Πόσες συζητήσεις και πόσες εξομολογήσεις με τη συνοδεία του ούζου δεν έχουν «ακούσει» τα τραπέζια του μεζεδοπωλείου «Ελληνικόν» στα σχεδόν 30 χρόνια της λειτουργίας του. Κοντά αλλά συνάμα μακριά, περίπου 500 μέτρα από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, ήταν και παραμένει το στέκι πολιτικών, διπλωματών, αλλά και όσων θέλουν να φάνε ελληνικά νιώθοντας ότι είναι στο σπίτι τους. Ο ήλιος, τις σπάνιες φορές που παίρνει θέση πλάι στα σύννεφα του Μαγκρίτ στη βελγική πρωτεύουσα, διαπερνά τα μεγάλα παράθυρα δίνοντας ακόμη περισσότερο μια νότα ελληνική.
Ο Παναγιώτης Δούβρης από την Τρίπολη, ήρθε στο Βέλγιο ως οδηγός στο ΝΑΤΟ το 1983 με στόχο όπως μας λέει να μείνει δύο χρόνια, να αγοράσει ένα αυτοκίνητο και να επιστρέψει στη βάση του, στο Υπουργείο Άμυνας.
«Τελειώνοντας το στρατιωτικό, ξεκίνησα να δουλεύω στο υπουργείο εθνικής άμυνας και μετά από περίπου δύο χρόνια άνοιξαν θέσεις για το εξωτερικό για οδηγούς. Τυχαία ένα βράδυ μετέφερα έναν Ρώσο στρατηγό μαζί με έναν Έλληνα ταξίαρχο ως συνοδό και ο Έλληνας γυρίζοντας στο επιτελείο με ρώτησε αν έχω κάνει αίτηση για το εξωτερικό. Του είπα ναι. Με είχαν επιλέξει να πάω στην Τουρκία, εγώ τους είπα όχι. Μου είπε ότι υπήρχε μία θέση στο Βέλγιο και να πάω το πρωί στο γραφείο του για να με ενημερώσει κι έτσι μετά από περίπου 40 ημέρες βρέθηκα στις Βρυξέλλες» μας εξηγεί. Τελικά, πέρασε περίπου τρία χρόνια στη Βορειοταλαντική Συμμαχία. Γνώρισε την Ευαγγελία, Ελληνίδα του Βελγίου με την οποία παντρεύτηκε και επέστρεψαν μαζί στην Ελλάδα.
Ούζο και ρετσίνα πρώτα στις προτιμήσεις
Το 1991 επέστρεψε και πάλι στο ΝΑΤΟ. Έμεινε μέχρι το 1994 οπότε και παραιτήθηκε. Τότε, με την Ευαγγελία αποφάσισαν να ανοίξουν το «Ελληνικόν». Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είναι μόνο μερικοί από όσους έχουν περάσει από εδώ, εκτός φυσικά από τους «νατοϊκούς» , τους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά και δημοσιογράφους που ουκ ολίγες φορές επιλέγουν να διοργανώσουν τα τραπέζια τους όντας σίγουροι ότι θα φάνε και θα πιουν καλά και α λα Ελληνικά.
«Οι περισσότεροι είναι πολύ οικείοι. Φτιάξε μας ό,τι θέλεις μου λένε» αποκαλύπτει ο Παναγιώτης. Ο Πέδρο Σάντσες ήταν σαν να ήταν στο σπίτι του, μας είπε, ενώ με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πήγαινε τόσο ενώ ήταν ευρωβουλευτής, αλλά και ως πρωθυπουργός οι συζητήσεις ήταν από πολιτικές μέχρι και πιο προσωπικές.
Όσο για τον Μπαρόζο ήταν «ήρεμος και απλός». Όλοι πάντως συμφωνούν στην αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα μάς λέει ο Παναγιώτης. Ούζο και ρετσίνα είναι οι πρώτες τους επιλογές, δείχνοντας την απαραίτητη εγκράτεια που απαιτούν οι θέσεις τους.
Εκτός από τους πολιτικούς, μας μιλά και για τη θέρμη με την οποία υποδέχτηκαν και εξακολουθούν να δείχνουν και οι Βέλγοι στο μεζεδοπωλείο: «Οι Βέλγοι ένιωθαν σαν να είναι κάτι ξεχωριστό στη γειτονιά τους».
Από την άλλη, οι πελάτες με τους περισσότερους από τους οποίους οι σχέσεις μετά από τόσα χρόνια είναι περισσότερο φιλικές και οικογενειακές, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, ζητούν συμβουλές και προτάσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, που φέτος θα έχει διαφορετική αξία για την οικογένεια του Παναγιώτη και της Ευαγγελίας.
Σε λίγους μήνες θα αποκτήσουν το πρώτο τους εγγόνι από το μοναχοπαίδι τους την Ειρήνη και όλοι μαζί τέλος Ιουλίου θα επιστρέψουν στις ρίζες μέχρι την αρχή της νέας σεζόν.