Εκλογές τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά από οργιώδες παρασκήνιο και αφού εκτυλίχτηκαν απίστευτες σκηνές στο συνέδριο, επιβεβαιώντας και το Βήμα που από το πρωί του Σαββάτου με τρία κείμενα είχε προαναγγείλει ότι όλα είναι ανοικτά για το εάν θα γίνει η εκλογική διαδικασία.
«Οι μάσκες έπεσαν. Δεν πάμε σε εκλογές» αναφώνησε ο Στέφανος Κασσελάκης και αφού είχε προηγηθεί έντονος διάλογος με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει υποψήφια για την προεδρία του κόμματος.
Όμως, το χάος που επικράτησε αμέσως μετά την καταλυτική δήλωση του Στ. Κασσελάκη σχετικά με το έαν έγινε ή όχι ψηφοφορία επί τριών προτάσεων που κατατέθηκαν, ανέδειξε το βαθύ χάσμα που υπάρχει πλέον στο κόμμα.
Η πρώτη πρόταση ήταν του Στ. Κασσελάκη για άμεση εκλογή στις 10 Μαρτίου, δηλ. σε δυο εβδομάδες. Η δεύτερη ήταν της Όλγας Γεροβασίλη για εκλογές σε ένα μήνα. Η τρίτη πρόταση, και άκρως συμβιβαστική, των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα ήταν: Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου.
Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις Ευρωεκλογές. Δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο για να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος μας.
Το μήνυμα του συνεδρίου
Το μήνυμα του συνεδρίου, με βάση όσους ήταν στην αίθουσα και επευφημούσαν τον Στ. Κασσελάκη, ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Εξάλλου, παρά το πολιτικό παίγνιο με εξηγήσεις μέσω διαρροών για το τι έγινε στην ψηφοφορία, τα γεγονότα είναι γεγονότα.
Η ουσία είναι μια: όχι απλά η παραμονή του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος μέσα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη και εκρηκτική ατμόσφαιρα, αλλά η κυριαρχία του στην παρούσα φάση. Εξάλλου το συνέδριο που είναι το κυρίαρχο σώμα ως το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, έδειξε ότι και εκλογές δεν ήθελε, αλλά ούτε και αλλαγή ηγεσίας.
Την ίδια στιγμή όμως η δυναμική στήριξη των συνέδρων προς τον Στ. Κασσελάκη και η αποδοχή της πρότασης των τριών, με βάση τα καρτελάκια που σήκωσαν όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο του συνεδρίου Πάνο Ρήγα, έδειξε ότι δεν υιοθετήθηκε η παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα.
Το γεγονός ότι καταγράφηκε αυτή η στάση έναντι της παρέμβασης του πρώην Πρωθυπουργού, αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τα μελλούμενα και κυρίως για το πως αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τμήμα υποστηρικτών του Στ. Κασσελάκη, όχι του νυν προέδρου και της ομάδας του, τον επί 15 χρόνια πρόεδρο του κόμματος.
Βαθύ χάσμα
Η τελευταία μέρα του συνεδρίου την Κυριακή επισημοποίησε και το βαθύ χάσμα που υπάρχει στο κόμμα και την μεγάλη απόσταση, ψυχική και πολιτική, μεταξύ του Στ. Κασσελάκη και των κεντρικών στελεχών. Εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος τους «φωτογράφησε» όταν έδειχνε με το δάκτυλο τις πρώτες θέσεις που βρίσκονταν τα κεντρικά στελέχη και ουσιαστικά τους κατηγορούσε ότι αυτοί θέτουν το κόμμα σε κυκεώνα εσωστρέφειας και παράλυσης.
Άρα, μένει να φανεί πώς από εδώ και πέρα θα πορευτούν έναντι του Στ. Κασσελάκη και τα κεντρικά στελέχη που συντάχθηκαν με την Ολγα Γεροβασίλη. Και αυτό διότι στις συζητήσεις τους, μετά την παρέμβαση του Στ. Κασσελάκη ότι δεν θα γίνουν εκλογές, επιμένουν πως λευκή επιταγή δεν υπάρχει και όλοι κρίνονται και προφανώς και στις ευρωεκλογές.
Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρτας, ψήλωσε και άλλο πολιτικά με την κίνησή της να δεχθεί να μπει μπροστά σε μια διαδικασία εκλογών με τον Στ. Κασσελάκη.
Η επόμενη μάχη είναι μπροστά και αφορά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, των νομαρχιακών επιτροπών και των Οργανώσεων Μελών, σε δυο εβδομάδες και μετέπειτα της ανάδειξης της νέας Πολιτικής Γραμματείας.