«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, κλείνοντας την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο και η προσοχή τώρα στρέφεται στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα που θα βρεθούν αντίπαλοι στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Από το βράδυ της Πέμπτης είναι σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο με πολλές επαφές, συναντήσεις για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, τόσο μετά την καταλυτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα όσο και με την ομιλία του Στ. Κασσελάκη.
«Ο χορός των δαιμόνων»
«Ο χορός των δαιμόνων ξεκίνησε» έλεγε στο vima.gr πρόσωπο με μακρά πείρα από τις διεργασίες στην Αριστερά και σημείωνε πως δεν αποκλείεται αυτή η νέα εσωκομματική σύγκρουση, η οποία κατά πολλούς ήταν αχρείαστη στην παρούσα φάση, να οδηγήσει σύντομα σε νέα διάσπαση.
Μένει να φανεί αυτό, αλλά το επίδικο τώρα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες κρίσιμες μέρες και κατά πόσο αυτή η νέα έντονη εσωκομματική διαπάλη θα αφήσει σημάδια αγιάτρευτα στο ήδη βαριά λαβωμένο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, δεν έχει ξανασυμβεί από τη Μεταπολίτευση, κόμμα να πηγαίνει σε εκλογή αρχηγού για δεύτερη φορά εντός πέντε μηνών. Και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη εσωστρέφεια που ουδείς ξέρει που θα οδηγήσει.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ως εξής: Ο Στ. Κασσελάκης θέλει εκλογές – εξπρές με τετραπλές κάλπες σε δυο εβδομάδες και τίθεται το ερώτημα από πολλούς, εάν θα προλάβει το κομματικό σύστημα να αντέξει και να ανταποκριθεί επαρκώς.
Παράλληλα υπάρχει και μεγάλη συζήτηση κατά πόσο θα μπορεί να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία που θέλει διακαώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τα στρατόπεδα
Αυτή τη στιγμή υπάρχει το οργανωμένο στρατόπεδο του Στ. Κασσελάκη που θεωρεί ότι θα υπάρξει επανεκλογή και με μεγαλύτερο ποσοστό αυτή τη φορά.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Διονύσης Τεμπονέρας που αποτελεί και το αντίπαλο δέος του Στ. Κασσελάκη με βάση τα τελευταία γεγονότα και την de facto ανάδειξή του, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, σε βασικό του ανταγωνιστή. Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Π.Γ. ήταν χαρακτηριστικά.
Ο βασικός πυρήνας της ομάδας του Διον. Τεμπονέρα που έχει δυναμώσει και περιφερειακά το τελευταίο διάστημα είχε χθες βράδυ σύναξη για τις περαιτέρω κινήσεις. Η απόφαση να είναι υποψήφιος θεωρείται περίπου δεδομένη και όπως έλεγαν πρόσωπα που συνομιλούν καθημερινά μαζί του, και μόνο η υποψηφιότητά του δύναται να ενισχύσει την συμμετοχή.
Η ομάδα του Στ. Κασσελάκη επί της ουσίας την υποψηφιότητα του Διον. Τεμπονέρα συζητά και θεωρεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα επικρατήσει άνετα σε μια διαδικασία fast track στις 10 Μαρτίου με τετραπλές κάλπες: εκλογή προέδρου, εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών και εκλογή οργανώσεων μελών.
Ο Στ. Κασσελάκης, εκτός από την επανεκλογή του, θέλει και τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τον ίδιο και βέβαια με καλύτερους συσχετισμούς για τον ίδιο και στη νέα Πολιτική Γραμματεία που θα προκύψει και μεγαλύτερη επιρροή στις νομαρχιακές επιτροπές.
Από εκεί και πέρα, λόγω της παρέμβασης του Αλ. Τσίπρα μένει να φανεί πως θα κινηθούν οι βασικοί συνεργάτες του την περίοδο της πρωθυπουργίας και της προεδρίας του, όπως η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής δέχεται εισηγήσεις να είναι αυτή το πρόσωπο που θα σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης, αλλά πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για ευρύτερη στήριξη.
Στο κάδρο έχει μπει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που θεωρείται από πολλούς, και λόγω της πετυχημένης παρουσίας του στο Κοινοβούλιο, ως μια καλή λύση για μια μεταβατική περίοδο.
Τι θα κάνει ο Νίκος Παππάς
Ερωτηματικό υπάρχει για το εάν θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι πρόσωπο –κλειδί για τις εσωκομματικές εξελίξεις.Προχθές συμμάχησε με τον Στ. Κασσελάκη για την εκλογή του προέδρου του συνεδρίου και η δική του στάση ήταν καθοριστική και στην Π.Γ. για την πορεία του Στ. Κασσελάκη.
Εάν επέλεγε να κινηθεί εναντίον του άλλαζαν και οι συσχετισμοί και στο εσωκομματικό power game έχει σημασία πως θα κινηθεί.
Σε αυτό το σκηνικό πολλά βλέμματα πέφτουν στον Αλέξη Τσίπρα και εάν θα θελήσει να υποδείξει προς μια κατεύθυνση.