Σπριντ για δύο με έπαθλο την προεδρία του (εκ νέου διχοτομημένου) ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι, αύριο Σάββατο (23/2), η Όλγα Γεροβασίλη θα επισημοποιήσει -μιλώντας στο Συνέδριο μετά τις 13:00- τη συμμετοχή της στις εκλογές ηγεσίας και δεν θα προκύψει άλλος αντιπροεδρικός πόλος στην απόπειρα αναβάπτισης του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα εισέλθει για δεύτερη φορά εντός λίγων μηνών σε μια εσωτερική διαδικασία με απρόβλεπτες για το μέλλον του συνέπειες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να του βρουν αντίπαλο όσοι τον «υπονομεύουν» και του τον βρήκαν χωρίς χρονοκαθυστέρηση. Μεσολάβησε ένα γεμάτο και έντονο 24ωρο με ασκήσεις ισορροπιών, σε προσκήνιο και παρασκήνιο, προτού αναδυθεί «λευκός καπνός» από το «κονκλάβιο».
Το εξ αρχής προαπαιτούμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν να συμφωνηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα στηριχθεί πανταχόθεν, για να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επικράτησης, και η αντιπρόεδρος της Βουλής κρίθηκε ως το καταλληλότερο για την περίσταση που έχει δημιουργηθεί.
Γιατί επιλέχθηκε η Γεροβασίλη
Κατά τους παροικούντες την Κουμουνδούρου κάλυπτε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για ν’ ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο:
- Αποτελούσε επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα κι εξακολουθεί να θεωρείται ισότιμη συνομιλήτριά του. Άρα η υποψηφιότητά της δεν αποκλείεται να λάβει τη στήριξή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση.
- Ανταποκρίνεται στις επιταγές της σοσιαλιστικής τάσης εντός Κουμουνδούρου που επιθυμεί έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο κεντροαριστερό απ’ όσο είναι τώρα.
- Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και κινείται στο ίδιο πολιτικό φάσμα με τον Νίκο Παππά, ο οποίος είχε συνδράμει στη νίκη Κασσελάκη κατά τον β’ γύρο του Σεπτεμβρίου κι εξακολουθεί να επηρεάζει ένα κομμάτι της βάσης.
Οι διαβεβαιώσεις που έλαβε
Η ίδια η κ. Γεροβασίλη δεν έδειχνε διατεθειμένη να μπει στο γήπεδο και ν’ ανταγωνιστεί τον Στ. Κασσελάκη. Να θυσιαστεί δεν θα πήγαινε έτσι απλά, σχολίαζε σχετικά πηγή στο Βήμα, κι ας ήταν αυτή που είχε αντιδράσει πρώτη στο προεδρικό ερωτηματολόγιο για το ενδεχόμενο αλλαγής στην ταυτότητα του κόμματος. Εκ των υστέρων όμως φαίνεται ότι πείστηκε από στελέχη με βαρύτητα και κύρος προκειμένου να είναι αυτή που θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας.
Αν η πρώην υπουργός δεν είχε εξασφαλίσει ξεκάθαρα τη στήριξή τους και δεν είχε λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις – συγκλίσεις που επιδίωξε, δεν θα ρίσκαρε να φθαρεί και να χρεωθεί μια ήττα (επικοινωνιακή και πρακτική). Τώρα οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί εντελώς και πρόκειται να είναι αυτή που, εν τέλει, θα σηκώσει το γάντι και θα γίνει ο δεύτερος πυρήνας.
Ποιοι τη στηρίζουν
Την υποψηφιότητα της βουλεύτριας Άρτας με την πολυετή πορεία στην πολιτική εμπιστεύονται στο ακέραιο ως ένα ενωτικό πρόσωπο στελέχη όπως ο (πολιτικός καθοδηγητής και μέντορας του Αλέξη Τσίπρα) Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Τσίπρας. Ο πρώτος είχε μείνει αμέτοχος την προηγούμενη φορά, την ώρα που ο δεύτερος είχε υπογράψει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη και μετά την εκλογή του ανέλαβε διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαζί της έχει ακόμη τον Χρήστο Σπίρτζη και την υπόλοιπη σοσιαλιστική πτέρυγα (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος), όπως επίσης εκπροσώπους της νέας γενιάς, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Κατανοητό είναι επίσης ότι την Όλγα Γεροβασίλη θα στηρίξει εμπράκτως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Οι δυο τους είχαν επαφή το μεσημέρι της Παρασκευής κι ανέλυσαν αφενός μεν όσα είχαν προηγηθεί αφετέρου δε αυτά που θ’ ακολουθήσουν. Ήταν κάτι που συνέβη ακριβώς πριν ο Πατρινός εργατολόγος μιλήσει στο Συνέδριο και με τις στοχευμένες εκφράσεις που χρησιμοποίησε από το βήμα τής ανοίξει διάπλατα την πόρτα.
Το «αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη, θα το κάνουμε» δεν ειπώθηκε συμπτωματικά, ούτε το «δεν διεκδικήσαμε ποτέ καρέκλες και οφίτσια». Μάλιστα ο Δ. Τεμπονέρας δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. Παρέα, σε αυτήν την εσωκομματική «συμμαχία», φέρνει κάμποση κομματική δύναμη από τις τοπικές οργανώσεις.
Αν όντως και ο Νίκος Παππάς αλλάξει ολοκληρωτικά στρατόπεδο, επιλέγοντας να ενταχθεί σε αυτό της κ. Γεροβασίλη, αυτομάτως η διαδικασία αποκτά εντελώς άλλη μορφή.
Τα αβαντάζ και η ομάδα Κασσελάκη
Σε μια τέτοια περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα, διότι η «συμμαχία» των δύο στην προηγούμενη διαδικασία αποδείχθηκε στρατηγικής σημασίας για το «καθαρό» ποσοστό που καρπώθηκε.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο πως θα στηρίξει την επανεκλογή του στο επικοινωνιακό κομμάτι. Άμεσος, προσιτός και πάντα ανοικτός στην επαφή με τον κόσμο, έχει ήδη το «know how» της κατάστασης κι αυτό θα αποπειραθεί να επαναλάβει προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή μελών στην κάλπη.
Δεν αμφισβητείται ότι διαθέτει «fun club». Φάνηκε ξεκάθαρα την Πέμπτη και συνεχίστηκε την Παρασκευή με το «τουρ» τόσο στην εξέδρα όσο και στο εστιατόριο, βγάζοντας διαρκώς φωτογραφίες κι ακούγοντας θερμά λόγια υποστήριξης.
Τον διακρίνει η αυτοπεποίθηση του φαβορί και δεν το κρύβει. Ασχέτως αν κατ’ άλλους πρόκειται για μια ενοχλητική αλαζονεία που δεν τον παρασέρνει.
Εφόσον μάλιστα υπάρξει μια fast track διαδικασία και όλα «τρέξουν» ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ειδάλλως θα υπάρξει μετάθεση για τον Απρίλιο, θα κρατά το πλεονέκτημα του χρόνου, μιας και η προεκλογική περίοδος θα είναι πολύ σύντομη για ανάπτυξη θέσεων και πολιτικής.
Επιπλέον ο Στ. Κασσελάκης έχει στο πλευρό του και κάμποσα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας (Τζάκρη, Αυγέρη, Πέτρος Παππάς, Κασιμάτη, Χρηστίδου, Μεϊκόπουλος κ.α), μολονότι η ακριβής δυναμική του θα μετρηθεί μετά τις επίσημες ανακοινώσεις όταν και θα ξεδιαλύνουν οι προθέσεις.
Ότι πάντως ο Ευ. Αποστολάκης, κατά την ομιλία του προς τους συνέδρους, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην προεδρική μάχη ήταν αναπόφευκτο να σχολιαστεί.
Τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης;
Αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα για τον Στ. Κασσελάκη είναι η στάση που θα τηρήσει ο Παύλος Πολάκης στην προσπάθειά του για επανεκλογή. Ο Χανιώτης βουλευτής τού έδειξε τον δρόμο κι έκανε προσωπικό αγώνα για να τον οδηγήσει ως τον προεδρικό θώκο. Πανηγύριζε μάλιστα για το γεγονός πως είχε νικηθεί όλος ο κομματικός μηχανισμός και είχε βρεθεί ένα «ατόφιο» πρόσωπο για να ανταγωνιστεί τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Μόνο που στην πορεία και δη το τελευταίο τρίμηνο οι δρόμοι τους από παράλληλοι έγιναν αντίθετοι. Εκνευρισμένος από κάποιες πρακτικές του Στ. Κασσελάκη, ο Π. Πολάκης δεν δίστασε να αμφισβητήσει τον ίδιο τον εαυτό του για την απόφασή του να τον διαφημίσει τόσο πολύ ως τον «απόλυτο εκλεκτό» απέναντι στο κυβερνητικό σύστημα.
Λογικό, από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να του χρεώνει και να μην του συγχωρεί το γεγονός πως «ανεξαρτητοποιήθηκε» και δεν ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απέχοντας από τη διαδικασία.
Να στηρίξει, βέβαια, την Όλγα Γεροβασίλη ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας μοιάζει ακραίο. Από την άλλη ενδεχόμενη «αποχή» ή το δικό του «λευκό» περισσότερο θα την ευνοήσει στερώντας παράλληλα δύναμη από τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως σημασία έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, παρόλο που ο καθένας έχει το «παρελθόν» του και επιλέξει να ταχθεί υπέρ συγκεκριμένων προσώπων.
Η νεολαία, πάντως, φαίνεται πως θα τηρήσει αποστάσεις από κάθε υποψηφιότητα, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της από το βήμα του Συνεδρίου.
«Η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη»
Κοινώς το κάθε στρατόπεδο παίζει με τα δικά του «όπλα» σε αυτό το μέχρις εσχάτων «bras de fer», προσδοκώντας οφέλη. Όπως, εξάλλου, έλεγε στους διαδρόμους του κλειστού έμπειρο στέλεχος και πρώην υπουργός που έχει χρεωθεί στο γκρουπ Κασσελάκη «η μάχη αυτή θα είναι πολύ δύσκολη».