Αυτή η τελετή που έγινε χθες, στην περιοχή Kucova της Αλβανίας, γνωστή και ως «Πόλη του Στάλιν», σε μια παλιά, αλλά ανακατασκευασμένη αεροπορική βάση της σοβιετικής εποχής, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Και τούτο γιατί σε αυτή την βάση θα σταθμεύουν μόνιμα τρία οπλισμένα drones Bayraktar TB2 τα οποία προμηθεύτηκε προσφάτως η Αλβανία από την Τουρκία. Το πιo εξωφρενικό όμως ήταν ότι στην τελετή αυτή, πέταξαν από την παλιά αυτή σοβιετική βάση σε μια τιμητική πτήση, δύο ιταλικά Eurofighters, από την αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ Aviano, τα οποία μάλιστα και προσγειώθηκαν στην Αλβανία.
Το περίεργο στην όλη αυτήν υπόθεση είναι ότι η χώρα μας έχει την ευθύνη (από το ΝΑΤΟ) για την προστασία του μισού εθνικού εναερίου χώρου της Αλβανίας και πολύ συχνά τα ελληνικά F-16 προστατεύουν το FIR της. Την ευθύνη του άλλου μισού το έχει Ιταλία (πάλι σύμφωνα με εντολή του ΝΑΤΟ), αλλά μόνον ιταλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την αλβανική βάση. Όχι όμως τα ελληνικά, ίσως επειδή να ήταν ακόμα μια πρόκληση προς την χώρα μας, μετά την καταδικαστική απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία όμως δεν διαθέτει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, άνοιξε προσφάτως αυτή την ανακατασκευασμένη αεροπορική βάση της σοβιετικής εποχής για να εξυπηρετήσει αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εν μέσω αυξημένης απειλής από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Το ΝΑΤΟ έχει ξοδέψει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ (54,26 εκατομμύρια δολάρια) στην αεροπορική βάση Kucova για να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Όταν λένε ότι το ΝΑΤΟ ξοδεύει λεφτά, εννοείται ότι συνεισφέρουν όλες οι χώρες μέλη: «Αυτή είναι μια βάση που (θα προσθέσει) άλλο ένα στοιχείο ασφάλειας για την περιοχή μας των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια περιοχή που κινδυνεύει από την απειλή και τις νεοϊμπεραλιστικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
***
Γίναμε Ευρώπη και στην… ακροδεξιά
Το πανευρωπαϊκό ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο και το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν ποσοστά που ξεπερνούν το 15% . Θέλετε η οικονομική κρίση, θέλετε το μεταναστευτικό και η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέλετε τέλος οι πολιτικές μόδες της Ευρώπης που έρχονται και στην Ελλάδα, γεγονός είναι ότι η αντισυστημική ψήφος που στρέφεται στα δεξιά άκρα παρουσιάζει ιστορικά υψηλά νούμερα.
Με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φαινόμενα. Όπως για παράδειγμα η διάσπαση σε διάφορα κομμάτια και κόμματα. Μπορεί δηλαδή το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να τρέχει την κούρσα της ψήφου αυτής αλλά δεν είναι μόνος. Μερίδιο καταλαμβάνει και το κόμμα της Νίκης ενώ τη δημοσκοπική της εμφάνιση έκανε και η κυρία Λατινοπούλου.
Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι το τι θα γίνει με την πιο ακραία μορφή αυτού του πολιτικού ρεύματος. Αυτού που στο παρελθόν εκφραζόταν με την ψήφιση των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγιτών, ενώ το καλοκαίρι με εντολή Κασιδιάρη στράφηκε στους Σπαρτιάτες. Οι τελευταίοι περιμένουν την απόφαση του εκλογοδικείου και της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την τύχη των εδρών τους.
Γεγονός που αποτελεί προηγούμενο για την όποια τυχόν προσπάθεια του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρη για παρουσία του, έστω και με καινούργιου μπροστινού σχήματος στις Ευρωεκλογές. Η ίδια η Χρυσή Αυγή από την άλλη, μάλλον ξαναγύρισε στην πεπατημένη των ακτιβισμών, των απειλών σε πολιτικούς αντιπάλους και τον πεζοδρομιακό αγώνα που την οδήγησε με τα Τάγματα εφόδου της στην ποινική καταδίκη της. Μερίδιο αυτής της ακραίας ακροδεξιάς διεκδικεί όμως και το Εθνικό Μέτωπο που ανακοίνωσε την κάθοδο του και παρουσιάζει έντονη κινητικότητα με συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα. Πολυδιασπασμένη ή όχι η ακροδεξιά αποτελεί μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
***
Ρήγμα στο ΠαΣοΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ανω κάτω στο ΠαΣοΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Επιβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα κομματική πειθαρχία. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ ότι «δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία». Για να ξέρετε αυτή η δήλωση έγινε μετά από το διπλό επεισόδιο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι διαφώνησαν με την γραμμή της καταψήφισης του νομοσχεδίου που επέλεξε τελικά η ηγεσία του ΠαΣοΚ. Το θέμα είναι τι θα συμβεί εάν οι δύο βουλευτές δεν πειθαρχήσουν στην γραμμή του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι η φράση της κυρίας Γιαννακοπούλου: «Δεν είμαστε υπάλληλοι για να επικυρώνουμε αποφάσεις που πήραν δύο – τρεις άνθρωποι».
***
Η Πρόεδρος, η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η Ιερά Σύνοδος
Τι απαντά η Προεδρία της Δημοκρατίας στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να τελεστεί η καθιερωμένη λειτουργία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών, όπως είθισται; Γιατί η Ιερά Σύνοδος έλαβε τέτοια πρωτοφανή απόφαση; Εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο που πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση μετά την ψήφιση του νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε σε αυτήν την απόφαση, χωρίς τα αιτιολογεί τους λόγους. Όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο λόγος που έγινε αυτό, είναι η διαμαρτυρία της Εκκλησίας προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Έτσι δεν θα γίνει πανηγυρική λειτουργία στην Μητρόπολη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Παιδείας και πλήθος παραγόντων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πει, το «Πιστεύω», ως γίνεται κάθε χρόνο. Πάντως η Πρόεδρος αναφέρει ότι είναι σεβαστή η απόφασή της Ιεράς Συνόδου ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση που τους απέστειλε και ότι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι πάντα ευπρόσδεκτα στο Προεδρικό Μέγαρο…
***
Η κλιματική αλλαγή φέρνει τα πάνω κάτω στα έργα της Περιφέρειας Αττικής
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής που έγινε στην Παλαιά Βουλή την Δευτέρα 4 Μαρτίου, ακούστηκε μία μεγάλη αλήθεια. Στην συζήτηση για την πορεία των διάφορων αντιπλημμυρικών έργων, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι έχει γίνει ανάγκη νέων μελετών σε αυτά, τα οποία θα ανταποκρίνονται τεχνικά στα νέα, πιο έντονα, περιβαλοντολογικά δεδομένα. Αυτό όμως το δεδομένο δημιουργεί κινδύνους για τους κατοίκους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα σχετικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
***
Σε θέση εκλογικής… μάχης η Πειραιώς
Μοντέλο υπουργικού συμβουλίου, θέλουν να ακολουθήσουν στην Πειραιώς, ενόψει και των ευρωεκλογών, με τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα να δίνει στους επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος από ένα φάκελο με οδηγίες, αλλά και προτάσεις για τον τομέα δράσης τους. Μεταξύ των καθηκόντων των γραμματέων (οι οποίοι ανακοινώθηκαν πρόσφατα) είναι και η παρακολούθηση των αντίστοιχων επιτροπών της Βουλής. Οι φάκελοι και οι οδηγίες δόθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου, όπου η κα Συρεγγέλα έκανε λόγο για την ανάγκη εξωστρέφειας και διαγραμματειακής συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις για την οργανωτική και λειτουργική ανάπτυξη των Γραμματειών.