«Η σύγκρουση με τον Κασσελάκη πολλών που θα παραμείνουν στο κόμμα θα είναι πολύ πιο σκληρή από όσους θα έχουν αποχωρήσει», είχε πει πριν πολλές εβδομάδες σε μια ομήγυρη το έμπειρο στέλεχος της Αριστεράς ο Γιάννης Δραγασάκης. Αυτό που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις τελευταίες ώρες παραπέμπει σε συνθήκες διάλυσης, ένα είδος πολιτικής Πομπηίας.
Και δεν είναι υπερβολή με όσα καταγράφονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει μια σειρά ζητημάτων, αρκετών ταυτοτικών, αλλά ακόμα και για το ποιο θα είναι το σύμβολο και το όνομα του κόμματος, σε ερωτηματολόγιο μέσω του isyriza.gr που κλήθηκαν από τον ίδιο να απαντήσουν τα μέλη.
Το ερωτηματολόγιο που ξαφνικά μπήκε στο δημόσιο διάλογο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, μόλις πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, όχι απλά άναψε φωτιές, αλλά προκάλεσε την έκρηξη πολλών κεντρικών στελεχών.
Βέβαια, ο Γ. Δραγασάκης τα είχε προβλέψει. Και για τους μυημένους δεν ήταν πολιτική προφητεία, αλλά πολιτική εκτίμηση ενός μπαρουτοκαπνισμένου ιστορικού στελέχους που έβλεπε τι ερχόταν, αν και κεντρικά στελέχη είχαν κλείσει τα μάτια και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει στο κόμμα.
Εξάλλου, οι περισσότεροι που σήμερα αντιδρούν, είτε είχαν επιλέξει μια γραμμή «ευμενούς ουδετερότητας» κατά την διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, είτε τον είχαν στηρίξει παρασκηνιακά. Και αυτό αποδεικνύεται από τις ψήφους που έλαβε σε συγκεκριμένες περιοχές που πολιτεύονται βουλευτές που τώρα εξοργίζονται για τις κινήσεις του Στ. Κασσελάκη. Ακόμα και στις παρατηρήσεις πολλών για τον τρόπο που κινούνταν η παρούσα ηγετική ομάδα και ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης, δεν αντιδρούσαν και επέλεγαν να σιωπούν.
Αυτή η επιλογή τους όμως επί πάρα πολλούς μήνες ενίσχυσε την αίσθηση του Στ. Κασσελάκη πως είναι κυρίαρχος και του έδωσε το επιχείρημα που ήθελε: λογοδοτώ στα μέλη και όχι στα κομματικά όργανα.
Πρώτο μήνυμα με την «έκρηξη» Φλαμπουράρη
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ένα ακόμα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, το βίωσε προ ημερών σε σημείο που εξανέστη.
Στην Πολιτική Γραμματεία o Στ. Κασσελάκης, ήθελε να γίνει δεκτή η πρότασή του να διεξαχθεί και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών και συντονιστικών Ο.Μ
Εκεί, ο Στ. Κασσελάκης υπερασπίστηκε την ηλεκτρονική ψηφοφορία και είπε πως εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση θα προτείνει δημοψήφισμα κομματικό. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Αλ. Φλαμπουράρης που έθεσε θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας, μίλησε για «αυταρχική συμπεριφορά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατά τους παριστάμενους, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Η παρέμβαση του Αλ. Φλαμπουράρη δεν ήταν τυχαία και εκφράζει αρκετούς που είχαν στηρίξει σιωπηρά τον Στ. Κασσελάκη για να εκλεγεί, εμφανιζόμενοι ως ουδέτεροι που κάθε άλλο ήταν, καθώς πολλά είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες.
Αυτή η κίνηση του Στ. Κασσελάκη ήταν ενδεικτική και για το τι θα ακολουθούσε. Δεν ήταν τυχαίες και οι αναφορές συνομιλητών του, τις οποίες και δημοσίευσε «Το Βήμα» χθες στην έντυπη έκδοσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το συνέδριο θα είναι ένα διαφορετικό κόμμα.
Το ερωτηματολόγιο που φούντωσε τη φωτιά
Και αυτό ο Στ. Κασσελάκης θέλησε να το αναδείξει με έμφαση με την επιλογή να βάλει… φωτιά με το ερωτηματολόγιο. Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά για όσους τον γνωρίζουν ή έχουν καλή εικόνα από στενούς συνεργάτες του και τακτικούς συνομιλητές του.
Η λογική του είναι, πως αυτός είναι πρόεδρος τώρα, δεν έχει εντολή για κομματική συνδιοίκηση και ως εκ τούτου, επιμένει, ότι δικαιούται να κάνει τις κινήσεις που ίδιος θεωρεί ως ενδεδειγμένες.
Αδιαφορεί αν πολλοί δυσανασχετούν, έχει κατά νου μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εκχωρήσει σπιθαμή από το αρχηγικό ιμπεριουμ. Το έδειξε και με τη σύναξη στις Σπέτσες, φάνηκε με την απόφαση του να εκλεγούν από τα μέλη οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αλλά έγινε πιο ηχηρό το μήνυμά του και με το ερωτηματολόγιο.
Είχε βέβαια καταγράψει μια ακόμη εσωκομματική νίκη, όταν στην Π.Γ. της περασμένης εβδομάδας υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (σ.σ. επισήμως δεν δόθηκε αριθμός) η εισήγησή του για μετάθεση δυο εβδομάδων μετά, το Συνέδριο των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε και συντονιστικά Ο.Μ., ενώ η ψηφοφορία θα γίνει και με φυσική παρουσία και ψηφιακά.
Η πληγή που άνοιξε στην Π.Γ. μεγάλωσε πάρα πολύ από χθες το πρωί όταν ήρθε η πρώτη αντίδραση στο ερωτηματολόγιο από την Όλγα Γεροβασίλη που είχε φροντίσει σε αυτή την κομματική σύναξη να πει ότι δεν είναι ωραίοι ούτε οι οργανωτικοί, ούτε οι πολιτικοί αιφνιδιασμοί.
Η αντίδραση ήρθε περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά την επιλογή του Στ. Κασσελάκη να απευθύνει δημόσια πρόσκληση στα μέλη να εισέλθουν στην πλατφόρμα isyriza.gr και να αφιερώσουν λίγη ώρα από το Σαββατοκύριακό τους ώστε να απαντήσουν.
Προεδρικοί προβληματισμοί στην Κηφισιά
Το Βήμα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του μηνύματος για το ερωτηματολόγιο σε κλειστή «Λέσχη Προβληματισμού» στην Κηφισιά, όπου και ήταν βασικός ομιλητής.
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε μια καλή εικόνα πως φαντάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επόμενη μέρα και σίγουρα δεν θα είναι το κόμμα όπως τα χρόνια που είχε τα ηνία του ο Αλ. Τσίπρας και μάλιστα εξέπληξε τους παρευρισκόμενους.
Ο ίδιος έχει αποφασίσει να συγκρουστεί για την απόφαση του κόμματος και αυτό αναμενόταν στο συνέδριο, αλλά όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα.
Η Όλγα Γεροβασίλη, μετά από συνεννόηση με κεντρικά στελέχη, έκανε την αρχή με αναφορά και στον Αλ. Τσίπρα με τον οποίο συνομιλεί και ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων, κυρίως επικριτικών.
Την ώρα που στην Αθήνα, είχαν ξεκινήσει οι εκρήξεις του κομματικού ηφαιστείου και η λάβα έκαιγε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στ. Κασσελάκης έδειχνε από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται για επαφές και ομιλία σήμερα το απόγευμα στο London School of Economics, να μην καταλαβαίνει.
Από την pub με το σημαδιακό όνομα Perseverance (μτφ. Επιμονή), ο Στ. Κασσελάκης απευθυνόμενος σε απόδημους είπε, απαντώντας στα κορυφαία στελέχη που αντιδρούν: «Η φωνή των μελών πάνω από τη δικιά μου».
Σε συνομιλητές του επιμένει ότι το ερωτηματολόγιο έχει χρονικό ορίζοντα πολύ πέραν του συνεδρίου με το οποίο δε σχετίζεται.
Η επιμονή στα «θέλω του», κατά τον ίδιο, στα θέλω της κομματικής και κοινωνικής βάσης, είναι σαν το φυτίλι που ανάβει για πολλαπλές εκρήξεις.
Και ενώ ο ίδιος είναι στο Λονδίνο στην Αθήνα, έγιναν πολλές τηλεφωνικές επαφές και υπήρξαν και συναντήσεις. Κεντρικά στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Νίκος Παππάς, κ.α. επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θέλησε, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», να δώσει σαφή κατεύθυνση για το τι θα κάνουν, αλλά μετά από όσα συμβαίνουν, είναι πολύ πιθανό να μην μιλήσει στο συνέδριο.
Σενάρια για καθαίρεση Κασσελάκη – Πώς μπορεί να γίνει
Πολλά στελέχη όμως συζητούσαν τα εξής σενάρια: αναβολή του συνεδρίου, να τεθεί υπό επιτροπεία ο Στ. Κασσελάκης, ακόμα και να επιδιωχθεί η καθαίρεσή του.
Το τελευταίο σενάριο συζητήθηκε από τέσσερις πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του Αλ. Τσίπρα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με το καταστατικό, εάν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θέσει θέμα ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο, τότε αυτόματα θα τεθεί και θέμα εκλογής νέου προέδρου πριν από τις ευρωεκλογές.
Επειδή όμως είναι κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση για την ύπαρξη και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καθοδική δημοσκοπική πορεία, μια κίνηση καθαίρεσης του Στ. Κασσελάκη πριν από τις ευρωεκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβατική λύση 4-5 μηνών και να γίνει η εκλογή μετά από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.
Ο ρόλος της Ολγας Γεροβασίλη
Το πρόσωπο που συζητείται ως μεταβατική λύση από κεντρικά στελέχη, είναι η Όλγα Γεροβασίλη που άνοιξε και πρώτη το χορό, προφανώς μετά από συνεννόηση με άλλους κορυφαίους παράγοντες που εξοργίστηκαν με το άτυπο δημοψήφισμα που ζήτησε ο Στ. Κασσελάκης και βλέπουν το κόμμα να βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση.
Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή κίνηση, που αποδεικνύει και τις συνεχείς επαφές και συζητήσεις, 17 μελών από τα 21 της Πολιτικής Γραμματείας να ζητήσουν να συγκληθεί άμεσα το συγκεκριμένο όργανο.
Επί της συγκεκριμένης κίνησης υπήρξε έντονο παρασκήνιο μετά και την δημόσια δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη να ζητήσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλ. της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής (σ.σ. ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες), πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου, «πριν αυτό», όπως ανέφερε, «εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Το αίτημα κατατέθηκε, από τα εξής μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Παύλος Πολάκης: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Σκορίνης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Ζωή Καρκούλια, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη και Ελένη Συμεωνίδου.
Απέναντί τους βρέθηκαν η Ρένα Δούρου, η Μάγκυ Δούση, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη που εμφανίστηκε δημόσια να υπερασπιστεί τον Στ. Κασελλάκη με τη φράση, «δεν υπάρχει χώρος έκφρασης των φιλοδοξιών των αρχηγίσκων», όπως και η βουλευτής Β΄ Πειραιά που δεν είναι μέλος της Π.Γ. η Νίνα Κασιμάτη, κ.α.
Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέρρευσαν χθες το βράδυ, ότι όσα εμπεριέχονται στο ερωτηματολόγιο δεν αποτελούν θέμα που θα συζητηθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό είναι το δεύτερο ερωτηματολόγιο που έχει υποβληθεί στα μέλη. Στο συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων» αναφέρουν, αν και αυτή η γραμμή δεν γίνεται πιστευτή από πολλούς.
Βολές και από Σπίρτζη
«Όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δε γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε στο κόμμα, κάτι δεν πάει καλά» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην γραμματέας Π. Ρήγας ανάφερε ότι το ερωτηματολόγιο «δε συμβάλλει στη συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε και ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση», ενώ ο Ν. Παππάς που συνέβαλε στη νίκη Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο με την πολιτική τους συμμαχία, σημείωσε πως το καταστατικό είναι δεσμευτικό για όλους.
Μόνο που ο Στ. Κασσελάκης εμμένει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. «Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», επεσήμανε σε μια ακόμη ανάρτησή του.
Αργά το βράδυ της Κυριακής ορίστηκε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. σήμερα Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι. Ο Στ. Κασσελάκης θα συμμετάσχει διαδικτυακά από το Λονδίνο όπου το μεσημέρι έχει γεύμα με επενδυτές και επιχειρηματίες και στις έξι και μισή το απόγευμα ομιλία στο LSE.
Πάντως, όλοι είναι προετοιμασμένοι για όλα, ακόμα και για σύγκληση της Κ.Ε. πριν από το συνέδριο, εάν υπάρξει αίτημα υπογεγραμμένο από το 25% των μελών της. Και μπορεί να γίνει και δια ζώσης, ή όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο.
Σε αυτό το κλίμα των συνεχών εκρήξεων από το ηφαίστειο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μένει να φανεί εάν ο Στ. Κασσελάκης θα κάνει κάποια υποχώρηση ή θα αφήσει να καίγεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ως άλλη… Πομπηία!