Predator: Κυρώσεις στην Intellexa από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Η Intellexa S.A. είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα στην Ελλάδα που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα.

Κυρώσεις την Κοινοπραξία Intellexa και στα πρόσωπα που έχουν ηγετικό ρόλο σε αυτή επέβαλε ο Οργανισμός Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η συγκεκριμένη κοινοπραξία κατασκευάζει και πωλεί το κακόβουλο λογισμικό Predator το οποίο θεωρείται απειλή για την ασφάλεια Αμερικανών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και άλλων σημαντικών παραγόντων.

Η εξάπλωση της εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπείας, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δημιουργεί ξεχωριστούς και αυξανόμενους κινδύνους για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ξένοι παράγοντες την έχουν χρησιμοποιήσει καταχρηστικά προκειμένου να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταπιέσουν τους διαφωνούντες σε όλον τον κόσμο.

«Η σημερινή ενέργεια αποτελεί ένα σαφές βήμα προόδου στην αποθάρρυνση της κατάχρησης εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πολίτες μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της οικονομικής κατασκοπείας, Μπράιαν Νέλσον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επικεντρωμένες στην καθιέρωση σαφών οδηγιών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κοινοπραξία

Από την ίδρυσή της το 2019, η Intellexa, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει λειτουργήσει ως ομπρέλα για μια σειρά επιθετικών κυβερνοεταιρειών που προσφέρουν εμπορικά εργαλεία κατασκοπείας, τα οποία επιτρέπουν μαζικές επιχειρήσεις παρακολούθησης. Αυτά τα εργαλεία παρουσιάζονται με την εμπορική ονομασία «Predator» και έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών «μολύνοντας» τες.

Μόλις μια συσκευή «μολυνθεί» από το Predator, το λογισμικό υποκλέπτει πληροφορίες, αποκτώντας πρόσβαση σε δεδομένα, στη γεωγραφική θέση, σε διάφορες εφαρμογές, σε προσωπικές πληροφορίες, αλλά και σε ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων επαφών, αρχείων κλήσεων και πληροφοριών μηνυμάτων, ηχογραφήσεων μικροφώνου και πολυμέσων

Η κοινοπραξία Intellexa, η οποία έχει παγκόσμια βάση πελατών, εμπορεύεται τα εργαλείων κατασκοπείας και τεχνολογιών παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυταρχικών καθεστώτων. Επιπλέον, το Predator έχει χρησιμοποιηθεί από ξένους παράγοντες στην προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιογράφους και άλλους κρίσιμους στόχους.

Τι λέει η Προεδρική Οδηγία

Όπως περιγράφεται στην Π.Δ. 14093 και στο Ενημερωτικό Έγγραφο του Λευκού Οίκου, η εμπορική τεχνολογία κατασκοπείας έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο, με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης. Αυξανόμενος αριθμός ξένων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν αξιοποιήσει αυτήν την τεχνολογία με σκοπό την καταπίεση αντιπάλων και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως του περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης, της παρακολούθησης δημοσιογράφων, κ.α.

Η κατάχρηση αυτών των ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης δεν έχει περιοριστεί σε αυταρχικά καθεστώτα. Οι δημοκρατίες έχουν επίσης αντιμετωπίσει υποθέσεις καταχρηστικής χρήσης του εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας, με στόχο πολίτες τους ενώ δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα προστασίας των πολιτών, αλλά και εποπτείας της δραστηριότητάς των εταιρειών.

Η Προεδρική Οδηγία ορίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν θεμελιώδες εθνικό συμφέρον να αντιμετωπίσουν και να συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της εμπορικής τεχνολογίας κατασκοπείας που καταχράται ή απειλεί καταχραστεί δικαιώματα και ελευθερίες. Ο στόχος είναι η προστασία του προσωπικού της κυβέρνησης και των πολιτών της σε όλο τον κόσμο, η προάσπιση της δημοκρατίας, η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των ακτιβιστών, των διαφωνούντων και των δημοσιογράφων από απειλές κατά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειά τους.

Ως βασικοί συντελεστές της Intellexa, κατονομάζονται τα ακόλουθα πρόσωπα:

  • Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτής της κοινοπραξίας και αρχιτέκτονας των εργαλείων κατασκοπείας της. Η κοινοπραξία αποτελεί ένα πολύπλοκο διεθνές δίκτυο αποκεντρωμένων εταιρειών που ελέγχονται είτε πλήρως είτε εν μέρει από τον Ντίλιαν.
  • Σάντρα Αλεξάνδρα Φαιζάλ Χάμου, ειδικός στην ανάθεση επιχειρήσεων και στην παροχή διοικητικών υπηρεσιών, όπως η ενοικίαση γραφείων στην Ελλάδα για την Intellexa. Η Χάμου έχει ηγετικό ρόλο στις εταιρείες Intellexa S.A., Intellexa Limited και Thalestris Limited.

Οι εταιρείες

Η Intellexa S.A. είναι μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με έδρα στην Ελλάδα που έχει εξαγάγει τα εργαλεία παρακολούθησής της σε αυταρχικά καθεστώτα.

Η Intellexa Limited με έδρα στην Ιρλανδία ανήκει στην ίδια κοινοπραξία, δρα ως εξαγωγέας τεχνολογίας, κατέχει και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία της κοινοπραξίας.

Η Cytrox AD με έδρα στη Βόρεια Μακεδονία αναπτύσσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator για λογαριασμό της κοινοπραξίας.

Η Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings ZRT) με έδρα στην Ουγγαρία, ήταν αυτή που ανέπτυσσε το λογισμικό Predator προτού η παραγωγή του μεταφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Thalestris Limited με έδρα στην Ιρλανδία κατέχει τα δικαιώματα διανομής του Predator και δρα ως χρηματοοικονομική εταιρεία για την κοινοπραξία.

Όλες οι παραπάνω εταιρείες προστέθηκαν στις 18 Ιουλίου 2023 στον Κατάλογο Οντοτήτων του υπουργείου Εμπορίου, για την διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων και την παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, απειλώντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως.

Παράλληλα θεωρούνται υπεύθυνοι ή συνένοχοι, σε άμεσες ή έμμεσες ενέργειες κυβερνοεπιθέσεων που είναι πιθανό να αποτελούν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομική σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών ή μυστικών για να αποκτηθεί εμπορικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή για ιδιωτικό οικονομικό κέρδος.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και εταιρειών που βρίσκεται εντός των ΗΠΑ ή υπό τον έλεγχο αμερικανών πολιτών, και το 50% των περιουσιακών στοιχείων άλλων προσώπων ή εταιρειών που συναλλάσσονται μαζί τους

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.