Ισχυρό ήταν, όπως αναμενόταν, το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για το 27% (τελικά) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς. Μία ψήφος εμπιστοσύνης που ξεπερνά για ακόμη μία φορά τα όρια μιας συστημικής τράπεζας και επεκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική κεφαλαιαγορά, με φόντο στο βάθος την αναβάθμισή της στις ώριμες.
Η πρώτη ημέρα του book building ήταν όπως το περίμενε η αγορά. Ο συντελεστής κάλυψης ξεπέρασε το 6, απόρροια τη σκληρής δουλειάς που έκανε τόσο η διοίκηση όσο και οι εμπλεκόμενοι, προκειμένου να μπει ο «κωδικός Πειραιώς» στις επενδυτικές επιλογές των ξένων για το 2024. Και με τη μετοχή σε υψηλά πολλών ετών, η είσοδος νέων δεν φάνηκε να επηρεάζεται. Τουναντίον μάλιστα, καθώς υπήρξε συνωστισμός από τα πρώτα λεπτά για τη συμμετοχή στη διαδικασία.
Και αυτή η ζήτηση ήταν που οδήγησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αποφασίσει να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε σήμερα η Δημόσια Προσφορά. Αναμένεται συνεπώς η παράλληλη διαδικασία του book building να ολοκληρωθεί με μεγάλη υπερκάλυψη από τους επενδυτές, σηματοδοτώντας την συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της και δη των τραπεζών.
Η κατανομή
Η μερίδα του λέοντος θα δοθεί, όπως και στην περίπτωση της Εθνικής, στους θεσμικούς, με τους ιδιώτες να εκτιμάται από χρηματιστηριακές πηγές να δίδεται σε μια αναλογία 1 προς 5 ή 1 προς 6. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός καθορισμός θα είναι η τιμή στην οποία θα γίνει η διάθεση του ποσοστού, με την χθεσινή άνοδο να αφήνει προσδοκίες για μια τιμή που θα προσεγγίζει τα 4 ευρώ.
Άλλωστε, αυτή είναι και η επιθυμία του ΤΧΣ, το οποίο θέλει να πετύχει όσο το δυνατό καλύτερο τίμημα για το 27% της Πειραιώς, το οποίο στα 4 ευρώ αποφέρει 1,35 δισ. και στα 3,70 ευρώ δίνει 1,24 δισ. Σε κάθε περίπτωση όμως η αγορά θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τις 6 Μαρτίου, όταν το βιβλίο προσφορών θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Η προτελευταία πράξη της απο-επένδυσης
Η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη από-επένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Θυμίζουμε ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί από-επενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δις Ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς γίνεται στην ιδανική στιγμή και ως προς τις επιδόσεις της τράπεζας που επιβεβαιώνουν την πλήρη εξυγίανση και εντυπωσιακή επιστροφή σε ανάπτυξη και κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΧΣ.
Σειρά παίρνει η Εθνική
Μετά την ολοκλήρωση του placement, το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει διαδοχικά μέσα σε λίγους μήνες από το μετοχικό κεφάλαιο των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και θα κατέχει μόνον το 18% της Εθνικής Τράπεζας μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Νοεμβρίου για το 22% των μετοχών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν η εκκίνηση της διαδικασίας και για τις υπόλοιπες μετοχές στην ΕΤΕ.
Εκτιμάται ότι μέχρι το φθινόπωρο, η πλήρης αποκρατικοποίηση των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου θα έχει ολοκληρωθεί. Κι αυτό διότι:
- Πρώτον, το ελληνικό δημόσιο καλείται να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για να στείλει ένα ακόμη σήμα επιστροφής του τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα
- Δεύτερον, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος οι συνθήκες στις αγορές να επιδεινωθούν, δυσχεραίνοντας τους όρους διάθεσης του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας
- Τρίτον, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο ταχύτητες μεταξύ συστημικών ομίλων. Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό τους κεφάλαιο συνεπάγεται μία σειρά από δικαιώματα για το δημόσιο, τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
- Τέταρτον, με τις επικείμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα αρθεί η ασυλία των τραπεζικών στελεχών.