Ένας χρόνος έχει περάσει από την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή 57 ανθρώπων, και άφησε πίσω της άλλους τόσους τραυματίες. Είναι βράδυ 23:22, 28 Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη και ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος. Οι δύο αμαξοστοιχίες έχουν μία σφοδρή σύγκρουση.
Ολόκληρη η Ελλάδα βλέπει τις εξελίξεις «αποσβολωμένη». Μία στιγμή που θα μείνει στη μνήμη όλων, ιδίως των συγγενών και των φίλων των θυμάτων και των τραυματιών. Τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι επιβαίνοντες με το φιλικό και το συγγενικό περιβάλλον τους πριν από το ατύχημα στα Τέμπη, θα μείνουν για πάντα εκεί.
Η Ανθή Βούλγαρη, βρέθηκε στο σημείο μηδέν, στο ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ και μίλησε με συγγενείς θυμάτων και τραυματίες. Οι συγγενείς των ανθρώπων που βίωσαν τον όλεθρο εξιστορούν πως πληροφορήθηκαν την τραγωδία.
Πως πληροφορήθηκαν οι συγγενείς την τραγωδία
«Στις 23:40 χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η κοπέλα του, η οποία μας είπε το τρένο εκτροχιάστηκε. Μας είπε ότι ο Γιώργος είχε σηκωθεί τρία- τέσσερα λεπτά πριν, από τη θέση του και πήγε στο μπαρ να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Μας είπε ότι δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά, και ότι δεν απαντούσε στο τηλέφωνο», αναφέρει η μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου.
«Εγώ ήμουν, όπως κάθε βράδυ στο μαγαζί. Και φεύγοντας, κάθομαι λίγο στον καναπέ να ξεκουραστώ, και όπως ανοίγω το κινητό μου, βλέπω το συμβάν. Κατευθείαν το μυαλό μου πάει στα κορίτσια. Αλλά τα πρώτα μηνύματα και οι πρώτες λέξεις, ήτανε καθησυχαστικές. Χτυπάω τηλέφωνο στα κορίτσια, μία δύο τρεις, δεν απαντάει καμία. Πάω και παίρνω το αυτοκίνητο, ειδοποιώ το Δημήτρη, ότι «Πάω στα Τέμπη, κάτι έγινε. Να μην ανησυχείτε, δε λένε για θύματα. Λένε μόνο για τραυματίες και ελαφρά τραυματίες». Ο Δημήτρης πηγαίνει στο Πανεπιστημιακό και εγώ πηγαίνω στον τόπο του ατυχήματος», θυμάται από εκείνο το βράδυ ο πατέρας των Θώμης και Χρύσας Πλακιά.
«Εγώ ήθελα να είμαι πιο αισιόδοξος και έλεγα εντάξει. Ήτανε ένα ατύχημα, αλλά δε θα πρέπει να έχει θύματα πολλά. Αλλά η γυναίκα μου ήτανε πιο πραγματίστρια και έβγαλε και μια κραυγή ξαφνικά, για να δείξει ότι κάτι σοβαρό συνέβη. Και μετά φύγαμε αμέσως και στο δρόμο βλέπαμε τις ειδήσεις και βλέπαμε ότι αρχίσαν και ανακοινώνονται τα θύματα. Και αρχίσαμε να ανησυχούμε πιο πολύ», συμπληρώνει για τη στιγμή της είδησης ο πατέρας του Γιώργου Παπάζογλου.
Πώς έγινε η σύγκρουση
Ο 59χρονος σταθμάρχης έχει μείνει μόνος. Δε λειτουργεί κανένα από τα συστήματα τηλεδιοίκησης, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να υπάρχουν. Ενώ ο πίνακας που έχει μπροστά του, αλλά και οι γνώσεις του δε φαίνεται να επαρκούν, για να αντιληφθεί ότι στέλνει το τρένο στη λάθος γραμμή. Με μία τελείως λάθος κίνηση ο σταθμάρχης βάζει το τρένο στη γραμμή καθόδου και το στέλνει προς το θάνατο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Στην ίδια γραμμή εκτελεί δρομολόγιο προς Αθήνα και η εμπορική αμαξοστοιχία 63501. Οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι στο τρένο και οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν μπορούν να φανταστούν πως σε λίγα λεπτά, θα έρθουν αντιμέτωποι με την κόλαση.
Για 18 χιλιόμετρα και 12 λεπτά τα δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή. Με την επιβατική αμαξοστοιχία να έχει αναπτύξει 166 χιλιόμετρα την ώρα και την εμπορική να κινείται με 120 χιλιόμετρα την ώρα, οι μηχανοδηγοί δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. 23:22, περιοχή Ευαγγελισμός. Τα δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά.
Η τραγική είδηση κάνει γρήγορα το γύρω του διαδικτύου. Τα πρώτα έκτακτα δελτία ειδήσεων βγαίνουν στον αέρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής. Ακόμα και ο σταθμάρχης που έχει στείλει το τρένο στο θάνατο, δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί.