Γιατί η Αυστραλία ναυπηγεί τον μεγαλύτερο στόλο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά την συμφωνία AUKUS για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων η Αυστραλία ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» και για κύριες μονάδες επιφανείας - Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Κίνας.

Έναν χρόνο μετά την απόφασή της να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξήγγειλε ένα δαπανηρό πρόγραμμα για τη ναυπήγηση του μεγαλύτερου και ισχυρότερου στόλου στην ιστορία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα θα διαθέσει περισσότερα από 35 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας ώστε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων επιφανείας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Εργατικού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε, που παραμένει προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία απέναντι στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ και τις διεκδικήσεις της Κίνας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αξιολογήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Αυστραλίας συμμετείχαν ως σύμβουλοι Αμερικανοί ναύαρχοι ε.α. που διαπίστωσαν ότι ο γηρασμένος στόλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του νέου στρατηγικού περιβάλλοντος.

Μέχρι το 2035 το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα ανανεωθεί δραστικά και θα διαθέτει 26 κύριες μονάδες επιφανείας:

-3 αντιτορπιλικά κλάσης Hobart που θα αναβαθμιστούν με την εγκατάσταση προηγμένης έκδοσης του συστήματος διαχείρισης μάχης Aegis

-6 νέες φρεγάτες κλάσης Hunter με ενισχυμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και αυξημένες δυνατότητες κρούσης

-11 νέες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (αεράμυνα, συνοδεία, πλήγματα κατά στόχων επιφανείας και εδάφους)

– 6 νέα σκάφη επιφανείας LOSV που θα λειτουργούν με ή χωρίς πλήρωμα, ενώ το καθένα θα διαθέτει συστήματα VLS με 32 θέσεις για την εκτόξευση πυραύλων.

Επίσης, προβλέπεται η ναυπήγηση 25 μικρότερων σκαφών, για επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας, εκ των οποίων τα έξι θα είναι περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Οι σχέσεις με την Κίνα

Παράλληλα, από το 2030 το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό θα αρχίσει να παραλαμβάνει στο πλαίσιο του προγράμματος και της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) τουλάχιστον τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τύπου Virginia, τα οποία – όπως διαβεβαιώνουν οι σύμμαχοι – δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα. Οι τρεις χώρες δεσμεύονται ότι εργάζονται από κοινού «για να διατηρούν ελεύθερους τους ωκεανούς για πολλές δεκαετίες».

Είναι προφανές ότι βασικός στόχος του AUKUS καθώς και του νέου προγράμματος είναι η ανάσχεση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, παρότι η χώρα δεν κατονομάζεται στις επίσημες παρουσιάσεις. Το Πεκίνο καταγγέλλει ότι η AUKUS υπονομεύει το διεθνές σύστημα για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από επτά χρόνια εντάσεων, ο αυστραλός πρωθυπουργός δήλωνε ότι οι δυο χώρες «θα πρέπει να συνεργάζονται όπου μπορούν και να διαφωνούν εκεί που πρέπει» με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά τους. Ενώ ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαπίστωνε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έμπαιναν στο «σωστό μονοπάτι της βελτίωσης». Η Κίνα διαθέτει ήδη τρία αεροπλανοφόρα και φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στην κούρσα των εξοπλισμών, πόσο μάλλον μετά την ενίσχυση του στόλου της Αυστραλίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.