Τσάι με… βασίλισσες στο Ουίνδσορ

Η ευκαιρία ήταν μοναδική: Πρόσκληση για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ μαζί με βασίλισσες και γαλαζοαίματους δεν συμβαίνει κάθε μέρα.

Η ευκαιρία ήταν μοναδική: Πρόσκληση για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ μαζί με βασίλισσες και γαλαζοαίματους δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Όταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, φορώντας ένα μαύρο μίντι φόρεμα συνοδευόμενο από ένα δαντελένιο κολιέ που παρέπεμπε σε πένθος μπήκε στο παλάτι, έμεινε άφωνη, (speechless που λένε οι Εγγλέζοι): Παντού ιστορικά κειμήλια, πανοπλίες, πορτραίτα βασιλέων, ασπίδες, σπαθιά, στέμματα, στολές στρατιωτών της ένδοξης περιόδου της βρετανικής αυτοκρατορίας, ανεκτίμητης αξίας χαλιά, ανάγλυφα ξύλινα διακοσμητικά με το έμβλημα του βασιλιά της Αγγλίας.

«Πρώτη φορά είδα τέτοια φροντίδα για την παράδοση», έλεγε. Παρατήρησε όμως ότι αυτά τα περίεργα καπέλα που αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ του outfit της βασιλικής οικογένειας έλειπαν. Ίσως επειδή δεν ταίριαζαν σε επιμνημόσυνη δέηση, ποιος ξέρει; Εκτός βεβαίως από τη βασίλισσά Καμίλα και τη πριγκίπισσα Άννα που φορούσαν μαύρο καπέλο.

Και όταν ήρθε το τσάι με τα εντυπωσιακά σερβίτσια από πορσελάνη, με τα… «περαστά» (όπως ονομάζουν στα Γιάννενα τα finger food, επειδή κάτι τσιμπάς όταν περνούν οι δίσκοι από μπροστά σου), συνειδητοποιούσες ότι έπινες το τσάι σου μαζί με βασίλισσες: Και δεν ήταν μόνον η Καμίλα, ήταν και η Λετίθια της Ισπανίας, η βασιλομήτωρ Σοφία, η πριγκίπισσα Μπενεντίκε της Δανίας, ο διάδοχος Αλέξανδρος της Σερβίας και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη. Βεβαίως παρούσα και η πριγκίπισσα Άννα και ο σύζυγός της αντιναύαρχος σερ Τιμ Λόρενς μαζί με την κόρη και τον γαμπρό της, Ζάρα και τον Μάικ Τίνταλ. Φυσικά, πολλά μέλη της ελληνικής τέως βασιλικής οικογένειας ήτοι: Η Μαρί Σαντάλ Μίλλερ με τον σύζυγό της πρίγκιπα Παύλο, τα παιδιά τους Μαρία Ολυμπία, Κωνσταντίνος Αλέξιος, Αχιλλέας Ανδρέας, Οδυσσέας Κίμωνας. Επιπλέον, ο Νικόλαος με την Τατιάνα Μπλάτνικ, ο μικρότερος γιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος με την σύζυγό του Νίνα Φλορ, η πριγκίπισσα Θεοδώρα, μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά με τον αρραβωνιαστικό της Μάθιο Κούμαρ.

Βεβαίως δεν έμειναν οι προσκεκλημένοι μόνον στο παραδοσιακό cup of tea της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά σε κάποια στιγμή ο δίσκος με τα «περαστά», συνοδευόταν και με σαμπάνια και με εξαίσιο κρασί. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεν παραβρέθηκε τελικά στην επιμνημόσυνη δέηση του νονού του, δεύτερου ξαδέλφου του πατέρα του και τέως Βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνου «για προσωπικούς λόγους». Όπως και πατέρας του, Βασιλιάς Κάρολος, απουσίαζε καθώς υποβάλλεται σε αντικαρκινική θεραπεία. Στην τελετή, για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του τέως βασιλιά συνολικά παρέστησαν 330 προσκεκλημένοι, γαλαζοαίματοι από διάφορες χώρες και φίλοι της τέως βασιλικής οικογένειας.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ (εκεί όπου έγινε και η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ).Της λειτουργίας χοροστάτησε ο ηγούμενος του Ουίνδσορ Αιδεσιμότατος Δρ. Κρίστοφερ Κόκσγουορθ. Υπήρξαν στην εκκλησία χορωδίες με εξαίσιους εκκλησιαστικούς ύμνους και τα παιδιά του Κωνσταντίνου διάβασαν Ιθάκη. Ο Παύλος διάβασε εδάφιο από την Αγία Γραφή , θα το διάβαζε ο Ουίλιαμ.

***

Ίσως η κρίση του Μαρτίου΄87 να ήταν η χειρότερη των τελευταίων 100 χρόνων

Θα σας μεταφέρω τώρα 37 χρόνια πίσω, τον Μάρτιο του 1987, όταν η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο, ίσως η χειρότερη στιγμή τα τελευταία χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χειρότερη ακόμα και από την πρόσφατη σχετικά κρίση του Oruc Reis. Ήταν τότε που μία σοβαρότατη κρίση έκανε τους Έλληνες να υπερβούν εντυπωσιακά τον διχασμό που είχε προκαλέσει τότε το νομοσχέδιο Αντώνη Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία και με την απειλή πολέμου από την Τουρκία, ένωσε όλους τους Έλληνες σαν γροθιά απέναντι στον εθνικό επιβουλέα.

Επικράτησε εθνική ανάταση και από το γεγονός ότι η Τουρκία υπάκουσε στο τελεσίγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου και ματαίωσε τη δεύτερη έξοδο του ερευνητικού τουρκικού πλοίου «Πίρι Ρέις» (πρώην Σισμίκ). Το γεγονός έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως «νίκη», αλλά λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι εξίσου ως «νίκη» του Τουργκούτ Οζάλ έχει εγγραφεί στην Τουρκία. Πώς γίνεται όμως οι δύο χώρες να έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε πόλεμο, αλλά να τον απέφυγαν πιστεύοντας η καθεμία ότι υποχώρησε η άλλη;

Θυμάμαι τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να αποδίδει την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού «Πίρι Ρέις» σε σχέδιο των Αμερικανών. Θυμάμαι επίσης να πηγαίνει (συνοδευόμενος από τον διπλωματικό του σύμβουλο Χρήστο Μαχαιρίτσα και την γραμματέα του Αγγέλα Κοκκόλα) να συναντά τον τότε υπουργό Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλο στον απόρρητο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και να δίνει εντολή στους στρατηγούς ότι εάν το Πίρι Ρέις εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βυθίστε το. Και εν συνεχεία αν γυρνάει προς τον Χαραλαμπόπουλο και να λέει δυνατά ώστε να ακούσουν όλοι ότι η εντολή που έδωσα ακυρώνεται μόνον από τον Πρωθυπουργό, δηλαδή από μένα. Και έφυγε από την αίθουσα.

***

Δεν πάει τελικά Τίρανα ο Πρωθυπουργός

Τέλος στην επί ημέρες καλλιεργούμενη φημολογία της αλβανικής πλευράς περί επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα, έβαλε στη διάρκεια του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ξεκαθάρισε ότι ο «πρωθυπουργός δεν θα πάει στη συγκεκριμένη σύνοδο», ούτε όμως και ο κ. Γεραπετρίτης.

Η σύνοδος αφορά το ουκρανικό ζήτημα και θα διεξάγεται σήμερα (εκτός απροόπτου) στην αλβανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή του κ. Ζελ’ενσκι. Πέραν της συνάντησης του στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, η ελληνική πλευρά αρνείται να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους αιτήματα των Αλβανών όσο παραμένει προφυλακισμένος ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελερης.

***

Ο Νίκος Δένδιας και ο Έλληνας νεοσύλλεκτος στον φιλανδικό στρατό

Επίσκεψη αστραπή στο Ελσίνκι πραγματοποίησε Νίκος Δένδιας για έναν και μόνον λόγο. Θέλησε να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Φινλανδό ομόλογό του, Αντι Καϊκόνεν για το φινλανδικό μοντέλο θητείας. Το πρόγραμμα των δύο υπουργών περιελάβανε επίσκεψη πρωτίστως σε κέντρο νεοσυλλέκτων, όπου τον υπουργό τον περίμενε μία έκπληξη. Συνάντησε κάποιον νεοσύλλεκτο και άρχισαν μαζί τη συζήτηση στα… ελληνικά, Τι είχε συμβεί; Ήταν Έλληνας νεοσύλλεκτος στον φιλανδικό στρατό. Εν συνεχεία επισκέφθηκαν και μονάδες εφεδρείας του φινλανδικού στρατού, αλλά και τα επιτελεία όπου εκεί συνάντησε και δεύτερο Έλληνα. Ήταν αξιωματικός στις υβριδικές αποστολές. Με τον τρόπο αυτό, ώστε η ελληνική πλευρά ήθελε να αποκτήσει λεπτομερή εικόνα για τα χαρακτηριστικά φινλανδικού συστήματος θητείας.

Όπως πρώτοι διαβάσατε από «Το Βήμα» το φιλανδικό μοντέλο στηρίζονται στο τρίπτυχο: τεχνικές δεξιότητες, επαγγελματική κατάρτιση και τακτική εκπαίδευση. Στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι κληρωτοί να μην αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική θητεία ως αγγαρεία αλλά ως μία παραγωγική περίοδο της ζωής τους κατά την οποία αποκτούν δεξιότητες που είναι πιθανό να αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους ζωή.

***

Στη Λάρισα και στα Τέμπη ο Κουτσούμπας

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, Εργατικά Κέντρα και σωματεία έχουν προκηρύξει για σήμερα πανελλαδική απεργία. Όχι τυχαία λοιπόν, ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρίσκεται από το πρωί στη Λάρισα όπου θα πάρει μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση. Νωρίτερα όμως θα επισκεφθεί το σημείο του δυστυχήματος, για να καταθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους.

Το ΚΚΕ επιμένει να κρατάει στην επικαιρότητα το θέμα των Τεμπών. Θυμίζω πως η εξεταστική επιτροπή της Βουλής συγκροτήθηκε μετά από δική του πρόταση. Μπορεί βέβαια με απόφαση της πλειοψηφίας να ολοκλήρωσε τις εργασίες της, όμως τα μέλη της και βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της την άμεση συνεδρίαση της. Τι έχει προηγηθεί; Η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, με βάση το οποίο εγκρίθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας προς την Βουλή και η αποστολή της δικογραφίας.

***

Ανακρίσεις σε αρχιμανδρίτη της Αρχιεπισκοπής

Αρχίζει με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου για τη διενέργεια εκκλησιαστικών ανακρίσεων προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό που αφορά στον αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, Σεραφείμ Δημητρίου.

Θυμίζω ότι ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ επιτέθηκε εναντίον του βουλευτή του ΠαΣοΚ, Παύλου Χρηστίδη, διότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Με ανάρτησή του χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον κ. Χρηστίδη «απάνθρωπο». Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ σε απάντησή του, σημείωσε ότι «ως άνθρωπος, πρώτα και πάνω από όλα, έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι κάθε άποψη, όσο αντίθετη και αν είναι με αυτά που εγώ υποστηρίζω και για τα οποία πάντα μάχομαι και πολιτεύομαι είτε εντός, είτε εκτός Κοινοβουλίου».

***

Ποιος κάνει κουμάντο ο Στίγκας ή ο Κασιδιάρης;

Είναι μια υπόθεση που πολλοί περίμεναν για να δουν εάν θα αλλάξει η σύνθεση της Βουλής. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή σήμερα αρχίζει στο Εκλογοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών τόσο συνολικά όσο και των προσφυγών που έχουν κατατεθεί εις βάρος συγκεκριμένων βουλευτών τους.

Η προσφυγή θα κρίνει αν το Ανώτατο Δικαστήριο είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κρίνει ότι την πραγματική ηγεσία του κόμματος Σπαρτιάτες ασκεί ο Βασίλης Στίγκας και όχι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Και, άρα, αν ορθώς επικύρωσε ως νόμιμο τον εκλογικό συνδυασμό στις εθνικές εκλογές του περσινού καλοκαιριού. Παράλληλα «τρέχει» και η ποινική διαδικασία που κινήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, με την οποία οι βουλευτές των Σπαρτιατών εξετάζονται ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων. Μέχρι τότε, ωστόσο, μπορεί να έχουν ήδη επέλθει ανακατατάξεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.