«Οι θαρραλέες γυναίκες στο Ιράν που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους βγαίνοντας στους δρόμους και διαδηλώνοντας για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους», αυτές οι γυναίκες είναι τα πρότυπα της νέας «Μις Γερμανία».
Η Απαμέχ Σενάουερ περπάτησε στη σκηνή και απάντησε στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Λίγα λεπτά αργότερα άκουγε το όνομά της πλάι στο «νέα Μις Γερμανία». Η Σενάουερ μαζί με τον τίτλο έλαβε και το βραβείο ‘Female Leader Award’ το οποίο συνοδεύεται από έπαθλο 25.000 ευρώ.
Η νέα «Μις Γερμανία» ξεχώρισε ανάμεσα σε 15.000 γυναίκες που δήλωσαν συμμετοχή και κατάφερε να στεφθεί νικήτρια στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως οι γυναίκες πρέπει να πορεύονται με ατολμία, ακόμα κι όταν όλα γύρω τους είναι πεδίο εχθρικό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η «Μις Γερμανία» στον αγώνα υπέρ των γυναικών
Η Απαμέχ Σενάουερ είναι 39 ετών και μητέρα δύο παιδιών. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη και ήρθε στη Γερμανία σε ηλικία έξι ετών. Ακολούθησε το όνειρό της και σπούδασε αρχιτεκτονική, επάγγελμα το οποίο ασκεί μέχρι σήμερα και φυσικά θα συνεχίσει.
Κατά τη διάρκεια των καλλιστείων η Σενάουερ έκανε ξεκάθαρο ότι παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν.
Η Απαμέχ Σενάουερ υποστηρίζει τις αδικημένες και καταπιεσμένες γυναίκες μέσω του δικτύου Shirzan (Λιονταρίνα). Όπως είπε στον διαγωνισμό, επιθυμία της είναι να κάνει καμπάνια για τις νέες γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία και να προσφέρει τη στήριξή της με όσα μέσα διαθέτει. Όσο για το μότο της ζωής της; «Μην τα παρατάς ποτέ», επανέλαβε αρκετές φορές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το 2019 τα καλλιστεία της Γερμανίας έχουν προσπαθήσει να κάνουν στροφή και να απαλλαγούν από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί γυναικείας ομορφιάς. Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται (κι αν είναι) ένας τέτοιος διαγωνισμός, υπό το νέο αυτό πρίσμα, μπορεί να παίξει ρόλο σημαντικό και να προβάλλει τα νέα κοινωνικά πρότυπα.
Τη φετινή χρονιά στα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Γερμανία» δεν ίσχυσε το προηγούμενο όριο ηλικίας των 39 ετών, καθώς η μεγαλύτερη σε ηλικία φιναλίστ ήταν η 42χρονη Μινιόν Κόβολικ από το Αμβούργο. Η Απαμέχ Σενάουερ δεν φόρεσε στέμμα.
Τα εθνικά καλλιστεία της Γερμανίας έχουν αποφασίσει να επιβραβεύουν την προσωπικότητα κι όχι τους καλογυμνασμένους γλουτούς που περιφέρονται μέσα σε αποκαλυπτικά μπικίνι. Η «νέα ομορφιά» είναι αλλού κι αυτό είναι πια ξεκάθαρο, χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις για τη νίκη της Σεναούερ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κάπου ανάμεσα στα δυνατά χειροκροτήματα ακούστηκαν και οι φωνές που θεωρούν ότι τα καλλιστεία είναι (και πρέπει να παραμείνουν) ένας διαγωνισμός ομορφιάς και όχι ένας διαγωνισμός πολιτικών πεποιθήσεων.
Τα ρατσιστικά σχόλια δεν έλειψαν από την Πλατφόρμα Χ. «Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι η αναμφισβήτητα ομορφότερη γυναίκα στη Γερμανία αλλά μια άλλη αντιαισθητική προσπάθεια πολιτιστικής οικειοποίησης που επιβάλλεται με πολιτικά ορθό τρόπο», γράφει ένας χρήστης.
Κι αν τελικά πρέπει να μείνουμε σε ένα από τα σχόλια αυτό θα ήταν το εξής περί ξεπερασμένου θεσμού: «Είσαι πραγματικά αναστατωμένος για το ποια έγινε Μις Γερμανία και όχι για το γεγονός ότι η εκδήλωση υπάρχει ακόμα;»