Τούτες τις ημέρες που φουντώνει η συζήτηση για τα μη κρατικά (καλύτερα να τα ονομάζουμε μη-δημόσια) πανεπιστήμια, λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο ΒΗΜΑτοδότης παρουσιάζει μια έρευνα της ALCO που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην χώρα μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Και όλα αυτά σε πείσμα των διαφόρων κολεγιαρχών που θεωρούν (για διάφορους λόγους) τα δημόσια πανεπιστήμια κατώτερα των ιδιωτικών.

Ακόμα τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία του ΕΚΠΑ, η οποία άλλωστε καταγράφεται και στην επίτευξη υψηλότερων θέσεων στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν το εξαιρετικά ισχυρό θετικό αποτύπωμα που έχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία το παλαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

-Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σε όλους τους δείκτες αναγνωσιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του.

-Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%.

-Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

-Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, η έλλειψη υποδομών και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά.