Τρομοκρατία: Τα πλοκάμια των βομβιστών στις Αρχές Ασφαλείας – Οι πληροφοριοδότες

Ο ρόλος του 47χρονου πυροτεχνουργού, αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε στο τρομοδέμα που είχε σταλεί στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και ευτυχώς δεν εξερράγη.

Υπεύθυνος ασφαλείας ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και «επίλεκτος» συνοδός προστασίας ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επισκέπτονταν τη χώρα μας ήταν ένας εκ των πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατασκεύασε το δέμα-βόμβα που παραλίγο να σκορπίσει τον όλεθρο – με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς – στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πυροτεχνουργός, το διάστημα που είχε σημαντικές θέσεις στο Πεντάγωνο, φέρεται να έδινε το «παρών» σε δίκες ποινικών για άλλες βόμβες σε δικαστές, ενώ, σύμφωνα με κατάθεση αλλοδαπού, ενδιαφερόταν για την πώληση όπλων στο ίδιο κύκλωμα, χωρίς ωστόσο να κατηγορηθεί.

Οι εν λόγω ύποπτοι, σε δικογραφία που είχε συντάξει το 2014 η ΕΛ.ΑΣ., εμφανίζονταν να είχαν επαφή και με αντιεξουσιαστή στα Εξάρχεια ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι τον Ιούνιο του 2012 στην Αγία Νάπα στην Κύπρο σκότωσε πέντε αλλοδαπούς φρουρούς έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε αργότερα. Επιπλέον, ένας εκ των βομβιστών της Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε η Αντιτρομοκρατική και ο οποίος φέρεται ότι είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας, ήταν επί σειρά ετών πληροφοριοδότης του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις διακίνησης όπλων, εκρηκτικών και ναρκωτικών, λαμβάνοντας μάλιστα σε δύο-τρεις περιπτώσεις σημαντικές αμοιβές από τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νεότερες πληροφορίες που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», το ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την εξάρθρωση των εν λόγω οργανώσεων εστιάσθηκε στον ρόλο του 47χρονου πυροτεχνουργού, αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε στο τρομοδέμα που είχε σταλεί στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης και ευτυχώς δεν εξερράγη. Ο 47χρονος ήταν ο βασικός στρατιωτικός φρουρός και άνθρωπος εμπιστοσύνης ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με σημαντικό ρόλο σε εθνικά ζητήματα. Παράλληλα, επί σειρά ετών ήταν κύριο μέλος της συνοδείας ασφαλείας εκπροσώπων ξένων στρατιωτικών αποστολών – κυρίως του ΝΑΤΟ – όταν επισκέπτονταν την χώρα μας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από την περίοδο 2013-2014 υπήρχαν αναφορές και ενδείξεις για ύποπτη δράση του εν λόγω πυροτεχνουργού. Τότε, στο πλαίσιο της έρευνας για την τοποθέτηση βόμβας στην οικία δικαστικής λειτουργού στο Χαλάνδρι, που ήταν πρόεδρος στη δίκη των απαγωγέων του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, προέκυψαν πληροφορίες για «πιθανή εμπλοκή του ως προμηθευτή των δραστών».

Επαφές

Σε έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, είχε, επίσης, διαπιστωθεί ότι ο πυροτεχνουργός έδινε το «παρών» στο ακροατήριο της δίκης για την έκρηξη στο Χαλάνδρι, ύστερα από επαφές με άλλον ποινικό, κατηγορούμενο για παρεμφερείς υποθέσεις. Ο 47χρονος, σε κατάθεση του στην ΕΛ.ΑΣ. τον Φεβρουάριο του 2014 είχε υποστηρίξει ότι δεν θυμόταν πού βρισκόταν τη στιγμή της έκρηξης. «Ημουν τοποθετημένος σε στρατιωτική υπηρεσία στον Αυλώνα και ήμουν διατεθειμένος σε υπηρεσία στο Πεντάγωνο» είχε αναφέρει συγκεκριμένα. Ωστόσο, σε εκείνη τη δικογραφία περιλαμβανόταν η αναφορά ενός 42χρονου Σύρου που είχε επαφές με αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια (ένας από τους οποίους κατηγορείται για το μακελειό στην Αγία Νάπα), βάσει της οποίας τον Ιούλιο του 2014 είχε συναντηθεί με τον πυροτεχνουργό. «Είχα αρχικά συζήτηση με δύο γνωστούς του πυροτεχνουργού για την τοποθέτηση μιας βόμβας και τη βιντεοσκόπηση της έκρηξης και οι οποίοι θα μου έδιναν αμοιβή για να κρατήσω τσίλιες» είχε αναφέρει ο 42χρονος, συμπληρώνοντας πως «λίγο αργότερα ήλθε στην ίδια παρέα και ο πυροτεχνουργός που έπιασε συζήτηση για την προμήθεια όπλων σε ληστές χρηματαποστολής». Η έρευνα εκείνη, πάντως, δεν οδήγησε στην άσκηση διώξεων.

Ομως, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ένας εκ των βομβιστών που φέρεται να λάμβανε χρήματα για τις ένοπλες επιθέσεις του ήταν από το 2007 πληροφοριοδότης των Αρχών Ασφαλείας, επισκέπτης των γραφείων υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, δίνοντας πληροφορίες (σ.σ. είχαν θεωρηθεί ασφαλείς και επιβεβαιωμένες) για φορτία ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική, για μεταφορά όπλων και εκρηκτικών από τη Βουλγαρία κ.ο.κ. Μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών, είχε λάβει αμοιβή για τις πληροφορίες του.

Ο νομικός εκπρόσωπος των κατηγορουμένων για την υπόθεση Νίκος Αλέτρας σημειώνει: «Με αφορμή τη συγκεκριμένη δικογραφία, όπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, με αυτοτέλεια, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.