Κορυφώνεται σήμερα το βράδυ, Παρασκευή 8 Μαρτίου, μια διαμάχη που στην πραγματικότητα διαρκεί εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Η ψήφιση του νομοσχεδίου Πιερρακάκη συνιστά αλλαγή σελίδας έστω και χωρίς τις ευρύτερες συναινέσεις που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και παρά τις προβλέψεις όσων θεωρούν ότι ο νέος νόμος, χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που κατά δήλωση του υπουργού Παιδείας «επιχειρεί να σπρώξει τους δείκτες του ρολογιού της ανώτατης εκπαίδευσης στον 21ο αιώνα». Έχει δε χαρακτήρα ιδεολογικής ρεβάνς για όσες πολιτικές δυνάμεις δίνουν τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν υποβάλλει αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (αναμένεται μετά τις 8.00 μμ.) ενώ η αντιπαράθεση που μαίνεται επί τριήμερο θα κορυφωθεί με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (στις 11.00 π.μ.) και των πολιτικών αρχηγών.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την στάση του να μην στηρίξει την εμβληματική αυτή νομοθετική πρωτοβουλία. Μια πρόγευση έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας πως «είναι προφανές ότι (το ΠΑΣΟΚ) προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση και προτιμά αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι, παρά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών, των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που έχασαν τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες και δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σ’ ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα τους».
Οι διαχωριστικές γραμμές που τέθηκαν κατά την τριήμερη συζήτηση είναι περίπου σαφείς: το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μόνον με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας συν μια ακόμα θετική ψήφο του ανεξάρτητου Χάρη Κατσιβαρδά, ενώ κάποια κόμματα θα ψηφίσουν επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου -εκείνα που αφορούν το σκέλος της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων.
Στο στόχαστρο του ΠαΣοΚ ο Πιερακάκης
«Είμαστε εκ των πραγμάτων μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο -ενδεχομένως μόνοι μας, μαζί με την Κούβα- που αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει απαγόρευση σε σχέση με τη δυνατότητα να λειτουργήσει και μη ελληνικό δημόσιο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ με τον Δημήτρη Μάντζο να του λέει ότι «ξεχνά αυτό που γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: ας ψάξει στο αρχείο του να βρει μία έστω αναφορά του ΠΑΣΟΚ σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και επειδή δεν θα τη βρει, ας πει στους νέους συναδέλφους του στη ΝΔ να σταματήσουν την κασέτα, γιατί εμείς θα καταψηφίσουμε με πλήρη επίγνωση». «Είμαι Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι και ο εικοσάχρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι απλώς λέτε ότι θα συνεργαστείτε με τη Νέα Αριστερά, έχετε γίνει Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι ορίτζιναλ», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη
Είχε προηγηθεί η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις «κυβιστήσεις του κ. Ανδρουλάκη», όπως είπε, κάτι που αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή αντιπαράθεση στο επίπεδο των δυο πολιτικών αρχηγών που θα κονταροχτυπηθούν με φόντο την συνταγματική αναθεώρηση που θέτει το ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση για να ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, με την ΝΔ να καταλογίζει στην Χαριλάου Τρικούπη ότι πριν από είκοσι χρόνια «κατέστησε τη χώρα και πάλι εξαίρεση και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια για να συζητάμε και να λύνουμε τα υπαρξιακά ζητήματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς», όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης
Θύελλα για Κουτσούμπα
Κατά τα λοιπά, η συζήτηση έχει επισκιαστεί κατά ένα μέρος της από την παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επικαλούμενος το σκανδιναβικό μοντέλο έκανε λόγο για «sugar daddies» – χορηγούς των σπουδών φοιτητριών λόγω της επιβολής διδάκτρων με προφανή ανταλλάγματα. Η αποστροφή αυτή αποτέλεσε θρυαλλίδα σκληρών συγκρούσεων, με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή να δηλώνει ότι «θλίβομαι, απαράδεκτη σεξιστική δήλωση και λυπούμαι πάρα πολύ που επιμένετε» και τον Νίκο Καραθανασόπουλο να επιμένει ότι «εμείς καταγγέλλουμε την πραγματικότητα, μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας και αυτό είναι κατάπτυστο».
«Αυτοί είστε, άθλιοι, κατώτεροι των περιστάσεων», επιτέθηκε στο ΚΚΕ η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα ενώ και ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι συνιστά βαρύτατο ολίσθημα το να μιλούν «για εκπόρνευση των κοριτσιών της Ελλάδας» καλώντας το ΚΚΕ «να το πάρετε πίσω, δεν είστε σε καμιά από τις σοβιετικές δημοκρατίες του ’80».