Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες για την αντιπυρική προστασία, που συνεχίζονται, όπως εξηγεί ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις, άλλοτε καλλιεργήσιμες, σήμερα έχουν δασωθεί και έχουν μετατραπεί σε «ωρολογιακές βόμβες» για ορεινούς οικισμούς και γενικά το περιβάλλον.

 

Στην τρέχουσα θητεία σε ποιους τομείς θα δώσετε βαρύτητα;

Η νέα περιφερειακή περίοδος για μας είναι συνέχεια των προηγούμενων και για το λόγο αυτό είναι επόμενο να προωθούμε έργα και δράσεις που ήδη είχαμε σχεδιάσει το προηγούμενο διάστημα. Συνεχίζουμε δηλαδή τη «μάχη της καθημερινότητας», την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Ποιες οι δράσεις στην περιφέρεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού;

Το δημογραφικό είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας και πολύ περισσότερο της Ηπείρου, η οποία φθίνει πληθυσμιακά, τόσο εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, όσο και της μείωσης του ενεργού πληθυσμού κυρίως στα χωριά της. Η Αυτοδιοίκηση συνολικά, δεν έχει μεγάλα περιθώρια θεσμικών παρεμβάσεων. Εκείνο που όμως εμείς ως Περιφέρεια φροντίζουμε είναι να βελτιώνονται συνεχώς οι υποδομές πρόσβασης, να γίνεται ασφαλής μεταφορά μαθητών προς και από τα σχολεία- που αποτελεί ένα μόνιμο ζήτημα για τις νέες οικογένειες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, να συνδράμουμε για τη βελτίωση των βασικών υποδομών υγείας και συγκεκριμένα των Κέντρων Υγείας. Η στήριξη της οικογένειας πρέπει τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναθέσει και ενεργό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση.

Πώς «οχυρώνεται» η Περιφέρεια απέναντι στην εξελισσόμενη κλιματική κρίση;

Στην Ήπειρο έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια από χιονοπτώσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές. Αν εξαιρέσουμε τις φονικές πυρκαγιές του 2000, όταν εισαγόμενη φωτιά από την Αλβανία, κατέστρεψε την παραμεθόρια περιοχή του Πωγωνίου, αφήνοντας πίσω της επτά νεκρούς, τα επόμενα χρόνια δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Η πυρκαγιά αυτή, μας βοήθησε ώστε σταδιακά τα επόμενα χρόνια να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιπυρική προστασία, οι οποίες συνεχίζονται λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις, άλλοτε καλλιεργήσιμες, σήμερα έχουν δασωθεί και έχουν μετατραπεί σε «ωρολογιακές βόμβες» για ορεινούς οικισμούς και γενικά το περιβάλλον. Για να υπάρχει το καλύτερο κατά το δυνατόν αποτέλεσμα, θα πρέπει οι Δασικές Υπηρεσίες και γενικά οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να μην είναι ανελαστικές και χρονοβόρες όταν ζητούνται οι διανοίξεις και καθαρισμοί δασικών δρόμων και η εκτέλεση απαραίτητων έργων όπως ομβροδεξαμενές κλπ.

Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκτελούνται εργασίες καθαρισμού ποταμών, χειμάρρων κ.α. έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα σε Πάργα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, ετοιμάζουμε μελέτη για το σύνολο του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εφησυχάζουμε, έχοντας θέσει σε άμεση προτεραιότητα καθαρισμούς επικίνδυνων σημείων για πλημμύρες, για προστασία της ανθρώπινης ζωής και κατόπιν της περιουσίας των πολιτών.

Κατασκευή Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας είναι μια πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει στην Ήπειρο για υποδομές στήριξης επιχειρήσεων τεχνολογίας, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης επιστημόνων κατά βάση πληροφορικής. Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, δημόσια να τονίζει τη σημασία και τη σπουδαιότητα που έχει για την Ήπειρο το Πάρκο. Όμως υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, καθώς δεν κατέστη τελικά δυνατή η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά την εξέλιξη αυτή συμφωνήθηκε να γίνει μια αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του έργου, χωρίς να επηρεάζονται οι βασικές εγκαταστάσεις του και ήδη προωθείται σύμφωνα και με τη δέσμευση του Αν. Υπουργού Οικονομικών η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 50% και το υπόλοιπο 50% να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί αυτή η διαδικασία να μας καθυστέρησε για λίγο καιρό, ωστόσο το έργο θα προχωρήσει και θα κατασκευαστεί και μαζί με τα νέα Διοικητήρια των Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας που θα κατασκευαστούν σε πρώην στρατόπεδα θα είναι από τα εμβληματικά έργα της τρέχουσας περιφερειακής περιόδου.

Είναι ο τουρισμός το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Ηπείρου;

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Ήπειρο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής αύξηση των τουριστικών κλινών, αλλά και εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων, που έχουν συμβάλει στην αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχοντας σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις, κατάφερε να διευρύνει τον αριθμό των χωρών από τις οποίες έρχονται τουρίστες, καθώς στις «παραδοσιακές» Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία έχουν προστεθεί το Ισραήλ, οι Σκανδαναβικές κ.α.

Είμαστε αισιόδοξοι για μεγαλύτερα «άλματα» τα επόμενα χρόνια, αισιοδοξία που προκύπτει από τα θετικά μηνύματα τα οποία διαπιστώνονται από την προβολή της Ηπείρου ως «προορισμού των τεσσάρων εποχών», συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, πολιτισμό και γαστρονομία.

Πόσο θα βοηθήσει τη λειτουργία των Περιφερειών ο σταθερός μηχανισμός παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων, τον οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας πριν από περίπου δύο εβδομάδες;

Αναμφισβήτητα είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για την πορεία υλοποίησης των έργων που εκτελούνται σε κάθε Περιφέρεια. Η δημιουργία του μηχανισμού θα συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και στη μεγαλύτερη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Περιφερειών. Πέραν του γραφειοκρατικού σκέλους, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να υπάρχει συνεχής και ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων, που είναι το «Α και Ω» για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων. Είναι ένας τομέας στον οποίο «υποφέρει» κατά διαστήματα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.