Μετά το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σειρά έχουν σήμερα οι μελισσοκόμοι της χώρας, που ζητούν να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής και τους ελλιπείς ελέγχους στις παράνομες εισαγωγές.
Το ραντεβού έχει δοθεί στις 8 ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών), προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους και να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.
Τα προβλήματα που θέλουν να λυθούν είναι:
- Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού.
- Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
- Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
- Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
- Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
- Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
- Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
- Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Αποφασίζουν οι αγρότες
Την ίδια ώρα οι αγρότες, μετά τη χθεσινή αποχώρησή τους με τα τρακτέρ από το Σύνταγμα μπήκαν ξανά στα μπλόκα και θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Σε όλη τη διαδρομή της επιστροφής τους οι αγρότες χτυπούσαν τις κόρνες των τρακτέρ τους με τους οδηγούς γύρω τους να ανταποδίδουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν περίπου 6.000 αγρότες και περίπου 160 τρακτέρ.
«Χάρη σε αυτόν τον αγώνα αποσπάσαμε κάποιες κατακτήσεις, δεν μας ικανοποιούν το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν αυτός ο αγώνας τεσσάρων εβδομάδων στα μπλόκα» είπε το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής, Ρίζος Μαρούδας.