Με τον ανυπόμονο Φλεβάρη μας καλημερίζει σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, ο Αρκάς.
Ο σκιτσογράφος, με το γνώριμο σε όλους μας ιδιαίτερο χιούμορ του αναφέρεται στην τελευταία ημέρα του μήνα, αλλά και στο γεγονός πως είναι μία παραπανίσια για φέτος.
Ειδικότερα, ο Αρκάς παρουσιάζει το μήνα Φεβρουάριο να λέει «Μου τη σπάνε οι υπερωρίες!».
Τι είναι το δίσεκτο έτος και γιατί θεωρείται γρουσούζικο
Αρχικά, να επισημανθεί, ότι δίσεκτο ονομάζεται το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν τα κοινά. Το γεγονός, αυτό πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό, προσθέτοντας ένα 24ωρο.
Αν δεν συνέβαινε αυτή η διόρθωση, σε βάθος χρόνου θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα. Η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.
Κατά τη λαϊκή παράδοση, το έτος αυτό συμβαίνει πλήθος κακότυχων γεγονότων. Αυτό προέκυψε από τη ρωμαϊκή εποχή. Ειδικότερα, οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φεβρουάριο ως μήνα των νεκρών. Μάλιστα, πίστευαν ότι άφηναν τον Άδη και κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσα στους ζωντανούς. Το δίσεκτο έτος δεν πραγματοποιούταν η έναρξη εργασίας με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπέλων, θεμελίωση οικιών και σύναψη γάμου.
Ακόμα και σήμερα, υπάρχει η πεποίθηση, ότι το δίσεκτο έτος συμβαίνουν μεγάλα δεινά (όπως πόλεμοι, λιμοί, μεγάλες φυσικές καταστροφές κ.ά.). Η αντίληψη αυτή αποτυπώνεται και στα δημοτικά τραγούδια, όπως στο «Του νεκρού αδελφού», με τους στίχους:
«Κι εμπήκε χρόνος δίσεκτος και μήνες οργισμένοι
κι’ έπεσε το θανατικό, κι οι εννιά αδερφοί πεθάναν».