Καυστική για τον τρόπο χειρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας της πρόσκλησης του Αλέξη Χαρίτση για κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο των πανεπιστημίων υπήρξε η στάση της Νέας Αριστεράς.
Κατά το νεοπαγή παράταξη, τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στα οποία είχε απευθυνθεί ο πρόεδρος της ΚΟ, πλην δηλαδή αυτών δεξιότερα της ΝΔ, «είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου».
Είναι αυτή μια στάση συναινετικής αντιπολίτευσης που, κατά τη Νέα Αριστερά, «δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη». Αντιθέτως πρόκειται για μια πολιτική στάση «που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».
Επειδή η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, είχε τοποθετηθεί λέγοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα ευνοούσε την κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές δεδομένου ότι θα καταψηφιζόταν, επισημάνθηκε από τη Νέα Αριστερά πως θα έφερνε «διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου». Κατόπιν «ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος» και τέλος «η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος». Άρα θα αναδείκνυε «τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος».
Τίποτα απ’ όλα βέβαια εξ αυτών δεν θ’ αποδειχθεί από τη στιγμή που η κίνηση δεν προχώρησε.