Δεκάδες Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα να αφήνουν λουλούδια σε ένα μνημείο στη Μόσχα για να τιμήσουν τη μνήμη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε στη φυλακή, παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες.
Σχεδόν 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία και τουλάχιστον 150 καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης τις τελευταίες τρεις ημέρες για ενέργειες στη μνήμη του χαρισματικού ηγέτη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά τη διαφθοράς, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σήμερα, η αστυνομία επέτρεψε, χωρίς να κάνει χρήση βίας, στους Μοσχοβίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έκλαιγαν, να προσέλθουν ένας ένας για να αφήσουν λουλούδια σε ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της σοβιετικής πολιτικής καταστολής, μπροστά στη Λουμπιάνκα, την έδρα της σοβιετικής KGB και κατόπιν της ρωσικής FSB.
Πρεσβευτές ξένων κρατών, μεταξύ αυτών ο Γάλλος Πιερ Λεβί, επισκέφθηκαν επίσης το μνημείο.
«Ο Αλεξέι είναι ζωντανός στη μνήμη μας, είναι μια ακτίνα φωτός στη ζωή μας. Τιμάμε τη μνήμη του και συνεχίζουμε το έργο του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λαρίσα, μια 54χρονη διασώστρια σε ασθενοφόρο.
Η Αλεξάντρα, 21 ετών, φοβόταν να έρθει στο μνημείο αφότου είδε βίντεο με συλλήψεις τις προηγούμενες ημέρες, όμως το έκανε. «Τις δύο πρώτες ημέρες, έκλαιγα ασταμάτητα. Είμαι οργισμένη», ανέφερε.
«Ακόμα κι αν βρισκόταν στη φυλακή, κι αν το είχαν μεταφέρει στον πολικό κύκλο, ήταν ζωντανός. Υπήρχε ακόμα η ελπίδα», συνέχισε η νεαρή γυναίκα, η οποία είχε πάει κατά το παρελθόν σε συγκεντρώσεις που οργάνωνε ο Ναβάλνι.
«Η ελπίδα εκατομμυρίων Ρώσων»
Ο Κωνσταντίν, ηλικίας 16 ετών, δήλωσε πως ενδιαφέρεται για την πολιτική από τότε που ήταν 11 ετών, όταν ανακάλυψε τον Αλεξέι Ναβάλνι.
«Παρακολουθώ τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια. Και το νέο του θανάτου του ή μάλλον της δολοφονίας του τη 16η Φεβρουαρίου, με σόκαρε», υπογράμμισε.
«Μου έδειξε πως η πολιτική δεν είναι κάτι το ενοχλητικό που τη βρίσκουμε μοναχά στις εφημερίδες. Ήταν ένας ροκ σταρ της ρωσικής πολιτικής σκηνής», συνέχισε ο 16χρονος.
«Για εκατομμύρια Ρώσους, αποτελούσε ένα είδος ελπίδας και δεν γνωρίζουμε ποιος θα μπορέσει να αποτελέσει την επόμενη ελπίδα, έπειτα από εκείνον», επισήμανε, με τρεμάμενη φωνή, η 47χρονη Ελιζαβέτα.