Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε μ’ έναν τρόπο που επιδέχεται, και θα επιδέχεται για καιρό πλέον, διαφορετικών ερμηνειών και αμέτρητων παρομοιώσεων ως προς τον τρόπο που εκτυλίχθηκε το τελευταίο σκέλος του.
Ακριβώς μετά το πέρας της τέταρτης και τελευταίας ημέρας οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις για το τι ακριβώς προηγήθηκε, προτού ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώσει το χέρι για να παρέμβει -άλλη μια φορά- και να διακόψει τις εργασίες του ανώτατου οργάνου αναφωνώντας «παιδιά, αρκετά, έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», αποτέλεσαν έναν αλλεπάλληλο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, πινγκ πονγκ χτυπημάτων και αποκρούσεων, για δυνητικούς νικητές και χαμένους.
Ήταν εμφανές εξ όσων ελέχθησαν, τόσο το προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο στρατόπεδο ήθελε να χρεωθεί μια οπισθοχώρηση.
Χρονολογικά η διαδικασία είχε ως εξής αφότου το προεδρείο του Συνεδρίου έθεσε σε ψηφοφορία προς το σώμα τις τρεις προτάσεις που είχαν κατατεθεί για το σενάριο αλλαγής ηγεσίας.
Αυτές ήταν:
- Η πρόταση για εκλογές στις 10/3 (Κασσελάκης)
- Η πρόταση για εκλογές σε τουλάχιστον ένα μήνα (Γεροβασίλη)
- Η πρόταση ακύρωσης των εκλογών και ανασυγκρότησης του εκτελεστικού γραφείου (Φάμελλος, Ν. Παππάς, Γ. Τσίπρας)
Πρώτα απ’ όλα τέθηκε προς έγκριση ή απόρριψη η κοινή πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα. Η τριανδρία είχε εισηγηθεί περί μη διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη νέας ηγεσίας και την ανασυγκρότηση του εκτελεστικού γραφείο προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει συγκροτημένα και συσπειρωμένα, αρχής γενομένης από την εκλογική μάχη των Ευρωεκλογών.
Δια ανατάσεως της χειρός οι σύνεδροι φάνηκε πως υπερψήφισαν την πρόταση αυτή, σε ποσοστό που ξεπερνούσε σίγουρα το 70% των παρόντων στο κλειστό γήπεδα.
Πρόκειται ακριβώς για το σημείο που έγκειται η διαφοροποίηση των στρατοπέδων Στέφανου Κασσελάκη και Όλγας Γεροβασίλη. Την πρώτη εκδοχή υιοθέτησε και ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας, μιλώντας προς τους δημιουγράφους.
Αυγέρη: «Τo Συνέδριο ομόφωνα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο»
Αρχικά δόθηκε η ερμηνεία της προεδρικής πλευράς.
Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, ανέφερε πως «τo Συνέδριο ομόφωνα και ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο. Είπε πρόεδρο έχουμε, επομένως δεν χρειάζονται εκλογές».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «δεν χρειάζεται η διενέργεια εκλογών για την εκλογή Προέδρου μετά τις τοποθετήσεις από το βήμα του Συνεδρίου της συντρόφου Όλγας Γεροβασίλη».
Κατά την κ. Αυγέρη «πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχη του ΣΥΡΙΖΑ» και την εντολή «να τα αλλάξουμε όλα»
«Φάνηκε ξεκάθαρα αυτό» υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξηγώντας ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία.
Όπως είπε ακόμη, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, αφού ανέγνωσε τμήματα των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα και της Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι με βάση το περιεχόμενό τους ήταν μονόδρομος οι κάλπες στις 10 Μαρτίου».
«Μετά όμως και τη νέα δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη», κατέληξε η κ. Αυγέρη, «ήταν σαφές ότι παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για τις εκλογές».
«Ο Κασσελάκης δεν ήθελε να δοκιμαστεί»
Βέβαια ο Χρήστος Σπίρτζης, επισήμως υποστηρικτής της υποψηφιότητας της Όλγας Γεροβασίλη, εκτίμησε διαφορετικά την έκβαση των εργασιών. Κατά τον έμπειρο πολιτικό ο Στ. Κασσελάκης «δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση του». Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως «τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές μόνο προσβάλλουν το Συνέδριο».
Γεροβασίλη: «Τη δική μου πρόταση δεν την απέσυρα ποτέ»
Και η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη θέλησε να τοποθετηθεί για τη διαδικασία και τα όσα μεσολάβησαν μεταξύ της ομιλίας του Στ. Κασσελάκη και της έναρξης της ψηφοφορίας.
Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα και πήρε μια πρόταση να καταψηφίσει την πρόταση του προέδρου Στ. Κασσελάκη. Η απόφαση είναι κυρίαρχη η απόφαση και από μένα απολύτως σεβαστή.
Συνολικά υπήρξαν τρεις προτάσεις. Του προέδρου, η πρόταση Φαμελλου και η δική μου. Το προεδρείο επέλεξε κι έβαλε πρώτη την πρόταση Φάμελλου.
Εκτιμώ ότι όντως πρέπει να δώσουμε η μάχη συντεταγμένα, έχουμε Ευρωεκλογές μπροστά, μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση: ότι δεν θα είναι επιτυχημένη η πορεία αυτή, εάν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή τη διχαστική και πολωτική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων με το ‘βρείτε μου αντίπαλο να πάμε’. Και να πάμε και αντίπαλο.
«Δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου»
Τη δική μου πρόταση δεν την απέσυρα ποτέ. Είναι κατατεθειμένη κι εγώ σχολίασα πάνω στην πρότασή μου. Σχόλιο ήταν το ‘αν θες, δέκα μέρες, κάντες μόνος σου’. Δηλαδή παραβίασέ τα όλα και θα δούμε. Η πρότασή μου ήταν μόνο ότι θ’ αποσυρθώ, αν αποσυρθείς εσύ.
Δεν απέσυρα τίποτα. Οι δύο προτάσεις εκλογών δεν μπήκαν ποτέ σε ψηφοφορία. Γιατί δεν μπήκαν; Γιατί επιλέχθηκε να πάει πρώτη του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου. Δεν ξεκινάς από το ‘μη εκλογές’. Είναι η τρίτη πρόταση. Με ποια σειρά ψηφίζονται οι προτάσεις; Με άλλη;
Για να υπάρξει απόσυρση πρέπει να πεις ‘αποσύρω την πρότασή μου’. Εγώ σχολίασα την πρότασή μου για να δείξω ότι ο Στ. Κασσελάκης θέλει εκλογές ανισότιμες και μίλησα ακόμη και για τεχνικά θέματα που μπορεί να προκύψουν, άρα να μην είναι αδιάβλητες.
Είπα και κάτι άλλο. Κάντες μόνος για να δούμε τι θα πάρεις.
«Λευκή επιταγή σε κανέναν»
Το καταστατικό πρέπει να το θυμόμαστε σε όλα τα άρθρα του. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όποιο αρθράκι μάς βολεύει αγνοώντας τα υπόλοιπα. Ξέρω την κάθε γραμμή του.
Λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας. Όλοι κρινόμαστε καθημερινά και στο τέλος αυτής της ημέρας θα υπάρχει η ευθύνη του καθενός μας γι’ αυτές τις Ευρωεκλογές. Μεγαλύτερη κρίση από πανελλαδικών εκλογών δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε κανείς να κάνει ότι δεν το βλέπει. Εγώ προσπάθησα αυτό ν’ ανακοπεί, θεωρώντας ότι όπως πάμε θα αποδειχθεί διαλυτική η διαδικασία.
Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί συλλογικά, δεν πάμε όμως με μνημόνιο. Η θέση μου είναι πως πάμε με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα – από ‘δω μέχρι τότε. Η προϋπόθεση όμως είναι ο πρόεδρος να σταματήσει το διχαστικό και το τοξικό».
Ρήγας: «Γι’ αυτό ξεκίνησα με την πρόταση των τριών»
Απέναντι στα όσα ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη βρέθηκε ο Πάνος Ρήγας, πρόεδρος του Συνεδρίου.
Ο κ. Ρήγας, τον οποίο ο Στ. Κασσελάκης είχε στηρίξει στην ψηφοφορία για την προεδρία του Συνεδρίου, θέλησε να εξηγήσει ότι «για να υπάρξει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει το σώμα ν’ αποφανθεί ότι αποδέχεται. Αυτή την ερώτηση θα την έβαζα έτσι κι αλλιώς με δεδομένο τρόπο για να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο. Η πρόταση των τριών (Φάμελλου -Παππά – Γ.Τσίπρα) εμπεριείχε αυτό το ερώτημα με το οποίο θα ξεκινούσαμε. Γι’ αυτό και ξεκίνησα με αυτήν».
Υπήρχαν τρεις προτάσεις. Τις δύο τις κατάλαβα. Η μία ήταν των τριών, η άλλη του προέδρου για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.
Της Όλγας Γεροβασίλης δεν την είχαμε ακούσει καλά και ζήτησα να μου την εξηγήσει. Γι’ αυτό κι ανέβηκε στο βήμα, ζητώντας τήρηση καταστατικού και εκλογές στον ένα μήνα. Από τη στιγμή που είπε ότι στις 10/3 δεν κατέρχεται, οπότε ο Στ. Κασσελάκης, με δεδομένο ότι ‘δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα κι έχω την αποδοχή όλου του Συνεδρίου’, είπε προχωράμε κανονικά. Το πολιτικό σκέλος της πρότασης των τριών ο Στ. Κασσελάκης το έχει αποδεχθεί».
«Υπερψηφίστηκε στο 100%»
Παρόλο πάντως ότι ο Πάνος Ρήγας δεν ανέφερε αν εγκρίθηκε ή όχι η μοναδική πρόταση που εν τέλει τέθηκε σε ψηφοφορία, από το περιβάλλον των τριών που την κατέθεσαν από κοινού υπήρξε μια άτυπη ενημέρωση ότι «υπερψηφίστηκε στο 100%», κάτι που επιβεβαιώνεται από την ενσωμάτωσή της στην Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου.
Μάλιστα ειπώθηκε ήταν έκπληξη αυτή η σαρωτική αποδοχή της από το σώμα ων συνέδρων.
Πολάκης: «Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο»
Την έγκριση της πρότασης μετέφερε και ο Παύλος Πολάκης σε δική του ανάρτηση:
«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου.
Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.
Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος.»