Η πολιτική επιστρέφει – Για τη ζωή που μας αξίζει. Σε αυτές τις -μόλις- εννέα λέξεις η Νέα Αριστερά συμπυκνώνει το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης που θα της επιτρέψει ως κομματικός σχηματισμός πλέον να κατέλθει στις, κομβικές όπως αποδεικνύονται, Ευρωεκλογές του καλοκαιριού με στόχο το όριο του 3% κι ακολούθως να διεκδικήσει υπό νέους όρους τον χώρο της στην κεντρική σκηνή ως μια παγιωμένη οντότητα στην ριζοσπαστική πτέρυγά της.
Σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που ήρθε στη ζωή την 4η Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνει πλέον 90 ημέρες ύπαρξης και μέσα από την εν εξελίξει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ χαράσσει, με επισημότητα πλέον, μια αυτόνομη πορεία που είχε ως νοητή αφετηρία τη μεγάλη έξοδο του President, στα μέσα Νοεμβρίου.
Όταν άνοιξε η πόρτα
Από τις 12/11, δυο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, είχε καταστεί σαφές ότι η συνύπαρξη στην Κουμουνδούρου του Στέφανου Κασσελάκη και των συν αυτώ με την «Ομπρέλα» και των «6+6» είναι παντελώς ασύμβατη και αντιπαραγωγική. Κι αν τα στελέχη της πρώτης, πιο άκαμπτα και παραδοσιακά, έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την επομένη, η νεότερη γενιά άφησε να μεσολαβήσει ένα γεμάτο δεκαήμερο ενδοσκόπησης προτού καταθέσει την «αίτηση διαζυγίου».
«Οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες μετά τις επιθέσεις που φτιάχνουν μια εικόνα βούρκου» έλεγε τότε προβεβλημένο στέλεχος των 6+6 σαλπίζοντας για τη μεγάλη φυγή.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λίγες ημέρες αργότερα η σύναξη, σχεδόν 100 ατόμων, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων μορφοποιούσε το νέο εγχείρημα των έντεκα βουλευτών που είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί και συγκροτούσαν την ενιαία ομάδα δράσης εντός Κοινοβουλίου, συρρικνώνοντας παράλληλα τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Όνομα, σύμβολο και κεντρικοί ρόλοι έδιναν το πρωτόλειο στίγμα της κατεύθυνσης του νέου φορέα που, χωρίς ν’ απαρνηθεί «αυτό το οποίο υπήρξαμε» σκόπευε να κάνει «μια νέα αρχή για την αξιοπρέπεια μας, για τις ζωές μας».
Ως ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης και αποδοχής των δύο τάσεων, ο Αλέξης Χαρίτσης αναλάμβανε επικεφαλής μιας ΚΟ που συγκροτούσαν επίσης οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πέτη Πέρκα, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές Φερχάτ Οζκιούρ – Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
Πώς έδρασε κατά το πρώτο τρίμηνο
Με εκπεφρασμένο τον στόχο της συμμετοχής της στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ως μια πρώτη αντανάκλαση των ποσοστών που είναι εφικτό να συσπειρώσει γύρω της, η Νέα Αριστερά είχε στη διάθεσή της ακριβώς έξι μήνες για να πείσει ότι ο προοδευτικός χώρος εκφράζεται εφεξής από μια ολόφρεσκη φωνή. Χρόνος φαινομενικά σύντομος για να προλάβει να οργανωθεί στο ακέραιο. Ταυτόχρονα κάμποσος όμως για να εκμεταλλευτεί τον αλληλοσπαραγμό στον ΣΥΡΙΖΑ (που συνεχίζεται) και να τοποθετηθεί ως μια αριστερή αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ, κερδίζοντας ψηφοφόρους κι από άλλες δεξαμενές (ΠαΣοΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας).
Ιδίως από τις αρχές του νέου έτους και με βαλβίδα εκκίνησης την ταλαιπωρημένη Θεσσαλία ο πρόεδρος και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς άρχισαν να σαρώνουν την Ελλάδα επιχειρώντας, μέσα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνελεύσεις (σε μικρούς χώρους για αρχή), να χτίσουν μια στέρεη εκλογική βάση. Απαιτητική η πρωτοβουλία, αλλά συνάμα απαραίτητη για να μεταδοθεί το τι διακυβεύεται πλέον. Από τον Πύργο ως τη Θεσσαλονίκη και από την Καστοριά ως τη Ρόδο, τα δρομολόγια ήταν καθημερινά.
Εν παραλλήλω, μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Νέα Αριστερά προέβη σε αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις για:
- την ακρίβεια και τα καρτέλ
- τη στεγαστική κρίση
- την έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
- την αιματοχυσία στη Γάζα με ανάγκη κατάπαυσης του πυρός
- την κλιματική κρίση
Φυσικά καυτηρίασε την κυβερνητική πολιτική α) στην υγεία με την υιοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων έναντι αμοιβής, β) στην παιδεία καταγγέλλοντας «κόλπα παράκαμψης του άρθρου 16» προκειμένου να χωριστούν οι «φοιτητές σε δύο ταχύτητες» και γ) στα εξοπλιστικά, διότι «είναι εξοργιστικό μία τέτοια συμφωνία να υλοποιείται εν κρυπτώ». Υποστήριξε δε αναφανδόν τις διαμαρτυρίες των αγροτών λέγοντας ότι «έχουν δίκιο» στα αιτήματά τους κι απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επισημάνει τις παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου.
Οριακά τα ποσοστά ακόμη
Κόντρα πάντως στις επιδιώξεις και στις φιλοδοξίες της, το αποτύπωμα της Νέας Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις ήταν εξ αρχής και παραμένει ακόμη κάπως αχνό. Κι αν το 2.5% κατά την πρώτη φορά που μπήκε στην εξίσωση ως υπολογίσιμο μέγεθος (GPO, 9/12) ήταν πολύ πρόωρο για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, μόλις δύο φορές σε αυτό το πρώτο τρίμηνο του πολιτικού βίου της έχει εμφανιστεί να φτάνει το πολυπόθητο 3% (Metron Analysis – 25/1 και Opinion Poll – 29/2). Ένα ποσοστό που θα ανοίξει την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά τα λοιπά, τα ευρήματα τη απεικονίζουν να κινείται στα χαμηλά όρια του 2.5% και συνεπώς να ξεμένει άνευ εκπροσώπου στην Ευρώπη. Ακόμη δηλαδή δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει όσα κέρδη θα επιθυμούσε από το παντελώς ρευστό πολιτικό σκηνικό στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας δεδομένου ότι τα στελέχη της είναι αρκετά προβεβλημένα και δημοφιλή. Μοιάζει πάντως ενθαρρυντικό πως στην τελευταία μέτρηση, αυτήν της περασμένης Πέμπτης, αναρριχήθηκε στο 3.3% που μπορεί να λειτουργήσει ως μια βαλβίδα εκκίνησης.
Η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στον τρίμηνο που μεσολαβεί έως ότου στηθεί η κρίσιμη ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου είναι βέβαιο πως η Νέα Αριστερά πρόκειται να προετοιμαστεί σε ακόμη εντατικότερους ρυθμούς με στόχο να «πριμοδοτηθεί» από το εκλογικό σώμα με τουλάχιστον μια έδρα.
Η επιθετική τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά του Αλέξη Τσίπρα με την προτροπή μιας στοιχειώδους, όπως την περιέγραψε ο πρώην υπουργός, αυτοκριτικής «πριν μας «αναλύσεις» τους λόγους που φύγαμε κάποιοι» και ακολούθως η σκωπτική ανακοίνωση για «τη βαθιά υπαρξιακή κρίση ενός κόμματος που πλέον θυμίζει περισσότερο τηλεοπτικό θέαμα παρά πολιτικό οργανισμό», απόρροια της εισαγωγικής ομιλίας Κασσελάκη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν μια στοχευμένη στρατηγική αποδόμησης του βασικού αντιπολιτευτικού πόλου.
Όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες η Νέα Αριστερά στηρίζει πολλά στην απομύζηση ψήφων από το πρώην «σπίτι» των στελεχών της και δικαιολογημένα πρόκειται να επιμείνει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, εξυπηρετώντας ίδιους σκοπούς και καλύπτοντας ένα μερίδιο όσων απογοητεύτηκαν από την απότομη στροφή του «κασσελακικού», πιο πατριωτικού, ΣΥΡΙΖΑ.
Οι συμμαχίες στην Κεντροαριστερά
Αντιστοίχως ενεργή η Νέα Αριστερά έχει δείξει πως θα είναι στις ζυμώσεις που έχουν ήδη αρχίσει, αλλά κι όσες θα δρομολογηθούν, με φόντο έναν κεντροαριστερό συνασπισμό που θα σταθεί απέναντι σε νεοδεξιά – ακροδεξιά. Δεν ήταν άνευ εσωτερικής συνεννόησης η παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου, κι αρκετών προσώπων εξ όσων στηρίζουν τη νέα απόπειρα, στο πρόσφατο κάλεσμα της Εφ.Συν. για το ποιος θα σταθεί επάξια απέναντι στην εσωτερική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δίπλα σε Μανώλη Χριστοδουλάκη και Διονύση Τεμπονέρα, η πρώην υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει πως «ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στην πολιτική του ώριμου φρούτου, γιατί σαπίζει» και πως «έχει κλείσει η εποχή που η Αριστερά ήταν στα χαρακώματα». Άρα, για την ίδια και τη Νέα Αριστερά συνολικά, δεν αποκλείονται πρωτοβουλίες συμπράξεων που θα στηρίζονται «οπωσδήποτε προγραμματικές θέσεις» και σε «στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα».
Το ότι προ λίγων ημερών εξασφάλισε τη σύμπραξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενεργοποιώντας τον πολιτικά μετά από εννέα χρόνια απραξίας και σε ρόλο μάλιστα επιτελικό, εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αναζήτησης και διεύρυνσης των δυνάμεων που έχει ανάγκη για να εδραιωθεί. Πρόκειται για πολιτικό που είχε σταθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά επέλεξε ν’ αποστασιοποιηθεί μετά το πρώτο δεκάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραδίδοντας τη βουλευτική έδρα του.
Ούτε το «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη είναι εκτός κάδρου της Νέας Αριστεράς.
Από την άλλη βέβαια, για να λογίζεται ως μια υπολογίσιμη δύναμη στις συζητήσεις της επόμενης ημέρας, θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν όχι προαπαιτούμενο, να μιλά ως κάτοχος του πολύτιμου, βάσει συνθηκών, 3%. Τότε όντως η Νέα Αριστερά θα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιδρά στις εξελίξεις ως ρυθμιστικός παράγοντας κι όχι απλώς ένας συμπληρωματικός κρίκος.
Καρπόζηλος στο Βήμα: Μια νέα αρχή για την ελληνική Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο
Το Βήμα απευθύνθηκε στον Κωστή Καρπόζηλο, στέλεχος κι εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Αριστεράς, ζητώντας τον εκ των έσω απολογισμό της πρώτης αυτής μεταβατικής περιόδου και το πολιτικό στίγμα της επόμενης ημέρας.
«Οι εθνικές εκλογές του 2023 και οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες μετά, διαμόρφωσαν ένα πολιτικό σκηνικό με τον εξής κοινό παρονομαστή: την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μια έχουμε μια αλαζονική κυβέρνηση που δεν διστάζει να φέρνει ακόμα και αντισυνταγματικούς νόμους, όπως αυτό με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Από την άλλη στον χώρο της αντιπολίτευσης έχει κυριαρχήσει μια εικόνα χάους και συντηρητικοποίησης με έντονες δόσεις γελοιότητας. Παράλληλα βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνει επικίνδυνα η άκρα δεξιά. Ήδη έχουμε τρία ακροδεξιά κόμματα μέσα στη Βουλή, τα οποία απειλούν αθροιστικά να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στις ευρωεκλογές.
Η πρώτη συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς αυτό το Σαββατοκύριακο έχει στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την ελληνική Αριστερά, αλλά και ευρύτερα για τον προοδευτικό χώρο. Ήταν αποτέλεσμα περισσότερων από 120 ανοιχτών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, απ’ όπου διαμορφώθηκε η πολιτική διακήρυξη του νέου φορέα» ανέφερε ο κ. Καρπόζηλος για όσα διαδραματίζοντας στην πολιτική ζωή της χώρας.
«Το νέο, ανοιχτό και ευρύχωρο, σπίτι των αριστερών και προοδευτικών»
Πλέον η Νέα Αριστερά αρχίζει να μετρά τα βήματά της. Όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, «από εδώ και στο εξής, φιλοδοξούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν αποχωρήσει από τα υφιστάμενα κόμματα και που σήμερα νιώθουν πολιτικά άστεγοι. Το κεντρικό σύνθημα της Νέας Αριστεράς είναι «η πολιτική επιστρέφει». Το σύνθημα δεν είναι προσχηματικό, αλλά ουσιώδες.
Από τη Δευτέρα ξεκινάει ο προεκλογικός αγώνας για τη Νέα Αριστερά εν όψει ευρωεκλογών. Στο επίκεντρο του προεκλογικού μας αγώνα θα βρεθούν αρχικά ζητήματα κράτους δικαίου, όπου τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η χώρα μας έχει κάνει πολλά βήματα πίσω. Κυριαρχεί μια γενική αίσθηση ατιμωρησίας και αδικίας εις βάρος των πιο αδύναμων. Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της εξεταστικής των Τεμπών, όπου τα θύματα που επέζησαν και οι συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στέλνουν ένα μήνυμα ανησυχίας ότι κάτι πάει να συγκαλυφθεί.
Επιπλέον θα μιλήσουμε εκτενώς για την ακρίβεια, την πράσινη ανάπτυξη, τη στεγαστική κρίση και τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έχουν κυριαρχήσει ιδίως στους νεότερους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να ζούμε ξανά μετά την οικονομική κρίση το φαινόμενο του brain drain».
Κατά τον κ. Καρπόζηλο «η Νέα Αριστερά απευθύνεται σε κάθε πολίτη που νιώθει ότι το παρόν πολιτικό σύστημα είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να οικονομήσει στέρεες δομές δημοκρατίας, δικαιοσύνης και πολιτισμού. Είναι το νέο, ανοιχτό και ευρύχωρο, σπίτι των αριστερών και προοδευτικών πολιτών της χώρας. Το σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η χώρα».