Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.
«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».
Η αντίδραση της Ουκρανίας
Θετικό χαρακτήρισε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει «να αποκλειστεί» στο μέλλον, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, την ώρα που οι σύμμαχοι συμφωνούσαν να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αποστολή περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο.
«Αυτό δείχνει, πρωτίστως, απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που θέτει στην Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία», υπογράμμισε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τη δήλωση Μακρόν.
«Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.
Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε επίσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχουν επίσης σχέδια να σταλούν στρατεύματα του NATO να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η δήλωση του Μακρόν που προκάλεσε τις αντιδράσεις
Την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα στο Παρίσι.
Ομάδα κρατών προτίθεται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν πως στηρίζουν την πρόταση της Τσεχίας να αγοράσουν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους όλες οι χώρες οι οποίες έλαβαν μέρος στην διάσκεψη συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Πρόκειται για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την ενίσχυση των των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας -ειδικά στα σύνορα της με την Λευκορωσία-, την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται απευθείας από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, και τέλος, την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την άρση ναρκοπεδίων.
Τι είπε αναλυτικά
«Πρέπει να βαδίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς οικονομία πολέμου» δήλωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιθώρια μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε επίσης ότι «η Ρωσία υιοθέτησε απειλητικές συμπεριφορές όχι μόνο έναντι της Ουκρανίας, αλλά έναντι όλων μας», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης στο ουκρανικό έδαφος ανέφερε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, πλην όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος χωρών και επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το ουκρανικό και σε επίπεδο των υπουργών Άμυνας.