Νερό κι αλάτι ό,τι ειπώθηκε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς μια πράξη ευγενείας πασπαλισμένη με μπόλικη επικοινωνιακή τακτική; Όπως κι αν είχε, το φιλί του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη τρία 24ωρα από το τέλος του μεταξύ τους «bras de fer» στο κλειστό του Φαλήρου δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Τόσο ο πρόεδρος της παράταξης όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής, που θα διεκδικούσαν την ηγεσία σε περίπτωση που δεν είχε ματαιωθεί η εσωκομματική διαδικασία, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο απεργιακό μπλοκ της ΑΔΕΔΥ και χαιρετήθηκαν θερμά. Σαν να μην είχε προηγηθεί ο αλληλοσπαραγμός του τετραημένου.

 

Οι δυο τους, όπως και άτομα που στήριξαν τις υποψηφιότητες αμφότερων, είχαν αντιπαρατεθεί πολύ έντονα από το Σάββατο το απόγευμα όταν και η βουλεύτρια Άρτας κατάθεσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος, με αποκορύφωμα το ανελέητο «πινγκ πονγκ» τοποθετήσεων από το βήμα του Συνεδρίου για το πότε και πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά και τα όσα κατόπιν υπονόησαν μετά το πέρας των εργασιών για νικητές, χαμένους κι όσους χειροκροτούσαν ή όχι τον πρόεδρο.

Επίσης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Στ. Κασσελάκης είχε υποστηρίξει επίσης πως «η κ. Γεροβασίλη δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος» δίνοντας νέα τροφή στην εσωκομματική κόντρα που -κατά πάσα πιθανότητα θα επικυρωθεί- με τον «ανασχηματισμό» μέσω εκκαθαρίσεων. Πρόκειται για μια αναδιανομή ρόλων που θα δρομολογηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα φέρνοντας τους «προεδρικούς» σε κομβικά πόστα του οργανογράμματος.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ημέρας βρέθηκαν κι άλλα, αρκετά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η βουλεύτριες Θεοδώρα Τζάκρη και Καλλιόπη Βέττα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης και η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη.

Κασσελάκης: «Πραγματική δικαιοσύνη απέναντι στο πέπλο συγκάλυψης»

Με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για τη ματωμένη επέτειο από την τραγωδία στα Τέμπη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε «να σεβαστεί τον πόνο των οικογενειών. Να μην τους προκαλεί».

Όπως έγραψε ο Στ. Κασσελάκης, «ο κύριος Μητσοτάκης βρήκε αυτή την τραγική ημέρα, που η Ελλάδα πενθεί 57 ανθρώπους που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών για να ανακοινώσει ουσιαστικά το πόρισμα της επιτροπής για τα Τέμπη.

Επιμένει. Ισχυρίζεται πως δεν έφταιγε ο ίδιος, ούτε και κανένας από την κυβέρνησή του.

«Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους», όπως ανακοίνωσε, με περίσσιο θράσος.

Παρεμβαίνοντας και προεξοφλώντας το αποτέλεσμα μίας διαδικασίας, που για την κυβέρνηση είχε μόνο ένα στόχο: Πώς να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες του Καραμανλή και των στελεχών της. Αλλά το έγκλημα συνέβη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψής τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τον καλώ, τουλάχιστον για σήμερα, για αυτή τη μέρα της μαύρης επετείου, να σεβαστεί τον πόνο των οικογενειών. Να μην τους προκαλεί. Να σεβαστεί επιτέλους τους 57 νεκρούς. Να σεβαστεί τον πόνο και να αντιληφθεί την οργή ολόκληρης της κοινωνίας. Εγώ έχω δεσμευτεί ότι δε θα κάνω βήμα πίσω. Θα είμαι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων μέχρι το τέλος. Μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πραγματική δικαιοσύνη απέναντι στο πέπλο συγκάλυψης που θέλει να επιβάλει ο κύριος Μητσοτάκης».

Το πανό στην Κουμουνδούρου

Παρεμπιπτόντως, στο κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου τοποθετήθηκε από την οροφή και σχεδόν ως το έδαφος ένα τεράστιο κάθετο, ασπρόμαυρο πανό με το μήνυμα «Πάρε με όταν φτάσεις» και το hastag #δεν_ξεχνάμε.