Τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα χρειαστεί να περιμένει η Σουηδία για την επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η εξέδρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μπορεί να είναι έτοιμη, αλλά η Ουγγαρία παρά τις αντίθετες δηλώσεις και τελευταία έμεινε στην επικύρωση της ένταξης και γραφειοκρατικά ζητήματα προέκυψαν μετά την παραίτηση της προέδρου της χώρας και την αλλαγή σκυτάλης.
Αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται πιθανή η κατάθεση του κυρωτικού στον θεματοφύλακα, δηλαδή στην Ουάσιγκτον, ενώ ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρόεδρος Τάμας Σουλιόκ αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 5 Μαρτίου. Κατόπιν τούτων, η σημαία της Σουηδίας εκτιμάται ότι θα υψωθεί ως η 32η στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από τις 6 Μαρτίου και έπειτα, παρά τα συνεχή μηνύματα του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Πριν από την επικύρωση της Βουδαπέστης την περασμένη Δευτέρα, 26 Μαρτίου είχε προηγηθεί επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Σουηδία. Βίκτορ Όρμπαν και ο ομόλογός του Ούλφ Κρίστερσον «έσφιξαν τα χέρια» και η Ουγγαρία απέκτησε τέσσερα σουηδικά μαχητικά Gripen.
Tην ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε μετά τις δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν για ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων με επίσημο, αποδεκτό και εγκεκριμένο τρόπο» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Η απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχομένου ήταν ακαριαία. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Το κάναμε αυτό από το 2014 και αυξηθήκαμε μετά την ευρεία εισβολή. Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για στρατιωτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο πρακτορείο Associated Press, ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς διεμήνυσε ότι με βάση την συμφωνία που υπάρχει « δεν θα υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ».
Σαφής ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας». Για ευθεία σύγκρουση απείλησε ωστόσο το Κρεμλίνο σε μια τέτοια πιθανότητα με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι «σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να μιλήσουμε για πιθανότητες, αλλά για το αναπόφευκτο (της σύγκρουσης)».
Κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αυτή η «διαμάχη» , το Κίεβο έκανε έκκληση για πυρομαχικά, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ για μη τήρηση των υποσχέσεών της. «Από τα εκατομμύρια οβίδες που μας υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ήρθε το 50%, αλλά το 30%, δυστυχώς», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη συνένετυξη τύπου που παραχώρησε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ στο Κίεβο.