Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Mega και την Νίκη Λυμπεράκη. Σε αυτήν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, την ενδοοικογενειακή βία, την παραβατικότητα των ανηλίκων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την υπόθεση Ινδαρέ.
Για την επιστροφή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Όπως η δική μου ζωή κάνει κύκλους, έτσι και η αστυνομία κάνει κύκλους. Η διοίκηση χρειάζεται μια ενίσχυση, μια επανεκκίνηση. Οπότε χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να το κάνουν αυτό. Υπάρχει ένα πράγμα που είναι ίδιο και ένα που είναι διαφορετικό. Κάθε φορά που πηγαίνω στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να τη φέρουμε τούμπα. Αυτό είναι το ίδιο, αυτό που αλλάζει είναι ότι κάθε φορά υπάρχει και διαφορετικό έγκλημα».
Στη συνέχεια είπε: «Δεν υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας. Από το 2019 και μετά υπάρχει μείωση. Οι ανθρωποκτονίες είναι 25% λιγότερες. Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας συνολικά, γενικά στην κοινωνία και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ατιμωρησίας. Η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Υπάρχει όμως η μικροεγκληματικότητα οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.
Υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα. Υπάρχει μια γενικότερη εκτίμηση ότι έχουμε γίνει Κολομβία. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αστυνομία εξάρθρωσε κάποιες συμμορίες που έκαναν δολοφονίες στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχει η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, οι ανήλικοι».
Για το εάν η Ελληνική Αστυνομία έχει τα απαραίτητα μέσα είπε: «Σε γενικές γραμμές υπάρχουν, θα έλεγα, σε επάρκεια. Αυτό που λείπει, ειδικά στην Αττική, είναι το προσωπικό. Στην επαρχία που η εγκληματικότητα είναι λιγότερη έχουμε επάρκεια. Πρέπει να δούμε πως αυτή την ασυμμετρία θα τη φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο».
Για τον αριθμό των αστυνομικών που φρουρούν δημόσια πρόσωπα: «Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Δεν υπάρχουν υπερβολές σε γενικές γραμμές. Αυτό που κάνω εγώ είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Θυμάστε, είχε πει ο πρωθυπουργός, όταν δεν ήμουν εγώ στο υπουργείο πως θα γυρίσουν από τη φύλαξη υψηλών προσώπων σε μάχιμες υπηρεσίες περί τις 2.500 αστυνομικοί. Αυτό δεν είναι εύκολο.
Η αστυνομία στη χώρα μας κάνει πάρα πολλά πράγματα. Οι αστυνομικοί απασχολούνται σε πολλά και διάφορα που κανονικά δε θα έπρεπε. Ήδη, πάντως, 200 αστυνομικοί πήγαν στην Τροχαία της Αθήνας και 450 στη ΔΙΑΣ»
Για το εάν υπάρχει αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας τόνισε: «Ποτέ μη λέει κάνεις ότι έκλεισε ένα θέμα που έχει ιστορικές αναφορές. Χρειάζεται προσοχή. Πράγματι, η Ελλάδα απαλλάχθηκε από μια περιπέτεια 27 ετών μεταπολιτευτικά και ξεριζώθηκε ένα φαινόμενο που δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα. Μετά εμφανίστηκαν κάποιοι άλλοι και βρέθηκαν όλοι στη φυλακή. Τελευταία ενέργεια ήταν το 2018 στον ΣΚΑΪ.
Τώρα επιχειρείται αναβίωση του φαινόμενου. Πιθανόν, επειδή τώρα μπόρεσαν κάποιοι να είναι επιχειρησιακά έτοιμοι να εμφανιστούν, μπορεί να θεωρούν πως τώρα μπορούν να δρουν άφοβα, να έχουν αυτή την αυταπάτη. Το ζητούμενο είναι ένα: Η σύλληψη, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη και η δίκη. Στο τέλος όλοι αυτοί καταλήγουν στη φυλακή. Όλα είναι πιθανά. Και μια κλιμάκωση. Γι αυτό χρειάζεται σοβαρή δουλειά και διείσδυση».
Σε ερώτηση για την βία ανάμεσα σε ανήλικους ανέφερε: «Το πρόβλημα της βίας ανηλίκων είναι κατά βάση κοινωνικό. Η αστυνομία εισπράττει τα αποτελέσματα. Η βία υπήρχε πάντα. Και εμείς ως παιδιά παίζαμε ξύλο. Οι διαφορές με το τώρα είναι δυο. Το πρώτο είναι ότι τώρα η βία είναι οργανωμένη. Υπάρχουν συμμορίες. Το δεύτερο είναι πως η βια σήμερα είναι έντονη.
Υπάρχουν, στις συμπλοκές μαχαίρια και τσεκούρια. Εμείς ως αστυνομία ήδη έχουμε βάλει σε στέκια της νεολαίας ήπια αστυνόμευση, με νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, κυρίως κοπέλες, αλλά και 2-3 άτομα με πολιτικά έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να υπάρξει παρέμβαση έμπειρων αστυνομικών»
Για το κουμπί πανικού για τα παιδιά: «Παράλληλα, σε περίπου 20 ημέρες, θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τηλεφωνικές γραμμές, 24ωρου βάσης, υποστήριξης παιδιών και γονέων. Επιπλέον, θα υπάρξει και το ‘κουμπί πανικού’ δηλαδή μια εφαρμογή στο κινητό, προκειμένου εκεί να καταγγέλλονται περιστατικά. Το »κουμπί πανικού» θα είναι ανοιχτό σε όσους το ζητήσουν, τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Ελπίζω πως σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο»