Η συχνή κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20%, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η κατανάλωση ίσης ποσότητας αναψυκτικών με ζάχαρη αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω πάθησης κατά 10%, ενώ η κατανάλωση φρέσκων χυμών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 8%, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται από έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία). Κύριο κλινικό εύρημα αποτελεί το αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος).
Ενώ η μελέτη μπόρεσε να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των ζαχαρούχων ποτών και της κολπικής μαρμαρυγής, η σχέση παρέμεινε και μετά τον συνυπολογισμό τυχόν γενετικής ευαισθησίας στην πάθηση. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή είχαν περίπου 22% κίνδυνο να κληρονομήσουν την πάθηση.
«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτά τα ποτά για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και να κατανοήσουμε πλήρως όλες τις επιπτώσεις στην υγεία όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και άλλες συνθήκες υγείας», δήλωσε η Πένι Κρις-Έθερτον, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Τεχνητά γλυκαντικά και κίνδυνος
«Εν τω μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και, με βάση αυτή τη μελέτη, θα πρέπει να περιορίσουμε ή να αποφύγουμε τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά», πρόσθεσε.
«Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος και καρδιακή ανεπάρκεια και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εμφάνισης άνοιας και νεφρικής νόσου. Όλα αυτά είναι πιθανότατα μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Γκρέγκορι Μάρκους, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και αναπληρωτής επικεφαλής της έρευνας στο UCSF Health.
40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κολπική μαρμαρυγή
Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με κολπική μαρμαρυγή. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από πόνο στο στήθος, ταχυπαλμίες, δύσπνοια και κόπωση. Η πάθηση αντιμετωπίζεται με φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και, αν χρειαστεί, με χειρουργικές επεμβάσεις για την επιβράδυνση ή την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς.
«Η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, οπότε με τη γήρανση του πληθυσμού γίνεται όλο και πιο συχνή», δήλωσε ο Μάρκους.
Η παράγοντας «παχυσαρκία»
Η επιδημία της παχυσαρκίας συμβάλλει επίσης στην αύξηση των ποσοστών, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπλέον κίνδυνοι για την υγεία
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 202.000 ενήλικες ηλικίας 37 έως 73 ετών από τη βρετανική βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων Biobank, μεταξύ 2006 και 2010. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά έτειναν να είναι νέες γυναίκες, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερο επιπολασμό διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα σακχαχαρούχα ροφήματα ήταν πιθανότερο να είναι νέοι άνδρες, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερο επιπολασμό καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Το κάπνισμα επίσης επηρέασε τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα σακχαρούχων ροφημάτων την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου για τους πρώην καπνιστές ή τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Χωρίς οριστικά συμπεράσματα
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να καταλήξουν οριστικά στο συμπέρασμα ότι το ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο, λόγω της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ.Νίντζιαν Γουανγκ, καθηγητής στο Ένατο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σαγκάης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.
«Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώσουν ή ακόμη και να αποφύγουν τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Γουανγκ. «Μην θεωρείτε δεδομένο ότι τα ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι πιο υγιεινά, μπορεί να ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία», πρόσθεσε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology».
ΠΗΓΗ: CNN, ert.gr