Διανύουμε μία περίοδο που συνεχώς γίνεται λόγος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οικονομίες παγκοσμίως θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, οι εταιρείες φιλοσοφία και λειτουργία, προς κατευθύνσεις σαφώς πιο πράσινες. Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διαχείριση αποβλήτων. Στο πνεύμα αυτό, από το 2018 λειτουργεί η κοινωνική πλατφόρμα ZERO WASTE HORECA που δημιουργήθηκε από την Coca‑Cola στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας «Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Από τότε, το δίκτυο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεχώς διευρύνεται με πολλά και πολύ σημαντικά οφέλη για τις ίδιες αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.

Στην τελευταία έκθεση της HORECA 2024 (που για όσους δεν γνωρίζουν είναι η μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση των κλάδων Φιλοξενίας και Μαζικής Εστίασης), σε μία ειδική εκδήλωση απονεμήθηκαν για δεύτερη φορά, Zero Waste Διακρίσεις, σε επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTE HORECA, που ξεχώρισαν για τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθέτησαν. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην καρδιά του εν λόγω εγχειρήματος, με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας καθώς και να προωθήσουν τις βιώσιμες προμήθειες βρίσκεται η Coca-Cola, η περιβαλλοντική μη κυβερνητική Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) που χρόνια τώρα επικεντρώνεται στην κλιματική ανθεκτικότητα, τη μακροχρόνια πρόσβαση σε ασφαλές νερό, την κυκλική οικονομία και την γενικότερη οικονομική ενδυνάμωση ασθενών περιοχών του πλανήτη. Τα παραπάνω μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου Καφεστίασης και Φιλοξενίας να τα κάνουν μέσω της πλατφόρμας ZERO WASTE HORECA, ώστε να καταφέρουν για την επιχείρησή τους: τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την παράλληλη αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής τους στη δημιουργία ενός καλύτερου Αύριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι σχετικές βραβεύσεις κατόπιν αξιολόγησης από 24μελή ανοικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ, Τοπική Αυτοδιοίκηση), της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και άλλων σχετικών φορέων. Συνολικά, επιβραβεύτηκαν με Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Zero Waste διάκριση 165 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTE HORECA στην Ελλάδα, για τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων – μελών που ξεχώρισαν, στο πλαίσιο της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Horeca.

Επιπροσθέτως, πέραν των παραπάνω διακρίσεων επιβραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο πέντε επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου, οι οποίες ξεχώρισαν (βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων) για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποίησαν και τις Zero Waste καλές πρακτικές τους.

Αυτές ήταν οι:

  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΜΙΛΟΙ Horeca: Ella Resorts (Ρόδος & Κέρκυρα)
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 5*: Knossos Beach Bungalows Suites Resort & Spa  (Χερσόνησος- Κρήτη)
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ: Αρχοντικό Βίραγγας (Πολύγυρος Χαλκιδικής)
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ: Plumeria (Θέρμα- Ικαρία)
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ: Sterja Gastro Bar (Χανιά- Κρήτη)

Οι βραβευμένοι σε σχετικές δηλώσεις τους μοιράστηκαν μαζί μας τη χαρά αλλά και την περηφάνια τους, γιατί αυτή η επιβράβευση που έλαβαν για τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο περιβάλλον αποτελεί επιπλέον ένα ισχυρό κίνητρο για την παραγωγή πρακτικών ωφέλιμων προς το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, μας είπαν για το πόσο σημαντική ήταν όλη αυτή η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την κυκλική οικονομία, την κομποστοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως επίσης σημαντικές ήταν οι νομικές πληροφορίες και τα σεμινάρια που συμμετείχαν. Σε όλα αυτά κοινωνοί ήταν οι πελάτες που μαζί τους δούλεψαν για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων εν γένει.

Από τους θεσμικούς φορείς ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπογράμμισε τη δυναμική του κλάδου στην υλοποίηση καλών πρακτικών βιωσιμότητας ώστε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης σημείωσε ότι οι 165 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν πέτυχαν Zero Waste επιδόσεις υπερδεκαπλάσιες από τη μέση επιχείρηση του κλάδου στην Ελλάδα.

Τέλος, η κα Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, σημείωσε ότι στόχος του κοινωνικού προγράμματος ZERO WASTE HORECA είναι να στηρίξει κάθε επιχειρηματία  στην προσπάθειά του για μετάβαση σε μια πιο πράσινη εποχή, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Περισσότερα για το πρόγραμμα που ονειρεύεται ένα βιώσιμο κόσμο μέσα και από το επιχειρείν, μπορείτε να μάθετε με ένα κλικ στο https://www.zerowastefuture.gr/