Δύο είναι τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. στον απόηχο της δήλωσης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η μελλοντική ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, μετά το πέρας της διεθνούς διάσκεψης την οποία οργάνωσε ο ίδιος στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, με θέμα την υποστήριξη της εμπόλεμης χώρας.
Από τη μία πλευρά, η πλειοψηφία των κρατών της Ε.Ε αλλά και οι ΗΠΑ τάχθηκαν εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής, την ώρα που κράτη-μέλη τα οποία θεωρούν ότι απειλούνται πιο άμεσα από τον ρωσικό επεκτατισμό, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία, υπερθεματίζουν της πρότασης. «‘Oλες οι χώρες οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλλας. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό συζήτηση έτσι ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τον Πούτιν» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ξεκάθαρα πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην περιοχή, πρόσθεσε όμως και αυτός από την πλευρά του ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις, ο πρόεδρος Μακρόν θέλησε με αυτή τη δήλωση να καλύψει το κενό ηγεσίας που φαίνεται να έχουν αφήσει το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ όσον αφορά τον συντονισμό της δυτικής υποστήριξης προς τη δοκιμαζόμενη από τη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση Ουκρανία. Ωστόσο, για πολλούς η τοποθέτηση του αυτή χαρακτηρίζεται «παιχνίδι εντυπώσεων», καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά πως δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση για μία τέτοια κίνηση στο κοντινό μέλλον.
Οι αντιδράσεις
Όπως και να έχει, οι αντιδράσεις απέναντι στη δήλωση του ήταν άμεσες και προήλθαν από διαφορετικές πλευρές: Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ήδη από το βράδυ της Δευτέρας. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του επόμενου γ.γ. του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε πως το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Παρισιού.
Ο Μακρόν αντιθέτως απάντησε πως το ζήτημα «αναφέρθηκε μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών» στη διάσκεψη, στην οποία υπενθυμίζεται ότι συμμετείχαν 20 ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Τσεχία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, ανακοίνωσαν επίσης πως δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η απάντηση ήταν επίσης αρνητική, με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον, να δηλώνει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος πιστεύει ότι «ο δρόμος της νίκης» απαιτεί στρατιωτική βοήθεια την οποία αυτή τη στιγμή μπλοκάρει το Κογκρέσο.
Οι υποστηρικτές της πρότασης Μακρόν
Στο πλευρό της πρότασης Μακρόν, πέραν της Εσθονής πρωθυπουργού, στάθηκε ξεκάθαρα και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για τη συζήτηση που ξεκίνησε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, καμία επιλογή δεν μπορεί να απορριφθεί χωρίς πρώτα να την εξετάσουμε διεξοδικά».
Από την άλλη πλευρά, αντίθετοι σε μια τέτοια ενέργεια φαίνεται να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι Γάλλοι πολίτες.Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού CNews την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δήλωση Μακρόν, δείχνει πως το 76% των Γάλλων πολιτών, δηλαδή σχεδόν οχτώ στους δέκα, τάσσονται κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (81%) των αντιτιθέμενων συναντάται στους δεξιούς ψηφοφόρους, ενώ στους αριστερούς το ποσοστό ανέρχεται στο 67%. Μάλιστα, αντίθετοι είναι και οι ψηφοφόροι του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Αναγέννηση», σε ποσοστό 68%.
Η απάντηση Πούτιν και ο πυρηνικός κίνδυνος
Η σημαντικότερη όμως αντίδραση ήρθε από τη Μόσχα, εκεί όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο, αν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία. «Η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Μακρόν, ο Πούτιν πρόσθεσε: «Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων που θα επιφέρει την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;»
Τι σηματοδοτεί η δήλωση Μακρόν
Όπως έγινε άμεσα αντιληπτό από τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών, η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Αυτό όμως που προκύπτει από τη δήλωση Μακρόν είναι η διάθεση του Γάλλου προέδρου να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η κίνηση του αυτή δεν μπορεί να μη συσχετιστεί και με την πιθανότητα αλλαγής ενοίκου στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ δείχνει να τρομάζει τους Ευρωπαίους και η Γαλλία δείχνει πως θα μπορούσε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μην ανατραπεί η στάση που έχει κρατήσει το ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στο ζήτημα της Ουκρανίας.