Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στον Σαγγάριο αναφέρθηκε ξανά στους λόγους που η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή παντού. Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, λίγες μέρες μετά την πρώτη πτήση του ΚΑΑΝ, επεσήμανε ότι η χώρα του πρέπει να στηριχτεί στα δικά της πόδια.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος: «Η μεγαλύτερη πραγματικότητα που έχουμε μάθει ξέρετε ποια είναι αν θέλεις ειρήνη, πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο. Αν ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός θέλουμε να ζήσουμε μέσα σε ειρήνη και ηρεμία είναι φανερό το τι πρέπει να κάνουμε.

Θα έχουμε ισχυρό στρατό και ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Θα είμαστε ισχυροί στη θάλασσα, θα είμαστε ισχυροί στους αιθέρες, θα είμαστε ισχυροί στην ξηρά. Για άλλες χώρες ίσως αυτό να είναι μια επιλογή. Όμως για την Τουρκία είναι υποχρέωση να είναι ισχυρή παντού

Διαφορετικά, ούτε το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας, ούτε οι συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, των οποίων η ανικανότητα είναι πλέον αποδεκτή από όλους, μπορούν να μας προστατεύσουν.

Το μόνο που θα μας προστατεύσει από τους εχθρούς μας είναι ο δικός μας καρπός. Η δική μας δύναμη. Τα δικά μας μέσα και δυνατότητες. Διαφορετικά δεν θα μας αφήσουν ούτε να αναπνεύσουμε σε αυτή τη γεωγραφία. Αυτό το βλέπουμε με οδυνηρά παραδείγματα στο άμεσο περιβάλλον μας».