Στον «πόλεμο κατά της ακρίβειας», τον οποίο η κυβέρνηση διεξάγει τουλάχιστον επί διετία, αποκαλύφθηκε μια σειρά από στρεβλώσεις στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά στη χώρα μας.
Με πολεμικούς όρους, η κυβέρνηση πέρα από τον «φανερό εχθρό» που ήταν ο εισαγόμενος πληθωρισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εγχώριο «σαμποτάζ» των συνηθισμένων στην αισχροκέρδεια και των μυημένων στην κερδοσκοπία.
Η κυβέρνηση σήμερα διαμηνύει ότι στο μέτωπο του πληθωρισμού «τα χειρότερα πέρασαν». Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει τις πρώτες μειώσεις της τάξης του 10% και του 15% σε πολλούς κωδικούς προϊόντων.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως «τα χειρότερα πέρασαν» και για το «σαμποτάζ». Κάτι που σημαίνει πως ο πόλεμος αυτός, εκτός από διμέτωπος, είναι και μακράς διαρκείας. Και πως κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν ενταθούν οι έλεγχοι και εάν δεν γίνουν ακόμη πιο αυστηρές οι κυρώσεις εις βάρος εκείνων που κερδοσκοπούν μετατρέποντας ακόμη και τις «προσφορές» σε πληγή για τις τσέπες των καταναλωτών.
Για τους πολίτες εξάλλου το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει σταθερά στην κορυφή των ανησυχιών τους. Δεν αρκούν συνεπώς οι «καλές ειδήσεις» του υπουργικού συμβουλίου για να μην προστεθεί στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ ο λογαριασμός της κάλπης.
Αντιθέτως, απαιτούνται μέτρα και μηχανισμοί για να μπει αποφασιστικά ένα τέλος, όπως συμβαίνει στις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, στο «σαμποτάζ μακράς διαρκείας».