Ούτε Αυλώνα (για να γίνει μαυροσκούφης), ούτε όμως Θήβα στο Πυροβολικό. Ήρθε χθες, όπως έμαθα από την Στρατολογία, το χαρτί κατάταξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στο Στρατό και τον προορίζουν (εκτός απροόπτου) στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στην Σπάρτη, στο Στρατόπεδο δηλαδή συνταγματάρχη Δαβάκη. Έτσι, όταν καταταγεί (με την ΕΣΣΟ από 11 έως 15 Μαρτίου) οι Σπαρτιάτες, (εννοώ τους ορίτζιναλ κατοίκους της Σπάρτης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι βεβαίως το μόρφωμα «Σπαρτιάτες», με το οποίο ουδεμία σχέση έχει) σίγουρα θα του επιφυλάξουν θερμή υποδοχή. Στο Κέντρο κατάταξης προβλέπεται πως θα κάνει 20 ημέρες θητεία (από τις οποίες οι πέντε ημέρες θα είναι άδεια), ως Έλληνας του εξωτερικού. Θα πείτε πώς είναι δυνατόν ακόμα να θεωρείται Έλληνας του εξωτερικού, τη στιγμή που παραμένει μόνιμα στην Ελλάδα;

Μου λένε λοιπόν οι στρατολόγοι πως, θεωρείται Έλληνας του εξωτερικού αυτός που έχει ζήσει στο παρελθόν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έχει παραμονή έως έξι μήνες. Σας πληροφορώ ότι ο κ. Κασσελάκης (όπως με τη σειρά τους με πληροφορούν και οι σύντροφοι του στον ΣΥΡΙΖΑ) ίσως να έχει κάνει ένα είδος ανανέωσης της ιδιότητας του Έλληνα του εξωτερικού για άλλους έξι μήνες. Μπορεί να έγινε αυτό, όταν πήγε τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ (Μισισιπή, Τέξας, Νέα Υόρκη), αλλά, όλα αυτά είναι διαδόσεις εσωκομματικής αντιπολίτευσης και άλλων εχθρών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εγώ δεν τα πιστεύω, αν προηγουμένως δεν δω επίσημες ανακοινώσεις..

Στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, όμως εκείνο που γνωρίζω είναι ότι δίνονται τρεις ειδικότητες. Μια του μάγειρου, μια του αρτοποιού και μια του οδηγού (βαρέων) οχημάτων. Τι ειδικότητα όμως θα πάρει ο Κασσελάκης; Καμία από αυτές λόγω του μικρού χρόνου θητείας που θα κάνει. Έτσι έχασε την ευκαιρία να γίνει σεφ, στα μαγειρέματα της πολιτικής, εννοώ. Απλούστατα θα πάρει την ειδικότητα του τυφεκιοφόρου, καθότι θα πρέπει να χειρίζεται τουλάχιστον τυφέκιο. Το πρόβλημα όμως που δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί, είναι πόση θητεία θα εξαγοράσει; Τρεις μήνες ή έξι μήνες; Ιδού η απορία, θα το μάθουμε μόλις καταταγεί. Και κάτι ακόμα ο σύζυγός του Τάιλερ, μπορεί εάν θελήσει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, ως σύζυγος Έλληνα υπηκόου. Μόλις όμως την αποκτήσει τότε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως Έλλην πολίτης, θα πρέπει να εκπληρώσει και αυτός τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

***

Πίσω από τις κάμερες στη δήλωση του Πρωθυπουργού

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από την (συγκινητική) δήλωση του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη. Στην αρχή οι συνεργάτες του τον συμβούλευσαν να κάνει μια γραπτή δήλωση, αλλά ο ίδιος ήθελε να βγει μπροστά. Δεν είχε να φοβηθεί τίποτα. Έτσι κάλεσε το τηλεοπτικό συνεργείο και έκανε τη δήλωση, με λόγια όπως «ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του» ή «Η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό» ή ακόμα «η αλήθεια δεν αργεί». Και είπε με έμφαση: «Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι»..

***

Κουΐζ (για συνηθισμένους λύτες)

Ποιο ή ποια μέλος της κυβέρνησης θέλησε να πάρει στο γραφείο του/της μετακλητούς υπαλλήλους από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, ώστε να είναι… large σε υπαλλήλους; Δηλαδή δεν του/της έφταναν όσους είχε, θέλησε να πάρει και άλλους, κάνοντας ακόμα και το Μαξίμου να δείξει (για άλλη μια φορά) κίτρινη κάρτα. Τώρα μεταξύ μας αυτές οι κάρτες, συνεχώς αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Τα παραδείγματα πολλά. Οι κάρτες συνήθως ξεκινούν στην αρχή από πράσινες, εν συνεχεία με κάποιο ατόπημα ή κάποια άστοχη δήλωση γίνονται κίτρινες, αλλά πριν γίνουν κατακόκκινες ως δια μαγείας πρασινίζουν και πάλι. Άσε που μπορεί κάποιος ή κάποια με κίτρινη κάρτα (και διαρροή για ενόχληση από το Μαξίμου) μπορεί στον πρώτο ανασχηματισμό να προαχθεί και σε υπουργό, ή ακόμα όταν καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια, συμπεριλαμβάνεται άνετα σε αυτά;

***

Οι γραβάτες στυλ βασιλιά Καρόλου στη Βουλή

Με αφορμή τον συμβολικό τρόπο που έχει υιοθετήσει και στο παρελθόν ο βασιλιάς Κάρολος να φορεί τη γραβάτα με την ελληνική σημαία όταν θέλει να τιμήσει την Ελλάδα (στην προκειμένη περίπτωση απέτισε φόρο τιμής στον ξάδερφό του, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο), έχω να παρατηρήσω και τούτα. Τις ίδιες ή παρόμοιες γραβάτες έχουν και δύο πρώην μέλη της κυβέρνησης, νυν βουλευτές. Αυτός που έχει την πιο… πλούσια συλλογή από γραβάτες, στυλ βασιλιά Καρόλου που έχουν τσολιαδάκια, τσαρούχια, ελληνικές σημαίες, εθνόσημα, είναι ο Νότης Μηταράκης. Ο άλλος είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εμφανιστεί με γραβάτες τσολιαδάκια ή με ελληνικές σημαίες, αλλά έχει μια γραβάτα… γούρι. Τη φορά κάθε φορά που ορκίζεται Πρωθυπουργός. Μαθαίνω ότι είναι δώρο της Μαρέβας.

***

Μ’ ένα… φιλί τελειώνει η εσωκομματική διαμάχη;

Τρία μόλις 24ωρα από το τέλος του μεταξύ τους «bras de fer» στο κλειστό του Φαλήρου η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με την Όλγα Γεροβασίλη συνοδεύτηκε από ένα… φιλί. Το οποίο όπως ήταν φυσικό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Τι είχε συμβεί; Τόσο ο πρόεδρος της παράταξης όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής, που θα διεκδικούσαν την ηγεσία σε περίπτωση που δεν είχε ματαιωθεί η εσωκομματική διαδικασία, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο απεργιακό μπλοκ της ΑΔΕΔΥ και χαιρετήθηκαν θερμά. Σαν να μην είχε προηγηθεί ο αλληλοσπαραγμός του τετραημέρου. Σαν να μην είχαν ανταλλάξει υπονοούμενα. Έδωσαν ένα φιλί και φιλί και στήριξαν και οι δυο το απεργιακό μπλοκ της ΑΔΕΔΥ.

***

Ο Γεραπετρίτης για Ουκρανία και Γάζα

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας: «Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την παράνομη και ανήθικη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και στον αγώνα της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, διότι αυτό συνιστά υπεράσπιση των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου έναντι της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού» Και για τη Μέση Ανατολή: «Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή, δοκιμάζονται σοβαρά οι αρχές του ανθρωπισμού, με τραγικές απώλειες αμάχων και χρήση ομήρων ως διαπραγματευτικό όπλο, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια ανθρώπινης αξίας».

***

Αποστολή και άλλου αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Έτοιμη είναι για άλλη μια φορά η χώρα μας να παραχωρήσει αμυντικό υλικό για την Ουκρανία. Όπως έκανε πρόσφατα με την παράδοση πυρομαχικών και οβίδων στην Ουκρανία, πουλώντας τα πρώτα στις ΗΠΑ, έτσι και τώρα θα τα πουλήσει πρώτα στην Τσεχία έναντι 1.950.000 ευρώ. Πρόκειται για τη μεταβίβαση 32 ρυμουλκούμενων οβιδοβόλων Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χλστ. από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού. Για το ζήτημα θα κληθεί σήμερα να γνωμοδοτήσει την η ειδική διαρκής επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων.

***

Πώς συναρμολογείται ένας «φονιάς» υποβρυχίων

Αυτοί οι «φονιάδες» των υποβρυχίων τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo ήρθαν τα δύο πρώτα στην Ελλάδα, με ειδική πτήση από τις ΗΠΑ, μέσα σε ένα γιγαντιαίο μεταγωγικό C-117, του αμερικανικού ναυτικού. Τώρα θα πείτε πώς χώρεσαν δύο ελικόπτερα σε ένα αεροπλάνο, όσο μεγάλο κι είναι αυτό. Τα ελικόπτερα ήρθαν αποσυναρμολογημένα και συναρμολογούνται τώρα στη ναυτική βάση της Ελευσίνας. Η συναρμολόγησή τους γίνεται από Έλληνες τεχνικούς σε συνεργασία με Αμερικανούς της κατασκευάστριας εταιρίας. Το τρίτο Romeo αναμένεται σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για τα ελικόπτερα με τους σειριακούς αριθμούς ΠΝ75, ΠΝ76 και ΠΝ77 τα οποία αγοράστηκαν μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021 και ανήκουν στη δεύτερη (συμπληρωματική) παραγγελία της Ελλάδας, ενώ τα τέσσερα Romeo της πρώτης παραγγελίας αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2025.Το παράδοξο της ταχύτερης παράδοσης της δεύτερης παραγγελίας οφείλεται στο γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε να δεσμεύσει τρία ελικόπτερα που βρίσκονταν ήδη στη γραμμή παραγωγής για τις ανάγκες του αμερικανικού Ναυτικού.