Εξεταστική για τα Τέμπη: Διαμετρικά αντίθετες απόψεις αλλά και πενιχρά αποτελέσματα

Το ερώτημα που έρχεται και ξανάρχεται είναι τελικά πόσο αναγκαία αλλά και παραγωγική είναι η εμπλοκή της Βουλής σε υποθέσεις που ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη όπως αυτή που αφορά τα Τέμπη.

Φινάλε με αποχωρήσεις, εντάσεις και σοβαρές πολιτικές μομφές σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για τις 8 Μαρτίου, οπότε θα κληθούν τα κόμματα να καταθέσουν τα πορίσματά τους, κατά την πάγια παράδοση που θέλει κάθε κόμμα να καταθέτει την δική του θέση για το υπό διερεύνηση θέμα. Έτσι, πολλές εξεταστικές επιτροπές στο παρελθόν κατέληγαν στο ίδιο σημείο: διαμετρικά αντίθετες απόψεις αλλά και πενιχρά αποτελέσματα ως προς την βαθιά και ουσιαστική διερεύνηση υποθέσεων που απασχόλησαν το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη.

Το ερώτημα που έρχεται και ξανάρχεται είναι τελικά πόσο αναγκαία αλλά και παραγωγική είναι η εμπλοκή της Βουλής σε υποθέσεις που ερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, πέραν του σκέλους της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Βουλής. Όσον αφορά την εξεταστική για τα Τέμπη, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τα κόμματα που αποχώρησαν -ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες, αλλά και το ΚΚΕ- και ποια από αυτά θα συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή υποβάλλοντας τις δικές τους πορισματικές εκθέσεις.

Τι κατήγγειλαν τα κόμματα

Από το ΠαΣοΚ έμενε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, ως άρνηση «να νομιμοποιηθούν οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης εκ μέρους της πλειοψηφίας», οι οποίες, όπως κατήγγειλαν αποχωρώντας τα μέλη του κόμματος που μετέχουν στην επιτροπή -Μιλένα Αποστολάκη, Απόστολος Πάνας και Γιώργος Νικητιάδης- οδήγησαν τις εργασίες της επιτροπής σε αδιέξοδο. «Εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας», δήλωσαν καταγγέλλοντας την πλειοψηφία ότι αρνείται με την αριθμητική υπεροχή της την κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Διονύση Καλαματιανού ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετέχει «σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης» εφόσον δεν καλούνται με ευθύνη της πλειοψηφίας επιπλέον μάρτυρες. «Η συγκάλυψη ως εδώ. Αποχωρήσαμε διότι δεν υπάρχει ούτε δικογραφία που αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας» δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των σφοδρών πυρών της ΝΔ για «άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά» καθώς διάβασε έγγραφο που προέρχεται από τον εισαγγελέα Λάρισας χωρίς αυτό να έχει φτάσει αρμοδίως στην επιτροπή.

Στις καταγγελίες για εσπευσμένο κλείσιμο της εξεταστικής από την πλειοψηφία και την μη κλήτευση επιπλέον μαρτύρων και μετά τις αποχωρήσεις, τον δρόμο της εξόδου επέλεξε και το ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να δηλώνει ότι «δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας».

«Είχαμε σειρά αποκαλύψεων»

Σημείο τριβής αποτέλεσε και το αίτημα των κομμάτων να αποσταλεί η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή στον αρμόδιο εισαγγελέα με το ερώτημα της ψευδορκίας, ισχυρισμό που απέρριψε η πλειοψηφία. Κυβερνητικές πηγές απαντούσαν στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι εξετάστηκαν 37 μάρτυρες σε αντίθεση με εξεταστικές του παρελθόντος, καταλογίζοντας δημαγωγία, τοξικότητα και πολιτική εκμετάλλευση στην μειοψηφία, ενώ υποστήριζαν ότι «είχαμε όχι συγκάλυψη, αλλά σειρά αποκαλύψεων» ως προς την καθοριστική σημασία του ανθρώπινου παράγοντα όχι μόνο στην επέλευση του δυστυχήματος, αλλά ακόμη και στη λειτουργία των συστημάτων.

Ως τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος ανέφερε ότι δεν συμμετείχε «σε καμία σύσκεψη εκτός νοσοκομείου» και ότι δεν ήταν μέλος του κλιμακίου υπό τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Όπως είπε ο μάρτυρας «όχι μόνο δεν έχω πάρει μέρος σε κάποια σύσκεψη για παρεμβάσεις στο πεδίο αλλά δεν ήμουν ούτε καν σε συζητήσεις για το θέμα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.