Μεγαλώνει το χάσμα στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μόλις δυο εικοσιτετράωρα περίπου πριν από την προγραμματισμένη ημέρα έναρξης του τετραήμερου έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Όλα είναι στον… αέρα, μετά τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τα κεντρικά στελέχη του κόμματος δείχνει ότι η απόσταση πλέον είναι μεγάλη μεταξύ τους και δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος.
Η μη συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη χθες στην Πολιτική Γραμματεία, με την επίκληση των επαφών και συναντήσεων στο Λονδίνο, αλλά κυρίως η αποστολή της επικριτικής επιστολής του προς τα μέλη, έδειξε ότι οι συμμαχίες που υπήρξαν τινάχτηκαν στον αέρα.
Και έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον η παρούσα σύγκρουση του Στ. Κασσελάκη διότι τα περισσότερα μέλη της Π.Γ. που τον επικρίνουν σήμερα, είτε είχαν τηρήσει στάση ευμενούς ουδετερότητας στις εσωκομματικές εκλογές είτε τον στήριξαν παρασκηνιακά.
Ο Στ. Κασσελάκης το ξέρει καλά αυτό και γι’ αυτό χθες από το Λονδίνο, μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics, παρόντος του καθηγητή Κέβιν Φεδερστόουν τους τρόλαρε κανονικά. «Αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος» είπε σε ένα σημείο, ενώ και στην επιστολή του έκανε κάτι παρόμοιο, με την αναφορά ότι το προγραμματικό/πολιτικό και καταστατικό συνέδριο έπρεπε να είχαν προηγηθεί, αλλά ήθελαν να γίνει «η εκλογή προέδρου σε χρόνου dt».
Ουσιαστικά επεσήμανε αυτά που έλεγαν αρκετοί, αλλά το περασμένο καλοκαίρι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό δεν ήταν το ζητούμενο, καθώς τότε όλοι ήθελαν η εκλογή του προέδρου του κόμματος να ολοκληρωθεί άμεσα.
Η αρχή του κακού
Η αρχή του κακού για πολλούς ξεκίνησε τότε και ακολούθησε η διάσπαση του περασμένου Νοεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οποία οι περισσότεροι που αντιδρούν στην Π.Γ. έχουν μετανιώσει για την στήριξη που έχουν δώσει.
Γι’ αυτό και παρά τις διαψεύσεις, συζητήθηκε παρασκηνιακά και μπήκε στο τραπέζι ακόμα και η πρόταση μομφής και η καθαίρεση του Στ. Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να είπε από το London School of Economics πως ο πολιτικός του ήρωας είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου του 1981, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις εσωκομματικές όπως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Και θα ήταν ιεροσυλία πολιτική να συγκριθούν τα δυο πρόσωπα. Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο: η διάθεση για ρήξεις εσωκομματικές.
Οι κινήσεις του Στ. Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί για να περάσει την άποψή του. Ακόμα και η επιλογή του χθες να μην συμμετάσχει στην Π.Γ., αν και είχε μεταδοθεί αρχικά το αντίθετο, πυροδότησε εντάσεις που γενικεύθηκαν με την επιστολή.
Προφανώς δεν έχουμε «Πεντελικό», αλά ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δηλ. η μεγάλη κρίση που είχε γίνει στο ΠαΣοΚ στο ξενοδοχείο Πεντελικό επί Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά είμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση που κανείς δεν ξέρει που θα τελειώσει. Σίγουρα όμως βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πολλές λαβωματιές στο σώμα του και ουδείς δύναται να προβλέψει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.
Κλίμα διάλυσης
Τα όσα καταγράφηκαν χθες στην εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ενδεικτικά του κλίματος διάλυσης που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απλά μένει να φανεί κατά πόσο απόψε, ο Στ. Κασσελάκης θα παραστεί δια ζώσης στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου και δεν προτιμήσει να πάει στην συγκέντρωση των αγροτών με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως μεταδίδεται επισήμως πως αναμένεται να δώσει το παρών, αλλά με βάση το σκεπτικό του τίποτα δεν αποκλείεται στη λογική, «ότι είχαμε να πούμε το είπαμε».
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις πολλών στελεχών με πιο χαρακτηριστική την στάση της Όλγας Γεροβασίλη που είχε ανοίξει και το χορό το πρωί της Κυριακής, ζητώντας να γίνει η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. «Η επιστολή επιστρέφεται» φέρεται να είπε για την αιχμηρή και άκρως επικριτική επιστολή του Στ. Κασσελάκη στα μέλη της Π.Γ. Επικριτικοί ήταν: Νίκος Παππάς, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης
Το ενδιαφέρον ήταν ότι και ο Παύλος Πολάκης ήταν κριτικός κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι είδαν την τοποθέτησή του ως αυτοκριτική. «Είμαι σε δύσκολη θέση απέναντί σας γιατί τον στήριξα το καλοκαίρι» φέρεται να είπε με απολογητικό ύφος.
Στην Π.Γ. δεν πέρασαν τελικά οι δυο προτάσεις που είχε αποκαλύψει εξ αρχής το ηλεκτρονικό Βήμα. Η μια ήταν να αναβληθεί το συνέδριο που πρότεινε η Ολγα Γεροβασίλη και η άλλη ήταν να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ε. με θέμα μομφή κατά του προέδρου και καθαίρεσή του και ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Τελικά επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές και έμαθα πως έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας ως προς αυτό για να πέσουν οι τόνοι στην παρούσα φάση.
Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος εξ αρχής για το τι γίνεται. Μάλιστα το Βήμα πληροφορείται ότι είχαν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες και την Κυριακή το βράδυ και μάλιστα την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας παρακολουθούσε αθλητική εκπομπή.
Στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση ακόμα και για καθαίρεση του Στ. Κασσελάκη. Πως μπορεί να γίνει αυτό ως συνέχειας και της ανακοίνωσης της Π.Γ. που υπογράφουν τα μέλη της με την επισήμανση πως δεν είναι αρχηγικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού, «ο/η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Πάντως ο Στ. Κασσελάκης από το Λονδίνο χθες βράδυ υπεραμύνθηκε της επιλογής του για το ερωτηματολόγιο με αναφορά πως δεν πρέπει να φοβόμαστε να απευθυνόμαστε στα μέλη. Εκεί όμως έκανε μια κίνηση πιο συγκαταβατική, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα δεν θα δημοσιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν και θα συζητηθούν εσωτερικά στα όργανα του κόμματος.
Σε αυτό το κλίμα λένε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ πως το συνέδριο θα ξεκινήσει κανονικά την Πέμπτη το απόγευμα με ομιλία του Στ. Κασσελάκη και προβλέπεται χαμός τόσο από υποστηρικτές του προέδρου του κόμματος όσο και από συνέδρους που συντάσσονται με τους αντιδρώντες.