Η εικόνα που έχει ο μέσος νέος για τον στρατό σήμερα δεν απέχει πολύ από αυτή που είχε ο πατέρας του. Το όριο της θητείας άλλαξε αλλά η αίσθηση φαιδρότητας προκειμένου να διασκεδαστούν αυτοί οι άχρηστοι μήνες διατηρείται ανέπαφη στον χρόνο. Και όμως η εποχή άλλαξε δραματικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Δύο ένοπλες συρράξεις στη γειτονιά μας που απειλούν να εξαπλωθούν με απροσδιόριστες συνέπειες, ήδη το διεθνές εμπόριο έχει πληγεί και οι τιμές της ενέργειας και των αγαθών έχουν εκτοξευτεί. Σε αυτά να προστεθεί και η, με εξάρσεις και υφέσεις, επιθετικότητα της απρόβλεπτης γειτονικής Τουρκίας, η οποία ενισχύει επίμονα την αμυντική της βιομηχανία και την προβάλλει πότε ως φόβητρο και πότε ως απειλή απέναντι στην Ελλάδα.
Η αγορά σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών ασφαλώς θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας. Όμως αυτό δεν αρκεί. Ο πόλεμος έχει αλλάξει, πολλές ενέργειες γίνονται από μακριά χωρίς ή προτού βρεθούν οι στρατιώτες στο πεδίο. Η τεχνολογία έχει μεταβάλλει τόσο τις έννοιες ώστε ο Πούτιν να απειλεί τη Δύση με πυρηνικά, αν υλοποιηθεί η εξαγγελία Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές ως στρατεύματα νοούνται όχι μόνο τα κλασικά τάγματα αλλά και οι χειριστές έξυπνων όπλων. Αρκεί δηλαδή να σταλεί στην Ουκρανία μια ομάδα εξειδικευμένου τεχνολογικά προσωπικού για να εξαπλωθεί η σπίθα του πολέμου.
Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μην μείνει η Ελλάδα πίσω από τις εξελίξεις. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο επιχειρεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Να συνδέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με την αμυντική καινοτομία που ήδη παράγεται στην χώρα μας, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), για την έρευνα, ανάπτυξη και προμήθεια καινοτόμων προϊόντων.
Αυτό σημαίνει λογισμικό, drones, μικροδορυφόρους, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση των στρατευμένων και απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων προκειμένου να χειρίζονται τα «έξυπνα» συστήματα, ακολουθώντας το φινλανδικό μοντέλο. Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής για το σύνολο των Ένοπλων Δυνάμεων για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.
Οι προσαρμογές αυτές είναι αναγκαίες στη νέα εποχή, αν θέλει η χώρα μας να μην εξαρτάται για όλα και συνεχώς από τους συμμάχους της σε ότι αφορά την «έξυπνη» Αμυνά της. Ίσως και να καθυστερήσαμε, αλλά κάλλιο αργά…