Ο Jimmy Kimmel ήταν έτοιμος να χαλαρώσει τον κόμπο της γραβάτας του, να βγάλει το σακάκι του και να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους της ζωής του όταν η απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών τράβηξε το χειρόφρενο του Χόλιγουντ το περασμένο καλοκαίρι. Ο επί 20 χρόνια παρουσιαστής του late-night show που φέρει το όνομά του ήταν πολύ αποφασισμένος να αποσυρθεί. Αλλά, τελικά, άλλαξε γνώμη.

Είπε να μείνει. Όχι γιατί δεν χόρτασε επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. Ούτε γιατί του έμεινε και κανένα απωθημένο. Ίσα-ίσα. Ο 56χρονος Kimmel, στη διάρκεια της καριέρας του, έχει παρουσιάσει τα πάντα – από τα Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία μέχρι τα Emmy και τα βραβεία Όσκαρ. Απλώς συνειδητοποίησε πως δεν είχε έρθει ακόμα η στιγμή της απόσυρσής του. Έτσι, τώρα είναι πιο φουριόζος από ποτέ, τρέχοντας να τα προλάβει όλα. Ανάμεσα σε αυτά τα «όλα» και την παρουσίαση της 96ης τελετής των Όσκαρ.

Στη σχεδόν εκατονταετή ιστορία των Όσκαρ, μόνο τρεις άνθρωποι έχουν παρουσιάσει περισσότερες τελετές από εκείνον: ο Bob Hope, ο Billy Crystal και ο Johnny Carson. Ο Kimmel είναι αναμφισβήτητα το πιο απρόσμενο νέο μέλος αυτής της ελίτ ομάδας. Όμως, παρά το τι μπορεί να πιστεύουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, η Ακαδημία τα τελευταία χρόνια του ζητά ξανά και ξανά να αναλάβει καθήκοντα. Γιατί άραγε;

Ένα ασφαλές στοίχημα

Ο Jimmy Kimmel θα είναι οικοδεσπότης των Όσκαρ για τέταρτη φορά στην καριέρα του./ Φωτ.: AFP

Στον απόηχο της σφαλιάρας του Will Smith στον Chris Rock στα Όσκαρ του 2022, ο Kimmel κλήθηκε για τρίτη φορά ως ένας έμπιστος «ισορροπιστής»· ένας έμπειρος παρουσιαστής που θα μπορούσε αφενός να κρατήσει το show ζωντανό ως το τέλος και αφετέρου να εμποδίσει κάθε είδους ευτράπελο. Αυτό το δεύτερο σίγουρα το κατάφερε. Τώρα για το πρώτο, το κομμάτι της ζωντάνιας, οι απόψεις διίστανται.

Η βραδιά θεωρήθηκε εν πολλοίς βαρετή. «Τα Όσκαρ έχουν γίνει κάτι που πρέπει περισσότερο να υπομείνει κανείς παρά να απολαύσει», έγραφε χαρακτηριστικά ο Mike Hale στους New York Times έναν χρόνο πριν, βρίσκοντας σύμφωνους πολλούς. Όσοι δεν βαρέθηκαν, ενοχλήθηκαν από τα – λιγοστά είναι η αλήθεια – αστεία του Kimmel που ξέφυγαν. Ακούστηκε, βεβαίως, και το επιχείρημα πως από το να παρακολουθούμε σκηνές βίας, ίσως είναι καλύτερα να βαριόμαστε.

Παρόλα αυτά, τα Όσκαρ του 2023 προσέλκυσαν 18,7 εκατομμύρια τηλεθεατές, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από το 2020 και την τελευταία τελετή προ πανδημίας. Και αυτό αποδόθηκε εν μέρει και στον Kimmel. Γιατί οι διάφορες «συνταγές» που είχαν δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία και το ABC, προκειμένου να προσδώσουν στο θεσμό φρεσκάδα και την απαραίτητη συνάφεια που χρειαζόταν είχαν αποτύχει παταγωδώς. Τουλάχιστον, αυτό έδειχναν τα νούμερα της τηλεθέασης.

Θα βαρεθούμε και φέτος κ. Kimmel;

Πέρσι, λίγες εβδομάδες πριν την 95η τελετή, ο Jimmy Kimmel είχε κυκλοφορήσει το τρέιλερ της επερχόμενης βραδιάς των Όσκαρ, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από το απόλυτο blockbuster «Top Gun: Maverick» του 2023. Φέτος, η συνταγή είναι η ίδια. Μόνο που στη θέση των Jon Hamm, Charles Parnell και Billy Crystal φέτος βρίσκονται η Kate McKinnon, America Ferrera, Ryan Gosling και Helen Mirren· στη θέση του μαχητικού αεροσκάφους, το αυτοκίνητο της Barbie.

Μαχητικά, αερόστατα, καμπριολέ ροζ αυτοκίνητα: ό,τι χρειάζεται για να είναι ο Kimmel στην ώρα του! Το θέμα, όμως, δεν είναι το αν και πώς θα φτάσει ο οικοδεσπότης, αλλά, κυρίως, το τι θα κάνει όταν τελικά βρεθεί μόνος του για ακόμα μια φορά στη σκηνή του Dolby Theatre. Άραγε θα επαναλάβει την ίδια ρετσέτα με πέρσι;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Αν και φέτος προβλέπεται πως θα προστεθούν και επιπλέον υλικά, τα οποία έλειπαν μεν από την περσινή σκαλέτα, αλλά συγκαταλέγονται στις κλασικές μανιέρες του 56χρονου παρουσιαστή. Αφενός, είναι σχεδόν σίγουρο πως η Kimmel θα αφιερώσει χρόνο να μας υπενθυμίσει το υποτιθέμενο beef του με τον Matt Damon, που φυσικά θα είναι παρών, καθώς η βραδιά – το ξέρουμε προκαταβολικά – ανήκει στον «Oppenheimer» και τους πρωταγωνιστές του. Αφετέρου, είναι σχεδόν απίθανο ο Kimmel να αντισταθεί σε ένα πολιτικό σχόλιο, με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν.

Κάντο όπως ο Billy Crystal

O Billy Crystal στη σκηνή της 84ης απονομής των βραβείων Όσκαρ./ Φωτ.: Gary Hershorn / Reuters

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσίαση των Όσκαρ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως λέει και η America Ferrera στο φετινό τρέιλερ, «είναι κυριολεκτικά αδύνατο», και η  επιτυχία ως κωμικός, ως τηλεοπτικός παρουσιαστής ή ως ηθοποιός δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση απολύτως τίποτα εν προκειμένω. Δεν είναι περίεργο που η εύρεση του κατάλληλου ατόμου για τη θέση αυτή έχει αποδειχθεί δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Κι όμως, μέσα στα 96 χρόνια του θεσμού υπήρξαν κάποιοι που το έκαναν εξαιρετικά. Οι Bob Hope και Billy Crystal, για παράδειγμα, έμειναν στην ιστορία για την ικανότητά τους ως παρουσιαστές και έθεσαν ψηλά τον πήχη για κάποιες γενιές θεατών. Για δεκαετίες, το όνομα Bob Hope ήταν συνώνυμο με τα Όσκαρ. Ο κωμικός υπήρξε οικοδεσπότης των βραβείων 19 φορές μεταξύ 1940 και 1978, παρουσιάζοντας για τελευταία φορά στην 50ή επέτειο των Όσκαρ.

Χρόνια αργότερα, ο πρωταγωνιστής του «Όταν ο Χάρι συνάντησε τη Σάλι» Billy Crystal θεωρήθηκε ότι επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του οικοδεσπότη των Όσκαρ. Με μια περισσότερο ενεργητική προσωπικότητα από τους περισσότερους προκατόχους του, ο λατρεμένος ηθοποιός αποδείχτηκε ένας πολύ ευέλικτος παρουσιαστής. Συνολικά, παρουσίασε τα βραβεία εννέα φορές, με την τελευταία το 2012 όταν κλήθηκε, όπως και ο Kimmel, ως σταθερό χέρι στο τιμόνι μετά την καταστροφική παρουσία των James Franco και Anne Hathaway την προηγούμενη χρονιά. Κι έτσι, το μόνο που ελπίζουμε είναι πως φέτος ο Jimmy Kimmel θα καταφέρει να φέρει λίγη από εκείνη τη χαμένη αίγλη στη βραδιά των μεγάλων βραβείων, θα φτάσει έστω και στο μικρό του δαχτυλάκι τον Billy Crystal.