Τσίπρας μένεα πνέων

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφορούσαν πληροφορίες που αφενός ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραβρεθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου έδιναν την εντύπωση μιας κάποιας παρέμβασης. Και αυτή η παρέμβαση τελικά έγινε.

Η επιστολή – παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ουσιαστικά ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει ξανά στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να έχει τη «δεδηλωμένη» των ψηφοφόρων του κόμματος, δεν αιφνιδίασε του πάντες.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης κυκλοφορούσαν πληροφορίες που αφενός ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραβρεθεί στο Συνέδριο, αφετέρου έδιναν την εντύπωση μιας κάποιας παρέμβασης. Και αυτή η παρέμβαση τελικά έγινε. Και είχε πολλούς αποδέκτες. Μάλιστα, το ύφος του κ. Τσίπρα μόνο με πατρικές νουθεσίες δεν ομοιάζει. Αντίθετα, μοιάζει να μαλώνει τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη που ζήτησε λευκή επιταγή τριετίας, όσο και την Έφη Αχτσιόγλου που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά την εσωκομματική της ήττα, όσο και τους δελφίνους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένουν παθητικά την ήττα στις Ευρωεκλογές για να δείξει την πόρτα της εξόδου στον νυν πρόεδρο.

Η επιστολή Τσίπρα βρίθει και επικριτικών αναφορών προς την κυβέρνηση, με τις επικρίσεις αυτές να διατυπώνονται και υπό την μορφή ερωτημάτων που περισσότερο δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να τονώσουν το εσωκομματικό ηθικό. «Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης;», αναφέρει στην επιστολή του ο πρώην αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το ερώτημα είναι μεν καίριο, αλλά θεωρούμε πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ξέρει ήδη την απάντηση…

***

Όταν τα παροπλισμένα Μπόινγκ της Ολυμπιακής στο Ελληνικό φεύγουν με… ρυμουλκό

Κόσμος πολύς μαζεύτηκε στο Ελληνικό για να δει ίσως για τελευταία φορά τα τρία παροπλισμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής, τα οποία επρόκειτο να μετακινηθούν. Πώς να το κάνουμε να το θέαμα ήταν θλιβερό για τους λάτρεις των αεροσκαφών, βλέποντας τα τρία αεροπλάνα Μπόινγκ της Ολυμπιακής που πετούσαν κάποτε υπερήφανα στις πέντε ηπείρους, ανήμπορα τώρα να πετάξουν, μαραζωμένα, με βγαλμένες τις μηχανές τους, να φεύγουν, μετά από 23 χρόνια από το «σπίτι» τους στο Ελληνικό, όχι πετώντας, αλλά ρυμουλκούμενα. Άλλωστε το τελευταίο αεροσκάφος που αναχώρησε από το Ελληνικό ήταν, το 2001, όταν ένα Boeing 737 της Ολυμπιακής πέταξε τη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από τον τερματισμό λειτουργίας του το 2001 το Αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένει κλειστό καθώς ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί πλέον το κεντρικό αεροδρόμιο των Αθηνών.

Τον Απρίλιο του 2011 άνοιξε το Μουσείο των Ολυμπιακών Αερογραμμών στον δυτικό τερματικό σταθμό, περιλαμβάνοντας τρία αεροσκάφη, που βρίσκονται σταθμευμένα εκεί από το κλείσιμο του αεροδρομίου. Ανάμεσά τους και το ιστορικό αεροσκάφος Boeing 747-200 με κωδικό καταχώρησης SX-OAB πετούσε με τα χρώματα της Ολυμπιακής έως το 1996 οπότε και παροπλίστηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με την μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, καθώς το αεροσκάφος δεν ήταν αξιόπλοο, παρέμεινε στο παλιό αεροδρόμιο. Η Lamda Development σε συμφωνία με τον ΠΟΛΚΕΟΑ ανέλαβε την μετακίνηση του αεροσκάφους στην μόνιμη θέση του στη περιοχή εκθέσεων των Ελληνικού και αποτελούσε έναν εμβληματικό συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με τη νέα εποχή που ξημερώνει για τον πρώην αεροδρόμιο.

Το ερώτημα είναι πού πάνε αυτά τα αεροπλάνα της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής. Το ένα μαθαίνω ότι θα καταλήξει στο Λιμάνι του Λαυρίου, το άλλο θα τοποθετηθεί κάπου στη Βουλιαγμένη και το τρίτο θα πάει στην Κύπρο. Ουδείς έως τώρα γνωρίζει ποια θα είναι χρήση τους, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις παροπλισμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί για κατοικίες, για μπαράκια ή εστιατόρια ή ακόμα και ως… παιχνίδια σε… Λούνα Παρκ. Όπως αυτό το επιβλητικό Μπόινγκ που υπάρχει σε γνωστό Λούνα Παρκ στο δαχτυλίδι Αμαρουσίου, κοντά από το κτίριο του ΟΤΕ.

***

Υπάρχουν στην Τουρκία γήπεδα… γκολφ;

Ήταν μια συνάντηση παλιών «γνωστών», αυτή που έγινε στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας (και μεταξύ μας πρώην «γεράκι» του Ερντογάν) Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά ο Τούρκος πρώην υπουργός δεν είπε κουβέντα για τα ελληνοτουρκικά. Πού άλλες εποχές όταν ως υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτή τη φορά είπε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ότι βρίσκει χρόνο να παίζει… γκολφ και να καπνίζει κανένα πούρο. Και εύλογα ο κ. Παναγιωτόπουλος τον ρώτησε: «Μα, υπάρχουν στην Τουρκία γήπεδα… γκολφ;». Ο Τσαβούσογλου χαμογέλασε με εκείνο το πονηρό χαμόγελο και απάντησε: «Στην Αττάλεια, υπάρχουν»! Να σημειώσω ότι η Αττάλεια είναι η εκλογική του περιφέρεια.

Δεν ήταν όπως πάντα, έτσι υπερόπτης έναντι των συνομιλητών του. Ίσως να έφταιγε και το γεγονός ότι μέσα στη συνέλευση του ΝΑΤΟ έθεσε θέμα Γάζας με τους περισσότερους συνέδρους να τον κοιτάζουν περίεργα.

Στη Σύνοδο βγήκαν και οι ειδήσεις τις οποίες σας μεταφέρω πάραυτα: Ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ περνά τους τελευταίους μήνες της θητείας. Δεν πρόκειται να το ανανεωθεί η θητεία και το γνωρίζει πολύ καλά. Έχασε και την πρόταση για να γίνει κεντρικός τραπεζίτης στην χώρα του και τώρα περιμένει την Σύνοδο Κορυφής για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ (που θα γίνει στην Ουάσιγκτον) για να συναντήσει τον αντικαταστάτη του. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Ολλανδός Ρούτε (εκεί κλείνουν οι περισσότερες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ).

Και κάτι ακόμα. Εάν ακούσετε ότι θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο σύνοδος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στα Χανιά, μην εκπλαγείτε.

***

Οι τρεις άγνωστες επιστολές Αβέρωφ

Τρεις άγνωστες επιστολές του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα προς το χουντικό καθεστώς για την πορεία της οικονομίας, αποκάλυψε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στο συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «50 χρόνια μετά. Τα οικονομικά της δικτατορίας 1967-74».

Ο Αβέρωφ, ο οποίος «προσπαθώντας αρχικά να δημιουργήσει μια γέφυρα προς το δικτατορικό καθεστώς και να τους πείσει -μάταια τελικά- ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα τους αλλιώς θα έρθουν συμφορές», άσκησε σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική με επιστολές του σε τρεις περιόδους, 1969, 1973 και 1974, προς Παπαδόπουλο, Ιωαννίδη και Γκιζίκη αντίστοιχα. «Εις τον οικονομικό τομέα υποτίθεται ότι πλέουμε εις πελάγη ευημερίας», επισήμανε ο Αβέρωφ στον Παπαδόπουλο, κατακρίνοντας την πολιτική των παροχών: «Το 1969 η σύντομη και με λίγες λέξεις απεικόνιση της οικονομίας είναι ότι τρώγουμε σήμερα το ψωμί της αύριον», έγραφε, ενώ στην επιστολή του της 12ης Ιουλίου 1973 προς τον Ιωαννίδη σημείωνε: «Αντιληφθήκατε πού πηγαίνετε στην οικονομία μόνο όταν τρελάθηκε το χρηματιστήριο», προειδοποιώντας ότι «μπορεί να πλησιάσουν αυτές οι συνέπειες στα όρια της χρεοκοπίας». Αλλά και στην επιστολή του προς τον Γκιζίκη στις 20 Ιανουαρίου 1974, τόνιζε: «Η οικονομική κατάστασις, λόγω συγκεκριμένων αιτίων οφειλομένων κατά πολύ εις την οικονομική πολιτικήν της 21ης Απριλίου-αφύσικος τεχνητή συμπίεσις τιμών αφ’ενός, και σύγχρονος τεχνητή υπερθέρμανσις της οικονομίας αφ’ετέρου, -αλλά τελευταίως και λόγω σοβαρών διεθνών αιτίων, μη επενεργησάντων ακόμη πλήρως, θα καταστή δυσχερής. Θα καταστή πολύ δυσχερεστέρα από ό,τι είναι σήμερον. Θα θιγούν από αυτήν και θα υποφέρουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες, και ιδιαίτερα όσοι αποζούν από σταθερά εισοδήματα. Τούτο θα οξύνεται περισσότερον από την παρουσίαν του παρόντος καθεστώτος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.