Δείτε ζωντανά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Μέρη της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη:

Ένας ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, εσείς τα μέλη μας.

Ανατροπή έχει ανάγκη η χώρα μας.

Το Συνέδριο σηματοδοτεί το άλμα για το αύριο. Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότησή της Ελλάδας. Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση. Τώρα.

Η Ευρώπη κινδυνεύει από την άνοδο της ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές.  Η αποτυχία της Ευρώπης μετατράπηκε στο τέρας του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Γι’ αυτό η κρισιμότητα των Ευρωεκλογών είναι μεγάλη. Μπορεί να μην βγάζουν κυβέρνηση, αλλά βγάζουν μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας.

Θα γίνουμε ξανά κυβέρνηση, στα χέρια σας είναι. Τα χέρια μας είναι καθαρά.

Εμείς είμαστε με την κοινωνία. Εμείς είμαστε με την αυτάρκεια της Ευρώπης.

Είμαστε ξεκάθαρα με τη δημοκρατική Ευρώπη και γι’ αυτό θα πετύχουμε ένα μεγάλο, ξεκάθαρο αποτέλεσμα και θα στείλουμε τους καλύτερους.

Όχι εξαιρέσεις, τώρα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Δεν μπορούν να χάνονται τόσοι άμαχοι. Ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Θέλουμε μια Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από τον κ. Ερντογάν.

Θέλουμε μια Ευρώπη διεύρυνσης, στηρίζουμε την ένταξη της Σερβίας και της Β. Μακεδονίας. Στην περίπτωση της Αλβανίας βασικό κριτήριο είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Η Ελλάδα έχει θλιβερές πρωτιές, στον πληθωρισμό των τροφίμων, στην πανάκριβη βενζίνη, στα δυσθεώρητα έξοδα στέγασης, που απορροφούν το 40%-50% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Εν μια νυκτί χάθηκε ο δημόσιος έλεγχος των πιο κρίσιμων επιχειρήσεων. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον αγροτικό κόσμο. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση της υπαίθρου και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής.

Η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το κοινωνικό κράτος. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη βλέπουν ότι η κυβέρνησή του απαξιώνει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει τα νοσοκομεία.

Μόνο η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον άνθρωπο – χαμαιλέοντα που το 2013 υπερηφανευόταν ότι έκλεισε 7 νοσοκομεία και απέλυσε 2.500 ιατρούς και νοσηλευτές, αρκεί να μας δείξει τις σημερινές κυβερνητικές επιδιώξεις.

Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 για να προωθήσει με αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την επιβολή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα δώσουμε τη μάχη μας.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα βαθύ κράτος αναξιοκρατίας και πελατειακών σχέσεων. Ένα κράτος με διαλυμένες υποδομές και ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όσα food και market pass δώσει η κυβέρνηση, όχι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.

Στις 28 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών. Καταγγέλλουμε την συγκάλυψη που επιχείρησε η κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Αυτή είναι η χώρα μας, αξίζετε κάτι καλύτερο, αξίζετε ένα κράτος δικαίου και όχι ένα κράτος που θα προστατεύει η μία οικογένεια την άλλη.

Ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη, χρειάζομαι όλους σας. Φτάνει πια, προοδευτική αντεπίθεση τώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο δήθεν υπέρμαχος της Ευρώπης, περιφρονεί και κατασυκοφαντεί τους θεσμούς της.

Η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελεί τεράστιο, δομικό πρόβλημα της χώρας. Η ΝΔ έχει θέσει το κράτος στην υπηρεσία ολιγαρχών, καρτέλ και της Greek mafia.

Μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε και μπορούμε να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα.

Το δικό μου όνειρο, το δικό σας όνειρο είναι ο δικός τους εφιάλτης.

Η δική μας προοδευτική αντεπίθεση συνοψίζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες.

  1. Πατριωτική και υπερήφανη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
  2. Ανασυγκρότηση του κράτους, ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό.
  3. Ευημερία και πρόοδος για όλους. Με μια οικονομία που θα φέρει ανάπτυξη και κοινωνική κινητικότητα.
  4. Μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος που σηκώνει στις πλάτες του τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων συνανθρώπων μας για ισότητα σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η ισότητα στον γάμο δεν θα ήταν νόμος του κράτους.

Πρέπει να ξαναδούμε το κόμμα μας ως εργαλείο ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία και τους θεσμούς.

Στη σημερινή εποχή οι δέκα ή οι εκατό έμπειροι γνώστες δεν αρκούν. Γιατί η γνώση τρέχει, οι κοινωνικές σχέσεις παράγονται με μεγάλη ταχύτητα και σε υπερβολικά μεγάλο όγκο.

Δεν ζούμε το τέλος της πολιτικής, των ιδεολογιών ή της ιστορίας, όπως βιάστηκαν να διακηρύξουν κάποιοι. Πιστεύουμε στη δυνατότητα να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μέσα από την πολιτική.

Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από την βάση. Αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Έχει «περπατηθεί» και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής.

Βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία και ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της με το παράδειγμα και τη δράση του. Βιάζομαι γιατί ηγούμαι ενός κόμματος που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη Δεξιά, χτίζοντας μια μεγάλη, αυτοδύναμη κοινωνική συμμαχία.

Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα, οι Μεσσίες έχουν τελειώσει.

Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες.

Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες έδρες τους με πράσινες έδρες;

Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς.

Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη.

Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ -και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές.

Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα.

Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο.