Κλωτσιά, γροθιά και στάση ζωής. Ναι μεν η καταχρηστική αποδόμηση της κορεάτικης έννοιας «tae-kwon-do», στην ολυμπιακή έδρα του οποίου φιλοξενείται από την Πέμπτη το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, διασπάται στα τρία αυτά στοιχεία, από την άλλη όμως συνθέτει τα περισσότερα εξ όσων εκτυλίχθηκαν μέχρι την ολοκλήρωση της τρίτης και πιο θυελλώδους ημέρας των εργασιών.
«Της Κορέας» έγινε -εμμέσως πλην σαφώς- από το πρωί ως το βράδυ του Σαββάτου (24/2).
Κι αν το κλειστό γυμναστήριο δεν ήταν προσαρμοσμένο για να εξυπηρετήσει κάποια εγχώρια ή διεθνή διοργάνωση του εθνικού σπορ των συμπαθών Κορεατών, η γενική ατμόσφαιρα παρέπεμπε σε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσης: περισσότερο εντυπώσεων βέβαια παρά ουσίας στο τέλος της ημέρας, δεδομένου πως σήμερα Κυριακή, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, είναι αρκετά πιθανό ο αγώνας να λήξει ισόπαλος κι ο νικητής να παραπεμφθεί για κάποια στιγμή στο μέλλον.
Οι πρώτες αντιδράσεις και η συγκέντρωση υπογραφών
Ούτως ή άλλως η διεξαγωγή νέου γύρου εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου μετά το προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη και την ανταπόκριση του αντιπολιτευτικού μπλοκ με την κατάθεση υποψηφιότητας από την Όλγα Γεροβασίλη θα κριθεί από την ετυμηγορία του σώματος. Ενός σώματος που κατά γενική ομολογία έχει ταυτιστεί με απόρριψη του σεναρίου νέας προσφυγής στις κάλπες.
Από νωρίς είχε διαρρεύσει πως συντελείται προσπάθεια αναβολής της διαδικασίας με κάθε τρόπο. Από τη μία η συλλογή υπογραφών για την κατάθεση ψηφίσματος προς το προεδρείο κι από την άλλη οι ομιλίες συνέδρων ενίσχυαν την εκτίμηση πως κόντρα στην επιθυμία τόσο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ενισχυμένης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν σε εξέλιξη μια απόπειρα επιθετικού μπλοκαρίσματος της διαδικασίας προτού καν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη υποψηφίων. «Εμείς αποφασίζουμε» ήταν το γενικό πρόσταγμα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης πήρε την κρυάδα
Δίχως μάλιστα η σάλα να είναι γεμάτη, αλλά με σαφώς περισσότερο κόσμο απ’ όσο την Παρασκευή, ήταν ξεκάθαρο το ρεύμα αμφισβήτησης της «παλιάς φρουράς» έναντι του «μοντερνισμού» των τελευταίων πέντε μηνών. Ο Γιάννης Ραγκούσης ανέβηκε νωρίς στο βήμα κι αντιλήφθηκε ευθύς εξ αρχής πως απέναντί του η κερκίδα «κόχλαζε», με αποτέλεσμα το διαμορφωμένο σκηνικό να θυμίζει περισσότερο αρένα γηπέδου παρά κομματική μάζωξη παραγωγής πολιτικής και ιδεών. Οι αποδοκιμασίες σκέπαζαν οποιονδήποτε άλλον ήχο, πριν από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» του έμπειρου πολιτικού.
Όσα κυκλοφορούσαν από το απόγευμα της Παρασκευής είχαν επιδράσει στο θυμικό μιας μερίδας του σώματος και οι αντιδράσεις σε καθετί αντίθετο ήταν παραπάνω από έντονες. «Θέλουν να του κόψουν τα πόδια» έλεγε σύνεδρος σε άλλους την ώρα που κατέβαιναν τα μεγάλα σκαλοπάτια από την εξέδρα προς το χαμηλότερο επίπεδο του χώρου.
Περιμένοντας την Όλγα Γεροβασίλη
Το ραντεβού είχε δοθεί επί ουσίας για τις 19:00, όταν και είχε μετατεθεί η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη. Κι αν εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων στελέχη της πρώτης γραμμής όπως ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιώργος Τσίπρας επιχείρησαν να χτίσουν γέφυρες αμβλύνοντας τις διαφορές και μιλώντας για συγκερασμό και εκεχειρία τουλάχιστον ως τις Ευρωεκλογές, όλα ήταν πια δρομολογημένα.
Λίγο πριν δοθεί ο λόγος στην αντιπρόεδρο ης Βουλής, ο Στ. Κασσελάκης έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του στην κεντρική σάλα. Η προηγούμενη αφορούσε αποκλειστικά την επαφή με τους παρευρισκόμενους. «Σε συνέδριο είμαστε, όχι σε πασαρέλα. Ο πρόεδρος πρέπει ν’ ακούει τους συνέδρους, όχι να φωτογραφίζεται» φώναξε κάποιος εκ των μελών προς όσους περίμεναν για μια selfie.
Στη διάρκειά της βόλτας του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να υπογράψει για αναβολή ζητώντας «καθαρή λύση» μέσα από τη βάση προκειμένου να εφαρμόσει χωρίς άλλα εμπόδια το σχέδιο μετασχηματισμού του κόμματος. Τον ρόλο της Ιφιγένειας που θυσιάζεται έχει αποφασίσει να μην τον υποδυθεί.
Η επιστροφή του στην πρώτη σειρά των καθισμάτων έγινε διότι ήθελε να ‘ναι παρών στην ομιλία της αντιπάλου του και γνωρίζοντας, όχι το περιεχόμενο αλλά, την πρόθεση να παρέμβει άμεσα κι ανάλογα.
Τα γιουχαΐσματα και η 10η Μαρτίου
Η πολύπειρη πολιτικός συνάντησε επίσης την εχθρότητα των ακροατών σε κάθε λέξη ή φράση που ενείχε αμφισβήτηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρακτικές του. Πολλώ δε μάλλον όταν δήλωσε «παρούσα» στη μάχη για την αρχηγία προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος. Σε κάθε περίπτωση παρέμεινε ψύχραιμη αφήνοντας τα ξεσπάσματα, σε αντίθεση με τον Πάνο Ρήγα, πρόεδρο του Συνεδρίου, που απαίτησε ευγένεια και σεβασμό στην αντίθετη άποψη.
Προτού η ίδια αφήσει το βήμα, ο Στ. Κασσελάκης ήταν ήδη στην εξέδρα για να τη χαιρετίσει και να αιτηθεί άμεσα εκλογές στις 10 Μαρτίου με υβριδικό τρόπο (ψηφοδέλτια, παραβάν, φάκελο, αλλά και ηλεκτρονικά). Αμέσως μετά αποχώρησε και αποσύρθηκε στα ενδότερα για νέες συσκέψεις με τους συνεργάτες του και προγραμματισμό κινήσεων.
Αντιθέτως η Όλγα Γεροβασίλη παρέμεινε για κάμποσο και δίπλα στην Κατερίνα Νοτοπούλου κι άκουσε να τη στηρίζουν ανοικτά τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Ζαχαριάδης όσο και η Αθηνά Λινού.
Το καταστατικό, το Κούγκι και η ψηφοφορία
Προτού καληνυχτίσει συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε ανένδοτη. Οι εκλογικές διαδικασίες θα τηρηθούν κατά γράμμα και θα διεξαχθούν όπως ακριβώς ορίζει το καταστατικό. Όπως ακριβώς αναδείχθηκαν πρόεδροι τις προηγούμενες φορές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Στέφανος Κασσελάκης. Άρα μετά από ένα μήνα! Ούτε σπιθαμή οπισθοχώρησης από την αντιπρόεδρο της Βουλής. Ειδάλλως «θα γίνει Κούγκι» κατά τον Χρ. Σπίρτζη.
Εκτός φυσικά κι αν στη σημερινή ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί μετά την απολογιστική ομιλία του προέδρου, το Συνέδριο απορρίψει την εκδοχή των εκλογών και φρενάρει -προς το παρόν τουλάχιστον- κάθε τέτοια διαδικασία αναβάπτισης ή ανατροπής. Τότε ο «ιστορικός συμβιβασμός» θα αποβεί, μάλλον, αναπόφευκτος για τις δύο πλευρές.