Με ζητούμενη τιμή 50 εκατ. ευρώ ξαναβγαίνει προς πώληση το πολυθρύλητο ακίνητο – φιλέτο στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου 9 και Μακρυγιάννη 1. Αυτή τη φορά μάλιστα συνοδεύεται και από όμορο οικόπεδο 720 τετραγωνικών μέτρων.
Το πολυτελέστατο ακίνητο, που κάποτε άνηκε στον Γιάννη Τζιβέλη, γνωστό ως «Μίδα της Σοφοκλέους» και ακολούθως πέρασε στον έλεγχο του σεΐχη Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, βρίσκεται σε οικόπεδο 420 τ.μ. και είναι συνολικής επιφάνειας 2.450 τ.μ. με κύριους χώρους 2.045 τ.μ.
Στους πέντε ορόφους του οικήματος περιλαμβάνονται 9 διαμερίσματα, με 20 υπνοδωμάτια και 20 μπάνια, ενώ διαθέτει δύο ισόγεια εμπορικά καταστήματα που συνδέονται μέσω ενός υπογείου, όπου σώζονται ρωμαϊκά ψηφιδωτά και αρχαία ελληνικά ερείπια και εκτίθενται κάτω από προστατευτικά γυάλινα πατώματα.
Πέραν του κτιρίου, στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται και γειτονικό οικόπεδο 720 δομήσιμων τετραγωνικών μέτρων κατάλληλο για χώρο στάθμευσης.
«Αυτή η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να διαμορφώσει τη δική της ιστορία ως σημείο συνάντησης για παγκόσμιες προσωπικότητες, ένα αναζωογονητικό καταφύγιο ή ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια λέσχη μελών, μια γκαλερί ή ένα μουσείο», αναφέρεται στην παρουσίαση από τη γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Engel & Völkers. Ας σημειωθεί ότι πέρσι το ίδιο ακίνητο είχε βγει προς πώληση με τιμή στα 61 εκατ. δολάρια.
Η ιστορία του κτιρίου
Στον ακριβότερο και πιο αριστοκρατικό πεζόδρομο της χώρας, ο Γιάννης Τζιβέλης είχε τη διορατικότητα να τοποθετηθεί ήδη από 1979 αγοράζοντας το ιστορικό κτίριο. Φημολογούνταν ότι έδωσε περί το 1 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσει από τους τότε ιδιοκτήτες του, που ήταν Έλληνες ομογενείς αναφέρει ο ot.gr.
Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει στη σκιά της Ακρόπολης ένα διαμέρισμα σαν του Giorgio de Chirico στην Piazza di Spagna, στη Ρώμη.
Ο πάλαι ποτέ γνωστός επενδυτής, που ένα μήνα πριν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο δήλωνε ότι ήταν διατεθειμένος να βγει ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος για να μαζέψει υπογραφές προκειμένου να μειωθούν οι βουλευτές σε 150 και να καταργηθούν οι βουλευτές επικρατείας, έζησε πολλά χρόνια στην Ιταλία απασχολούμενος με το διεθνές εμπόριο γουναρικών, εξ ου και η έμπνευση.
Το 2009 και μετά από 3,5 χρόνια εργασιών υπό την επίβλεψη της εταιρείας Potiropoulos D&L, με υπεύθυνη τη Λιάνα Ποτηροπούλου, το κτίριο επανήλθε στην αρχική νεοκλασική του μορφή (το 1963 είχε ξαναχτιστεί σε μοντέρνο στυλ), με στόχο τα 9 πολυτελέστατα διαμερίσματα και τα δύο καταστήματα του ισογείου να ενοικιαστούν.
Ωστόσο η τύχη σταμάτησε να είναι με το μέρος του Γιάννη Τζιβέλη, για κάποιους η ελληνική εκδοχή του Warren Buffett. Καθώς μπορεί να προφήτεψε με μεγάλη επιτυχία τις κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά σε αντίθεση με τον «συνάδελφό» του της Ομάχα, δεν κατάφερε να προβλέψει το βάθος της κρίσης.
Στο ηλεκτρονικό σφυρί
Κάπως έτσι μετά τις αναγκαστικές πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών που κατείχε ο πάλαι ποτέ μεγαλοεπενδυτής ήρθαν οι πλειστηριασμοί. Η Alpha Bank ως επισπεύδουσα έβγαλε στο σφυρί το νεοκλασικό στην Δ. Αρεοπαγίτου τον Ιούνιο του 2017 για 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό σήμερα φαίνεται «ψίχουλα», αλλά 7 χρόνια πριν η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν ακόμη στη μαύρη μαυρίλα.
Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2017, το ακίνητο ξαναβγήκε στο σφυρί αλλά με διπλάσια συνολική τιμή εκκίνησης, στα 40 εκατ. ευρώ.
Ο σεΐχης
Μετά από αρκετούς άγονους πλειστηριασμούς το κτίριο επανήλθε στην επικαιρότητα το 2020 όταν ακούστηκε ότι το «χτύπησε» ο βαθύπλουτος, πλην αινιγματικός, σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που κυβερνούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το τελικό τίμημα.
Έκτοτε ο σεΐχης Tahnoun, που ελέγχει μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας των Al Nahyan, της πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο με περιουσία 300 δισ. δολάρια, επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επενδύσεων στη χώρα μας, με κορωνίδα το Scarlet Beach Hotel στη θέση του παλιού Ermioni Club, στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Εκεί πρόκειται να αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, δυναμικότητας 100 κλινών, 15 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών (9 branded residences εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και 6 exclusive villas), συνεδριακού κέντρου, spa, γυμναστηρίου, εστιατορίων και λοιπών συναφών υποδομών. Το επενδυτικό σχέδιο, που έλαβε τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και της χωροθέτησης του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων, είναι ύψους 203 εκατ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στην Δ. Αρεοπαγίτου, τα τελευταία 4 χρόνια πολλές φήμες κυκλοφόρησαν για τη χρήση του κορυφαίου ακινήτου.
Για κάποιους το πενταώροφο οίκημα θα μεταμορφωνόταν σε συγκρότημα luxury κατοικιών για ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από κορυφαίο όμιλο του κλάδου. Ακόμη και αν υπήρξε ενδιαφέρον, πράγμα διόλου απίθανο, μάλλον οι προτάσεις απορρίφθηκαν.