Μητσοτάκης: Από την επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό, στο συνέδριο του ΕΛΚ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΕΛΚ, στη σκιά της ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό

Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι, θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη (7/1) και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο  Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Μέγαρο Κοτροτσένι, ενώ θα έχει τετ α τετ και με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μαρσέλ Τσολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητοστάκης θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ, μετά και την επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου έγινε και η ρωσική επίθεση με πύραυλο, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή. Για τον λόγο αυτό η σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, με μήνυμα αντίστοιχο αυτού της Διάσκεψης του Παρισιού για την Ουκρανία. Ο αντίκτυπος ενός χτυπήματος κατά την διάρκεια επίσκεψης αρχηγού κράτους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δεν αφήνει άλλωστε πολλά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε ο σχολιασμός από τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος εξέφρασε με έντονο τρόπο την καταδίκη του για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Οδησσό.

Αναρτώντας βίντεο κατά τη διάρκεια μνημόσυνης τελετής για τα θύματα πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην πόλη της Οδησσού, στην οποία συμμετείχαν ο Β. Ζελένσκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με την ελληνική αποστολή, ο Π. Τζεντιλόνι έγραψε:

«Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού Προέδρου, Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού, Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα λόγια που ειπώθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό, «δεν μπορούμε, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».

Παράλληλα, τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μόλις χθες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αναμένεται μεταξύ άλλων να συζητήσουν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά και το αυξημένο κόστος ζωής.

Οι μεγάλες προκλήσεις

Την ίδια ώρα οι μεγάλες προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πενταετία 2024-2029, αλλά και η προεκλογική ατζέντα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο δρόμο προς τις κάλπες του Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, κατά τις συζητήσεις στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να «ανάψουν» πράσινο φως στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Το μανιφέστο εκτείνεται γύρω από μια συγκεκριμένα ατζέντα οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική:

  • Ανταγωνιστικότητα & Οικονομία
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Ασφάλεια & Άμυνα
  • Προσφυγικό – μεταναστευτικό

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προτείνει τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Μέσα από το μανιφέστο, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα τονίσουν ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το ΕΛΚ υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. «Είναι απαράδεκτη η ρητορική της Τουρκίας».

Παράλληλα το ΕΛΚ:

  • Προτείνει τη δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και την ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας.
  • Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
  • Εκφράζει την πρόθεση για τριπλασιασμό των δυνάμεων της Frontex, ώστε από 10.000 άτομα να φτάσει τις 30.000.

Σε παράλληλο χρόνο αναμένεται να σταλεί και ηχηρό μήνυμα  στην Αλβανία για την εφαρμογή του κράτους δικαίου εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.