Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, έθεσε το θέμα της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας.
Αρχικά, ο ίδιος δε δίστασε να αναφέρει ότι «Είμαστε υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γι’ αυτό και είμαστε «κατά» αυτού του νομοσχεδίου». Αναλυτικότερα, έθεσε επί τάπητος το γεγονός πως πρώτη φορά στη χώρα μία κυβέρνηση υποχωρεί το Σύνταγμα με πρόσχημα τη σύγκρουση αυτού με το ενωσιακό δίκαιο.
Παράλληλα, ο Παναγιώτης Δουδωνής έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Η συγκεκριμένη έκθεση τονίζει ότι η νομολογία θα έβρισκε πως δεν τυγχάνει εφαρμογής το ενωσιακό δίκαιο και εν πάση περιπτώσει εκεί που τυγχάνει δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με το συνταγματικό δίκαιο και το άρθρο 16. Επομένως, η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής η ελευθερία εγκατάστασης στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε και την πρόσφατη απόφαση 2530/2023, η οποία αναφέρει πως η παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εμπίπτει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και πως δεν υπάρχει από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία υποχρέωση να ανοίξεις την αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Παναγιώτης Δουδώνης ανέδειξε το γεγονός πως η κυβέρνηση επικαλείται δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ουγγρική απόφαση και την Λετονική απόφαση, οι οποίες δεν αναφέρονται σε άνοιγμα της αγοράς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σχετικά με του ενωσιακού δικαίου και του άρθρο 16, κατέληξε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αντιθέτως, όμως όταν το μητρικό πανεπιστήμιο θεωρείται κερδοσκοπικό, τότε προφανώς μπορεί να θεωρηθεί ότι και το παράρτημά του έχει αντίστοιχο χαρακτήρα. Το επιχείρημα αυτό του βουλευτή αναγράφεται μάλιστα, και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
«Εσείς δεν κινείστε στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαίου, κινείστε στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με το νομοσχέδιο και αυτό το ενωσιακό δίκαιο παραβιάζετε με το νομοσχέδιο», επισήμανε στο τέλος της ομιλίας του Παναγιώτης Δουδωνής.