Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε ένα σχέδιο για «την επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζα, την πρώτη επίσημη πρότασή του για την εποχή μετά το τέλος του πολέμου στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που παρουσιάσθηκε χθες, Πέμπτη, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ και το οποίο είδε το Reuters, το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη, περιλαμβανομένης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας – εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.
Στους μακροπρόθεσμους στόχους του σχεδίου, ο Νετανιάχου απορρίπτει τη «μονομερή αναγνώριση» ενός παλαιστινιακού κράτους. Δηλώνει πως μια διευθέτηση με τους Παλαιστινίους θα επιτευχθεί μόνο με απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη – όμως δεν αναφέρει ποιος θα αντιπροσωπεύσει την παλαιστινιακή πλευρά.
Για τη Γάζα, ο Νετανιάχου αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποριζοσπαστικοποίηση ως στόχους που πρέπει να επιτευχθούν μεσοπρόθεσμα. Δεν επεκτείνεται στο πότε θα αρχίσει αυτό το ενδιάμεσο στάδιο ή στο πόσο θα διαρκέσει. Όμως εξαρτά την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε ερείπια λόγω της ισραηλινής επίθεσης, από την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της.
Ο Νετανιάχου προτείνει το Ισραήλ να έχει μια παρουσία στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου στο νότιο τμήμα του θύλακα και να συνεργάζεται με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτή την περιοχή για να εμποδίζει απόπειρες λαθρεμπορίου, μεταξύ άλλων και μέσω του περάσματος της Ράφα.
Για την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα με διατήρηση παράλληλα της δημόσιας τάξης, ο Νετανιάχου προτείνει να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς αντιπροσώπους «που δεν συνδέονται με τρομοκρατικές χώρες ή οργανώσεις και δεν υποστηρίζονται οικονομικά από αυτές».
Ο ίδιος ζητεί να κλείσει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA και να αντικατασταθεί από άλλες διεθνείς οργανώσεις αρωγής.
«Το έγγραφο αρχών του πρωθυπουργού αντανακλά ευρεία δημόσια συναίνεση όσον αφορά τους στόχους του πολέμου και την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα από μια πολιτική εναλλακτική επιλογή», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Το έγγραφο διανεμήθηκε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για να αρχίσει συζήτηση πάνω στο θέμα.
Ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, είπε στο Ρόιτερς πως η πρόταση του Νετανιάχου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως και όλα τα ισραηλινά σχέδια για την αλλαγή της γεωγραφικής και της δημογραφικής πραγματικότητας στη Γάζα.
«Αν ο κόσμος ενδιαφέρεται αληθινά να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να βάλει τέλος στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ», δήλωσε.
Στο Παρίσι για συνομιλίες ο αρχηγός της Μοσάντ
Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια «απεμπλοκή» των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας για νέα εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας) Νταβίντ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) Ρόνεν Μπαρ μεταβαίνουν σήμερα αεροπορικώς στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της Μοσάντ είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για να συζητήσουν για τη σύναψη νέας συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα.
Μια πρώτη εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας είχε επιτρέψει στα τέλη Νοεμβρίου να απελευθερωθούν πάνω από 100 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς και 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Πηγή της Χαμάς δήλωσε ότι το σχέδιο που συζητήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι προέβλεπε παύση των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Έκτοτε συνομιλίες έχουν γίνει επίσης στην Αίγυπτο, όπου είχε μεταβεί εξάλλου ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για επίσκεψη «αρκετών ημερών», η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι συνομιλίες αφορούσαν την κατάσταση στη Γάζα, τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ, την «επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους» και μια «ανταλλαγή κρατουμένων».
Η Χαμάς ζητεί εδώ και εβδομάδες «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, αιτήματα που κρίνονται «εξωφρενικά» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου είναι θετική σε μια παύση των εχθροπραξιών, αλλά δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση που έχει στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου αντιτίθεται επίσης στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων που μετείχαν σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, πράγμα το οποίο ζητεί η Χαμάς.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία, ενώ μαχητές της απήγαγαν 253 ανθρώπους που κρατούν ως ομήρους στη Γάζα.
Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2007 στη Γάζα, και εξαπέλυσε επίθεση από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 29.000 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ