Οι εκλογές, το Σάββατο, στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) διαφέρουν από τις προηγούμενες. Παρουσιάζουν, μετά από καιρό, έντονο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς τόσο η πλευρά της ΝΔ, όσο και το «προοδευτικό μέτωπο» που επιχείρησε να συγκροτήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, θέλουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.
Ο Χάρης Δούκας, ως δήμαρχος της Αθήνας, μετέχει εξ οφίτσιο στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επέλεξε όμως να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της «δημοκρατικής παράταξης» σε μια μάχη που η ψυχρή γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι είναι χαμένη. Βεβαίως, στην πολιτική, και σε συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας του αντιπάλου σημασία δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα αλλά και οι συσχετισμοί. Ειδικά, αν αλλάζουν, με τρόπο αξιοσημείωτο τους προηγούμενους.
ΝΔ: «Να κοπεί ο αέρας του Δούκα»
Η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχοντας τη μεγάλη πλειοψηφία και των δήμων. Έκλεισε τα εσωτερικά της μέτωπα, αποτρέποντας «αντάρτικες» υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκλογικές περιπλοκές. Η υποψηφιότητα του κ. Κυρίζογλου θεωρείται «συσπειρωτική» Και η πλειοψηφία που διαθέτει στο εκλεκτορικό σώμα που αποτελείται από τους δημάρχους και τους εκλεγμένους στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων (πάνω από 500 άτομα) είναι δεδομένη. Θα μπορούσε να έβλεπε τη μάχη του Σαββάτου ως μια τυπική διαδικασία.
Ωστόσο, ο πολιτικός σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος άλλαξε μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον νεοεκλεμγένο δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα. Οι επιτελείς της ΝΔ διέγνωσαν στην υποψηφιότητα του κ. Δούκα την πρόθεση δημιουργίας ενός αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση, κατά τα πρότυπα της Αθήνας που οδήγησε στην ήττα του Κώστας Μπακογιάννης που έπληξε, προσωπικά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο αέρας του Δούκα» θα πρέπει να κοπεί είναι η γραμμή που έχει αποφασιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωρίζοντες πρόσωπα, πράγματα και παρασκήνιο της «μάχης για την ΚΕΔΕ» δεν εκπλήσσονται από το γεγονός ότι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του υποψηφίου της ΝΔ. Πηγές προσκείμενες στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή οφείλεται στην κινητοποίηση των περιφερειαρχών της ΝΔ και σε «υπουργικές παρεμβολές» δείχνοντας το κτήριο της Πλ. Κλαυθμώνος.
Ο δύσκολος διψήφιος στόχος
Η πλευρά του δημάρχου Αθηναίων έκανε το προηγούμενο διάστημα ένα αγώνα δρόμου για να συγκροτηθεί ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο το οποίο δεν αποτελείται μόνο από δημάρχους εκλεγμένους με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ αλλά και δημάρχους που είτε πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι ανεξάρτητοι της κεντροαριστεράς.
Ο στόχος του κ. Δούκα δεν είναι να συγκροτηθεί ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο αλλά, όπως λέγεται, ένα μέτωπο που θα εμποδίσει την περαιτέρω αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των δήμων από την κυβέρνηση. Το ερώτημα που, κατά πληροφορίες, θέτει ο δήμαρχος Αθηναίων στους συνομιλητές του είναι «αν θέλουμε μια ΚΕΔΕ επαίτη της κυβέρνησης, μια ΚΕΔΕ που θα σιωπά στην αφαίρεση ζωτικών αρμοδιοτήτων της, η αν θέλουμε με ΚΕΔΕ που θα διεκδικήσει τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στους δημάρχους να έχουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την ανάπτυξη των πόλεων τους»
Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι εκλογές του Σαββάτου παρά δεν έχουν μόνο αυτοδιοικητικά αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Μια νέα εκλογική επιτυχία των συσπειρωμένων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σε μια εποχή έντονων ζυμώσεων και σεναρίων στο χώρο της Κεντροαριστεράς θα έχει το δικό της αντίκτυπο. Θα πυροδοτήσει, την συζήτηση που δεν έχει κλείσει, για το κατά πόσον, μετά τις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση και την αναζωογόνηση του κεντροαριστερού χώρου. Στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων εκτιμούν, ότι με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν, θα αποτελέσει επιτυχία αν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκπροσωπηθούν με διψήφιο αριθμό συμβούλων. Στο απερχόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ το ΠαΣοΚ εκπροσωπείται από 6 συμβούλους.
Τι λένε οι αριθμοί
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελείται από 31 πρόσωπα. Στο ΔΣ μετέχει εξ οφίτσιο ο δήμαρχος Αθηναίων και τα 30 εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι υπολογισμοί των επιτελείων δείχνουν να συμφωνούν στο ότι ο υποψήφιος της ΝΔ, Κ. Κυρίζογλου ξεκινάει από τη βάση του 65%, η κυριαρχία της ΝΔ στους δήμους είναι μεγάλη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η πλευρά Κυρίζογλου ενδέχεται να κερδίσει περί τις 18 έδρες. Η πλευρά Δούκα, σύμφωνα με τους ίδιες εκτιμήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει την προτίμηση περίπου 100 εκλεκτόρων. Μπορεί να πετύχει τον διψήφιο στόχο; Θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις που θα πετύχει η παράταξη του ΚΚΕ και τα άλλα σχήματα της Αριστεράς.
Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι στο ΒΗΜΑ
Τη σημασία των εκλογών αλλά και τις προσδοκίες που υπάρχουν από το νέο προεδρείο της, κατέγραψαν με δηλώσεις τους στο στο «ΒΗΜΑ» και το «Cityhub» 48 δήμαρχοι από όλη τη χώρα,διατυπώνοντας μια σειρά κοινών αιτημάτων.
Η ΚΕΔΕ για τους περισσότερους δημάρχους αποτελεί έναν ισότιμο συνομιλητή με την Κεντρική εξουσία, ένα διαμεσολαβητή ανάμεσα στον κάθε Δήμο ξεχωριστά με την κυβέρνηση. Οι δήμαρχοι για αυτό εστίασαν στην αναγκαιότητα για οικονομική στήριξη και αυτοτέλεια με αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Επιδιώκουν την πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καλύτερη και άμεση επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στο έργο τους. Καθώς βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων τους αποτελεί και η άμεση ψηφιοποίηση των συστημάτων τους.
Ουσιαστικά, θέλουν μία διοίκηση που να είναι έμπρακτα στο πλευρό τους και να μη γίνεται ένα κομματικό φερέφωνο, αλλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ελάχιστες, βέβαια και οι φωνές των δημάρχων που έχουν σταματήσει να ελπίζουν για μία σημαντική αρωγή από την ΚΕΔΕ. Αρκετοί θεωρούν πως η νέα διοίκηση είναι πιθανό να συνεχίσει να υποτάσσεται στις πρωτοβουλίες και τα συμφέροντα της κυβέρνησης, χωρίς να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης.
Εν κατακλείδι, όλοι οι δήμαρχοι απαιτούν μία διοίκηση της ΚΕΔΕ, η οποία να διεκδικεί και να βοηθάει ουσιαστικά τους ίδιους με την εξασφάλιση κυρίως οικονομικών πόρων.