Αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα για το που βρίσκεται η σορός του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.
Ενώ η μητέρα του ενημερώθηκε χθες, Σάββατο για να τη παραλάβει στο νεκροτομείο της Σαλέχαρντ που βρίσκεται κοντά στην σωφρονιστική αποικία IK3 που κρατείτο, το άψυχο σώμα του δεν ήταν εκεί.
Από την πλευρά της, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους», με τη κίνηση να μην παραδώσουν τη σορό στους οικείους του: «Δεν θέλουν να γίνει γνωστή η μέθοδος που χρησιμοποίησαν για να σκοτώσουν τον Αλεξέι».
Τα σενάρια για τον θάνατό του
Οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ναβάλνι έχασε τη ζωή του από το «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου». Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναισθησιολόγος που είχε σώσει τον Ναβάλνι το 2020, υποστήριξε πως μετά την υπόθεση δηλητηρίασής του, είπε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ο «ξαφνικός θάνατος» – όπως είναι ευρέως γνωστός – θα μπορούσε να είναι η αιτία θανάτου του.
Ωστόσο, τόνισε την ίδια ώρα ότι οι συνθήκες θανάτου που περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση της φυλακής, ότι δηλαδή ο Ναβάλνι πρώτα αισθάνθηκε άσχημα και μετά κατέρρευσε, δεν συμβαδίζουν με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που «φεύγουν» λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Περισσότερες από 400 συλλήψεις στις διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 400 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 32 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.
Μάλιστα, ανάμεσά τους, συνελήφθη και ένας ιερέας, στην Αγία Πετρούπολη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα έκανε κηδεία για τον θανόντα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό.