Ανακωχή, συμβιβασμός ή καλή πίστη, το συμπέρασμα μετά τα όσα προηγήθηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (20/2), ήταν εν τέλει η αμοιβαία και εκατέρωθεν προσπάθεια προέδρου και στελεχών να μεταβούν χωρίς (μεγάλες) ρωγμές στο 4ο Συνέδριο που αρχίζει αύριο Πέμπτη (22/2).
Γιατί δεν τέθηκε ζήτημα προεδρικών εκλογών
Όντως, όπως επιβεβαιώνεται κι από το περιβάλλον του, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε το δίλημμα της επαναβεβαίωσης των μελών στο πρόσωπό του ή της προσφυγής σε μια νέα εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης προέδρου από τη βάση του κόμματος. Δεν σκόπευε να εγκαταλείψει τη μάχη μετά από μόλις πέντε μήνες.
Κυριάρχησε ωστόσο η άποψη ότι στην παρούσα φάση δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να μπει τώρα τόσο βαρυσήμαντο διακύβευμα, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα διεύρυνε αναπόφευκτα κι άλλο τον ήδη μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πηγές της Κουμουνδούρου μάλιστα υπήρξε ομοφωνία στήριξης και επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο προκειμένου η παράταξη να κατέλθει συντεταγμένα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όπως ακριβώς αποτυπώθηκε και στην διπλή, με διαφορά λίγων ωρών, ενημέρωση του οργάνου.
Πώς λύθηκαν οι παρεξηγήσεις
Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, προφανέστατα και αναπτύχθηκε διάλογος εντός της αιθούσης. Ο Στ. Κασσελάκης άκουσε πολλές ενστάσεις και κριτική για το περιεχόμενο, τον τρόπο και τον χρόνο που έχει επιλέξει να θέσει κάμποσα ζητήματα ως τώρα, και έδειξε να αντιλαμβάνεται μεταξύ άλλων λαθών πως το ύφος της πρόσφατης επιστολής του προς την ΠΓ ήταν τουλάχιστον υπερβολικό.
Από την άλλη βέβαια ο ίδιος, για να πάρει πίσω τις εκφράσεις, ζήτησε να σταματήσουν οι διαρροές, κυρίως κακόβουλες προφανώς, που για τον ίδιον αποτελεί μείζον ζήτημα λειτουργίας του κόμματος. Όπως επίσης κάλεσε τους πάντες οι συνεδριάσεις, που έχουν ούτως ή άλλως αυξηθεί, να καταστούν πιο παραγωγικές.
Γι’ αυτό και τόσο αυτός ως επικεφαλής όσο εν τέλει και η Πολιτική Γραμματεία από την πλευρά ανακάλεσαν όσα είχαν διαμηνυθεί μέσω αφενός μεν της επιθετικής επιστολής αφετέρου δε της απόφασης που εκδόθηκε τη Δευτέρα έτσι ώστε να αρθούν οι παρεξηγήσεις που είχαν προκύψει. Απλώς δεν κρίθηκε απαραίτητο να επικοινωνηθεί επισήμως κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια αποκλειστικά εσωτερική διαδικασία του κόμματος που έγινε αποδεκτή απ’ όλους.
Η παρέμβαση Τεμπονέρα
Σ’ εκείνο το σημείο ο Διονύσης Τεμπονέρας επέλεξε -καταγγελτικά αλήθεια είναι- να θέσει ζήτημα καταστατικής διαδικασίας, της οποίας ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος, προτρέποντας τα μέλη της ΠΓ να ψηφίσουν για την ανάκληση ή μη της επιστολής Κασσελάκη.
Ο πρόεδρος αντέδρασε σε αυτό το αίτημα του Πατρινού εργατολόγου κι αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τη στιγμή μάλιστα που είχε βρεθεί ένας κοινός τόπος, προτού και τα υπόλοιπα στελέχη εκφραστούν υπέρ μιας ηπιότερης διαχείρισης της κατάστασης – ιδίως τώρα που έρχεται το συνέδριο.
Όχι σε εικόνες γιουχαΐσματος
Απώτερος στόχος άλλωστε αποδείχθηκε πως ήταν -όπως διεφάνη εν τέλει στο φινάλε της διαδικασίας- ήταν να πέσουν όσο είναι δυνατόν οι τόνοι και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην οδηγηθεί διχασμένος, αλλά συσπειρωμένος στο 4ο Συνέδριο. Δεν συμφέρει κάποιον να προκύψουν «εικόνες γιουχαΐσματος και ανούσιων εντάσεων», ένθεν κακείθεν, όπως ανέφερε πηγή της Κουμουνδούρου στο Βήμα. Σε αυτό το χρονικό σημείο «ουδείς το θέλει αυτό και για κανέναν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Τεμπονέρας εν τέλει αποχώρησε, προτού επικοινωνηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη προέδρου – Πολιτικής Γραμματείας και πως το Συνέδριο θα διεξαχθεί, αποκλειστικά και μόνο, στη βάση όσων θέσεων αναπτύχθηκαν στον διάλογο που προηγήθηκε – δεν θα τεθεί δηλαδή οποιοδήποτε άλλο θέμα, μιας και δεν πρόκειται για καταστατικό. Απλώς και το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη θα παραμένει αναρτημένο στην πλατφόρμα του isyriza.