Τα πολιτικά πρόσωπα που θεωρούνται ικανά να αναλάβουν ένα ευρωπαϊκό αξίωμα καθώς και τα κριτήρια που θα καθορίζουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές περίπου τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας «Good Affairs» που παρουσιάζει το ΒΗΜΑ, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό μονοπωλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η έρευνα διεξήχθη με online ερωτηματολόγιο το διάστημα 1 έως 3 Φεβρουαρίου και συλλέχθηκε δείγμα 2.989 ερωτηματολογίων.
Η απάντηση στα πρόσωπα που θεωρούνται καταλληλότερα είναι προφανές ότι απηχεί την συνολική δημοφιλία των πολιτικών αυτών τόσο στο ευρύ ακροατήριο όσο και μέσα στο κόμμα από τα σπλάχνα του οποίου προέρχονται. Τα αποτελέσματα άλλωστε επιβεβαιώνουν και την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναμετριέται με τον «κανένα» αλλά και την υψηλή απήχηση του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της Αριστεράς γεγονός που εξηγεί τον καταλυτικό ρόλο της παρέμβασης του λίγη ώρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο γενικό σύνολο λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 25,2% και ο «κανένας» το 24,8%, με το δεύτερο ποσοστό να προέρχεται εξίσου από δεξιά κόμματα και από αριστερά που είτε δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ είτε δεν έχουν προοπτική διακυβέρνησης στο άμεσο μέλλον. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός πολλάκις έχει διαψεύσει σε συνεντεύξεις του το ενδεχόμενο να αναλάβει ευρωπαϊκό πόστο. Στην τρίτη θέση έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 12,2%.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις επόμενες θέσεις συναντά κανείς πρώην προέδρους της ΝΔ και του ΠαΣοΚ οι οποίοι παρότι δοκιμάστηκαν επί σειρά ετών ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχοντας στο βιογραφικό τους εκλογικές ήττες συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά από τους νυν προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ. Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής λαμβάνει 9,9%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 6,3%, ο Γιώργος Παπανδρέου 5,1%, ο Αντώνης Σαμαράς 4,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης 2,4% και ο Νίκος Ανδρουλάκης μόλις 2,2% παρότι προέρχεται από θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προέλευση της προτίμησης των παραπάνω προσώπων ανάλογα με το κόμμα. Όπως είναι λογικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί εντός της ΝΔ σε ποσοστό 64%, με τον Κώστα Καραμανλή να λαμβάνει ένα 11% και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ακολουθεί με 13% γεγονός που δείχνει ότι οι σημερινοί ψηφοφόροι της ΝΔ βλέπουν θετικά το μετριοπαθές και μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Ο Αντώνης Σαμαράς που προσφάτως επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο λαμβάνει 4%, (σ.σ. όσο και ο κανένας) ωστόσο βλέπει την απήχησή του να ανεβαίνει ελαφρώς εντός των ψηφοφόρων των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ (7% σε ένα νέο κόμμα με πατριωτικές αρχές, 5% στην Ελληνική Λύση και 9% στη ΝΙΚΗ).
«Όσον αφορά την υψηλή αποδοχή του Κώστα Καραμανλή πανελλαδικά σε σχέση για παράδειγμα με τον Αντώνη Σαμαρά, θα λέγαμε ότι υπάρχει ακόμη η εικόνα του πρωθυπουργού ο οποίος υπέγραψε για τις ταυτότητες αλλά παράλληλα δεν εκτροχιάστηκε και η εικόνα του. Στα δεξιά της ΝΔ είναι σταθερά πρώτος με ανάλογη εικόνα με τον κ. Σαμαρά αλλά με σαφώς μεγαλύτερη επιρροή» σχολιάζει ο εκλογικός αναλυτής της Good Affairs, Γιώργος Τράπαλης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος σε ποσοστό 69% έναντι 14% του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα και εντός της Νέας Αριστεράς που προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 42%. Στο ΠαΣοΚ η εικόνα είναι μοιρασμένη μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Ανδρουλάκη με 32%, 22% και 16% αντιστοίχως.
«Στο χώρο του ΠαΣοΚ, ενός κόμματος που πάντα έστελνε την αφρόκρεμά του στην Ευρώπη, έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε την τριχοτόμηση του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται πρώτος εντός ΠαΣοΚ, σε έναν τομέα που είναι και ευνοϊκός για τον ίδιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται 2ος στο κόμμα αλλά με σημαντική αποδοχή στον χώρο του κέντρου όπως και με πολύ υψηλό αριθμό απαντήσεων στην ερώτηση που αφορά τον αυτοπροσδιορισμό των ψηφοφόρων ως ευρωπαϊστές, γεγονός που τον τοποθετεί ψηλότερα από τους υπόλοιπους προερχόμενος από το ΠαΣοΚ. Οι χαμηλές πτήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη είναι και μια απεικόνιση της έλλειψης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης αυτή την εποχή» σημειώνει ο κ.Τράπαλης.
«Μιας και το θέμα των ημερών είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αξία το θέμα της αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση που θέσαμε για την καταλληλότητα σε έναν ευρωπαϊκό ρόλο. Το ποσοστό του πρώην πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα υψηλό όπως αναμενόταν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αρκετά χαμηλά στα υπόλοιπα αριστερά κόμματα, με την εξαίρεση της Νέας Αριστεράς. Το 12,2% που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο σύνολο των ψηφοφόρων τον φέρνει μεν στην 3η θέση και σε εξαπλάσιο ποσοστό από τον διάδοχό του αλλά από την άλλη μεριά απέχει αρκετά ακόμη και από το άσχημο, για τον ίδιο, 17% του Ιουνίου του 2023» συμπληρώνει ο ίδιος.
Τα κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων
Το 64% της αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της ΝΔ αλλά και η κεντρώα στροφή του κυβερνώντος κόμματος έρχεται να επιβεβαιωθεί και στο ερώτημα που ετέθη για το αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ηγεσίας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι ανάγκη ηγεσίας έχει η Ευρώπη με το ποσοστό αυτό να διατηρείται αρκετά υψηλά και σε όσους θα ψήφιζαν ένα νέο κεντρώο κόμμα (49%) αλλά και σε όσους ψηφίζουν ΠαΣοΚ (51%). Αρα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει μια στιβαρή ηγεσία και ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ ενώ το ίδιο πιστεύουν σε μεγάλο ποσοστό (41%) όσοι θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα με οικολογικά χαρακτηριστικά.
«Το ιδιαίτερα υψηλό 51% στους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ οι οποίοι απαντάνε πως μεγαλύτερη ανάγκη σε επίπεδο ηγεσίας έχει η Ευρώπη και όχι η Ελλάδα, δείχνει το πρόβλημα στην αντιπολιτευτική θέση του ΠαΣοΚ μιας και ενώ έρχεται με φόρα για την κατάληψη της 2ης θέσης, οι ψηφοφόροι του δεν νιώθουν πως η χώρα έχει πρόβλημα ηγεσίας» λέει ο κ.Τράπαλης.
Τέλος, οι πολίτες φαίνεται να εκφράζονται από διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν. Οσοι προτιμούν κόμματα του ευρύτερου κεντρώου χώρου (ΝΔ, ΠαΣοΚ, νέο κεντρώο κόμμα, νέο οικολογικό κόμμα) έχουν σε ποσοστό από 13% έως 20% ψηλά στα κριτήρια την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα που το ίδιο χαρακτηριστικό πέφτει σε μονοψήφια νούμερα. Στους ψηφοφόρους των κομμάτων της Δεξιάς κυριαρχεί η θρησκεία ενώ στους ψηφοφόρους των κομμάτων της Αριστεράς η ιδεολογική τους τοποθέτηση με ποσοστά άνω του 25%.