Ήταν η σειρά της Έιμι Σούμερ. Όπως κάθε στιγμή είναι η σειρά κάποιας άλλης γυναίκας να βρεθεί αντιμέτωπη με αγενή σχόλια και ενδιαφέρον (εντός πολλών εισαγωγικών) αχρείαστο (χωρίς κανένα εισαγωγικό).
Η Έιμι Σούμερ «πυροδότησε» τον δημόσιο διάλογο με την εμφάνισή της στην εκπομπή ‘’Tonight Show’’ του Τζίμι Φάλον. Για να μιλήσει για τον δεύτερο κύκλο της σειράς ‘’Life&Beth’’ στην οποία πρωταγωνιστεί και υπογράφει το σενάριο, πήγε κι όμως η πλειονότητα των σχολίων που δέχθηκε ουδεμία σχέση είχε με τη δουλειά της.
Διαφορετική φάνηκε σε πολλούς. «Ενοχλημένοι» από την εικόνα της, σχολίασαν το πρόσωπό της. Πολύ πρησμένο για τα γούστα τους.
Η Έιμι Σούμερ απάντησε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Το πρησμένο πρόσωπο της Έιμι Σούμερ και η απάντησή της
«Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον για το πρόσωπό μου. Απολαμβάνω τα σχόλια για την εμφάνισή μου, όπως συμβαίνει με όλες τις γυναίκες, εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια. Και έχετε δίκιο, είναι πιο πρησμένο τώρα. Έχω ενδομητρίωση, μια αυτοάνοση νόσο για την οποία κάθε γυναίκα θα έπρεπε να διαβάσει. Υπάρχουν κάποια ιατρικά και ορμονικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μου, αλλά είμαι καλά», ανέφερε αρχικά.
«Ιστορικά μιλώντας, ο γυναικείος οργανισμός έχει μελετηθεί ελάχιστα συγκριτικά με τον ανδρικό. Η ατάκα “είναι όλα στο μυαλό της” το εξηγεί σε μεγάλο βαθμό. Επίσης πιστεύω ότι μια γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να δικαιολογείται και δεν χρωστάει εξηγήσεις για την εξωτερική εμφάνισή της. Αλλά ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να υπερασπιστώ την αγάπη για τον εαυτό σου και την αποδοχή του», πρόσθεσε η Έιμι Σούμερ.
«Όπως κάθε άλλη γυναίκα/άνθρωπος, κάποιες μέρες νιώθω ότι έχω αυτοπεποίθηση και είμαι τέλεια και άλλες θέλω να κρύψω το κεφάλι μου με μια σακούλα. Αλλά νιώθω δυνατή και όμορφη και πολύ περήφανη για αυτή την τηλεοπτική σειρά που δημιούργησα. Που έγραψα. Που σκηνοθέτησα και στην οποία πρωταγωνίστησα.
Ας επικεντρωθούμε, ίσως, σε αυτήν για λίγο. Είχα χορευτές στον Φάλον αλλά ήταν το πρόσωπό μου που έγινε πρωτοσέλιδο. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να απολαμβάνετε τη ζωή και τη σειρά. Αγάπη και αλληλεγγύη, Έιμι».
Κουραστικό, ενοχλητικό, αγενές και τελικά ψυχοφθόρο. Να πρέπει να δίνεις εξηγήσεις για την εμφάνιση, για τις αλλαγές της, για τις επιλογές, για τις μη επιλογές και ο κατάλογος είναι μακρύς. Κι αν για κάποιους είναι μια ακόμα ημέρα στα social media, για εμάς είναι η ζωή μας και είναι αδιανόητο να βρισκόμαστε υπόλογες.
Η Έιμι Σούμερ απάντησε και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Έχει μιλήσει για την ενδομητρίωση και για το δύσκολο ταξίδι της υστερεκτομής, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες.
Είχε εξομολογηθεί: «Λοιπόν, είναι το πρωί μετά τη χειρουργική επέμβαση για ενδομητρίωση και η μήτρα μου έχει αφαιρεθεί. Ο γιατρός βρήκε 30 σημεία ενδομητρίωσης που αφαίρεσε. Μου αφαίρεσε και τη σκωληκοειδή απόφυση γιατί η ενδομητρίωση της είχε επιτεθεί. Υπήρχε πολύ, πολύ αίμα στη μήτρα μου και πονάω».
Διάσημες γυναίκες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την ενδομητρίωση
Η Έιμι Σούμερ δεν είναι η μόνη διάσημη γυναίκα που έχει αναφερθεί στην ενδομητρίωση, την «αόρατη» πάθηση καθώς είναι δύσκολο να διαγνωσθεί.
Η ηθοποιός Έμα Ρόμπερτς σε συνέντευξή της στο Cosmopolitan είχε μιλήσει ανοιχτά για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης με απόρροια την κατάψυξη των ωαρίων της.
«Λίγα χρόνια πριν έμαθα ότι είχα ενδομητρίωση που δεν είχε διαγνωστεί από την εφηβεία μου. Είχα πάντα πόνους που με παρέλυαν στην περίοδό μου. Το ανέφερα στον γιατρό μου, που δεν ασχολήθηκε περαιτέρω και με έστειλε σπίτι μου. Στα τέλη της δεκαετίας των 20 μου άλλαξα γιατρό και πήγα σε γυναίκα. Με εξέτασε ενδελεχώς και με έστειλε σε έναν ειδικό.
Τελικά, ήρθε η επικύρωση της διάγνωσης, αλλά μέχρι τότε η ενδομητρίωση είχε επηρεάσει τη γονιμότητά μου. Μου είπαν “Πρέπει μάλλον να καταψύξεις τα ωάρια σου ή να ψάξεις για άλλες επιλογές”. Ήμουν τρομοκρατημένη. Απλά η σκέψη του να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να ανακαλύψω, ίσως, ότι δεν θα μπορούσα να κάνω παιδιά. Έκανα την κατάψυξη ωαρίων τελικά, που ήταν δύσκολη διαδικασία».
Η συγγραφέας και ηθοποιός Λένα Ντάναμ στις αρχές του 2018 με άρθρο της στη Vogue, περιέγραψε την απόφασή της να προχωρήσει σε υστερεκτομή σε ηλικία 31 ετών. Έζησε με την ενδομητρίωση για περισσότερο από μια δεκαετία και χρειάστηκε να υποβληθεί σε οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις.
«Εκτός από την ενδομητριαία νόσο, έχω και αναδρομική αιμορραγία, δηλαδή, το αίμα της περιόδου αντί να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση, γέμιζε το στομάχι μου. Κι ας μην μιλήσουμε για τη μήτρα. Η μόνη όμορφη λεπτομέρεια είναι πως το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο κανονικά έχει σχήμα λαμπτήρα, σε μένα έχει σχήμα καρδιάς. (…)
Ξέρω ότι η υστερεκτομή δεν είναι η σωστή επιλογή για όλες, ότι δεν αποτελεί εγγύηση ότι αυτός ο πόνος θα εξαφανιστεί. Έχω όμως την φεμινιστική πεποίθηση ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να επιλέγουν πώς θέλουν να περάσουν τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους», έγραφε.
Η Κρίσι Τέιγκεν, τέσσερις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της αποβολής της, μπήκε ξανά στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε υστερεκτομή. «Πραγματικά αισθάνομαι σαν να με κλωτσάει κάποιος στην κοιλιά μου. Αύριο κάνω εγχείρηση για την ενδομητρίωση, αλλά η αίσθηση της περιόδου αυτόν τον μήνα είναι ακριβώς όπως οι κλωτσιές του μωρού», έγραψε στο Twitter.
Ακριβώς μετά την επέμβαση μοιράστηκε μια selfie από το νοσοκομείο γράφοντας: «Η χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης ολοκληρώθηκε, εύχομαι να τελειώσει αυτόν τον πόνο».
Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια από την πρώτη διάγνωση που είχε στα χέρια της η Γούπι Γκόλντμπεργκ. Στο συνέδριο Blossom Ball του Ιδρύματος Ενδομητρίωσης, το 2009 η Γούπι Γκόλντμπεργκ είχε πει:
«Δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο σε αυτό. Γιατί αν δεν το συζητήσετε ανοιχτά, πολλές περισσότερες γυναίκες δεν θα μπορούν να κάνουν παιδιά ή θα βρεθούν κοντά στον θάνατο».
«Δεν είναι η μοίρα της γυναίκας να υποφέρει, ακόμα κι αν έχουμε μεγαλώσει να το πιστεύουμε αυτό»
Σε εκδήλωση του ίδιου ιδρύματος, η Σούζαν Σαράντον είχε μιλήσει για την ενδομητρίωση και για τα χρόνια πόνου που πέρασε. «Νόμιζα ότι ήμουν αδύναμη και κάπως υστερική.
Όταν το μόνο που ξέρεις είναι ο πόνος, δεν κατανοείς ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι η μοίρα της γυναίκας να υποφέρει, ακόμα κι αν έχουμε μεγαλώσει να το πιστεύουμε αυτό. Δεν είναι φυσιολογικό να χάσετε ένα μέρος της ζωής σας εξαιτίας του πόνου και της υπερβολικής αιμορραγίας».
Με μια φωτογραφία μέσα από το νοσοκομείο, η Αλέξα Τσάνγκ μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της ότι πάσχει από ενδομητρίωση και μάλιστα η διάγνωση έγινε ενώ ήταν σε προχωρημένο στάδιο.
«Είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε και είμαι τόσο χαρούμενη που βρίσκομαι σε μια θέση όπου θα μπορούσα να αλλάξω ή τουλάχιστον να ευαισθητοποιήσω».