Ουκρανία: Το αεροδρόμιο που έκρινε την ελευθερία της

Το αεροδρόμιο Αντόνοφ υπήρξε κομβικό σημείο της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας πριν δύο χρόνια.

To βαν που μεταφέρει τους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες σταματά στο τσεκπόιντ έξω από το αεροδρόμιο Αντόνοφ ή Χοστόμελ, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Δείχνουμε τα διαβατήριά μας και μας ζητούν να αφήσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα στο αυτοκίνητο.

Αεροσκάφη καμένα, κομματιασμένα, κτίρια κατεστραμμένα. Είναι το σημείο όπου ξεκίνησαν όλα στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Πλέον θεωρείται από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία.

Λίγο αργότερα φτάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ένοπλοι στρατιώτες σχηματίζουν κλοιό γύρω του προστατεύοντάς τον. Εκείνος με το κινητό στο χέρι σε ένα πεντάλεπτο βίντεο περιγράφει τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνοντας τις εικόνες του ισοπεδωμένου αεροδρομίου.

«Από εδώ θα ξεκινούσε το ειδικό σενάριο της κατάληψης του Κιέβου και της Ουκρανίας μέσα σε τρεις ημέρες» αναφέρει στο βίντεο ο Ζελένσκι.

Εκεί βρίσκονται και οι στρατιώτες που πολέμησαν για να απελευθερωθεί το Χοστόμελ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αλεξάντερ ντε Κρόο, Τζόρτζια Μελόνι και Ζυστίν Τριντό αφού δουν ένα βίντεο με την ανηλεή μάχη που δόθηκε στο Χοστόμελ στέκονται στα πόντιουμ και πίσω τους ακόμη μπορεί να διακρίνει κανείς το απόλυτο χάος.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ρωσικές δυνάμεις, αλεξιπτωτιστές, ελικόπτερα προσγειώνονται στο Αντόνοφ. Στόχος είναι να το μετατρέψουν στη βάση τους και από εκεί να καταλάβουν το Κίεβο. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τους Ουκρανούς. Ένας από τους πιο έγκριτους δημοσιογράφους, ο Βιτάλι Σαγιέρνα του πρακτορείου UNIAN, μας περιγράφει εκείνες τις πρώτες ώρες ότι «η Ρωσία ήθελε να πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου. Έστειλε αλεξιπτωτιστές. Οι Ουκρανοί απάντησαν. Ήταν αιματηρή μάχη. Ο στόχος των Ρώσων ήταν να περικυκλώσουν την πόλη από διαφορετικά σημεία και το αεροδρόμιο ήταν ένα από αυτά. Από τα μπαλκόνια, από τα παράθυρα έβλεπαν τις εκρήξεις».

Οι Αμερικανοί και ειδικότερα ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς είχε προειδοποιήσει για τα σχέδια των Ρώσων και ειδικά σε ό,τι είχε σχέση με το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Στις 19 Ιανουαρίου 2023, η Washington Post σημείωνε ότι «ο Μπερνς είναι μια σεβαστή προσωπικότητα στον στενό κύκλο του Ζελένσκι λόγω της ακριβούς προειδοποίησής του τον Ιανουάριο του 2022 ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδίωκαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Αντόνοφ της Ουκρανίας στα αρχικά στάδια της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου. Το μήνυμά του, που δόθηκε αυτοπροσώπως, βασίστηκε σε αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του πιστώνεται ότι βοήθησε την Ουκρανία να προετοιμαστεί για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο».

Από την αρχή είχε φανεί ότι το σχέδιο της Μόσχας είχε αποτύχει. Το αεροδρόμιο είχε υποστεί μεγάλες φθορές εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης Ρώσων και Ουκρανών και ούτως ή άλλως δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την επιθυμία και τον στόχο του Πούτιν για να καταφέρει να μπει νικητής στο Κίεβο. Ωστόσο, χρειάστηκε περίπου ενάμισης μήνας, μέχρι τις αρχές Απριλίου, εώς ότου οι Ρώσοι να οπισθοχωρήσουν και το αεροδρόμιο να περάσει και πάλι σε ουκρανικά χέρια.

Εκεί βρισκόταν και το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Μρίγια, που στα ουκρανικά σημαίνει «όνειρο». Όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , «οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροπλάνο. Αλλά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το όνειρο. Το όνειρο μιας ελεύθερης και ευημερούσας Ουκρανίας, που παίρνει τη θέση της στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας. Σήμερα, το όνειρο ζει».

Με μέγιστο βάρος απογείωσης 640 τόνους , το An-225 κατείχε πολλά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων το βαρύτερο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ και το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό αεροσκάφος. Το Μρίγια καταστράφηκε στις 27 φεβρουαρίου 2022. Πλέον το όνειρο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπως ο ίδιος είχε πει είναι να καταστευαστεί το δεύτερο Αntonov που θα το αντικαταστήσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.