Ο γάμος των ομοφύλων: Στη Βουλή πίσω από τις κάμερες και ένα… πάρτι

Αντιπαραθέσεις, ηχηρές απουσίες, συμβολικές παρουσίες, πηγαδάκια, διαξιφισμούς και κυρίως παρασκήνιο κατά της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Ήταν μια συζήτηση στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών που τα είχε όλα. Αντιπαραθέσεις, ηχηρές απουσίες, συμβολικές παρουσίες, πηγαδάκια, διαξιφισμούς και κυρίως παρασκήνιο. Την ώρα που τα σχόλια των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης έλεγαν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα «μπερδέψει τους γονεϊκούς ρόλους» και θα «αποδυναμώσει την παραδοσιακή οικογένεια» και ότι μετά την ψήφισή του «τα ζευγάρια τολμούν να ονειρεύονται» εξελισσόταν ένας άνευ προηγουμένου εσωκομματικός αγώνας (ή πόλεμος- πείτε όπως θέλετε) για την αποδυνάμωση της ομάδας των γαλάζιων βουλευτών που θα το καταψήφιζαν.

Και εξηγούμαι:

Κόσμος και κοσμάκης είχε συγκεντρωθεί ή περνούσε από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά μετά την ομιλία του. Δεν ήταν μόνον οι βουλευτές του κλίματος του πρώην πρωθυπουργού αλλά και πολιτικοί φίλοι του που είχαν παρακολουθήσει την τοποθέτησή του από τα θεωρεία της Βουλής. Μάλιστα την ώρα που βρισκόταν στο βήμα υπήρξαν και κάποιοι διαξιφισμοί στα άνω δυτικά θεωρεία και χρειάστηκε η ψύχραιμη παρέμβαση των αστυνομικών που επιτηρούν με πολιτικά τον χώρο, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στα υπουργικά έδρανα άκουγαν με προσοχή την ομιλία του κ. Σαμαρά η οποία ήταν μια εντελώς διαφορετική ιδεολογική πλατφόρμα όχι μόνον για το νομοσχέδιο αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του, πρόκειται για δυο κόσμους που ωστόσο κατορθώνουν να συνυπάρξουν.

Το ερώτημα για κάποιους είναι ως πότε; Στα βουλευτικά έδρανα ήταν περί τους 30 βουλευτές ενώ τον χειροκρότησαν 8-10. Πριν βγει από την αίθουσα της Ολομέλειας διέσχισε την «γαλάζια» πτέρυγα και αντάλλαξε χειραψίες με τους Ανδρέα Κατσανιώτη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μπάμπη Αθανασίου, Θανάση Δαβάκη, Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Κυριαζίδη και Θεόφιλο Λεονταρίδη, άπαντες από το «μπλοκ» του «όχι», ενώ έσπευσε να τον χαιρετήσει και ο βουλευτής της Νίκης Ανδρέας Βορίλας. Παρατήρησα ακόμα ότι όταν ξεκίνησε την ομιλία του μπήκε στην αίθουσα και ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ενώ παρόντες ήταν και όλοι οι βουλευτές του μορφώματος.

*Λακωνικό ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου μετά την αρχηγική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή και τις «ριπές» με αποδέκτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Κανένα Σχόλιο», ήταν οι δυο λέξεις του Μαξίμου και τίποτα άλλο

* Στο club Sodade στο Γκάζι βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τη γιορτή που διοργανώθηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν είναι άποψη. Είναι η ζωή μας», είναι η φράση που συνοδεύει την σχετική αφίσα που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Sodade.

***

Γιατί ο Πολάκης δεν πήγε στη Βουλή;

Όλοι γνώριζαν (ακόμα και ο Κασσελάκης) ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν αντίθετος με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Την ώρα που ορισμένοι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχιζαν τις εικασίες ποια «ποινή» θα επιβάλει ο Πρόεδρος ο Πολάκης έδινε εξηγήσεις με ανάρτησή του στο Facebook (συνοδευόμενη και από φωτογραφίες) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν θα βρίσκεται στη Βουλή στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια. O κ. Πολάκης αναφέρει πως έχει αναλάβει το χειρουργείο ενός συγγενή του στην Κρήτη και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται στο νησί.  «Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα που σώζει ζωές», τονίζει.

*Στη ΝΔ πάντως την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός εντόπισα πολλές απουσίες βουλευτών και έναν πασίγνωστο βουλευτή να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από την αίθουσα προς την Βασ. Σοφίας.

*Την ώρα που ο εν λόγω βουλευτής έφευγε από τη Βουλή, στο Περιστύλιο εμφανίστηκαν δυο βουλευτές της ΝΔ, από αυτούς που δήλωσαν ότι θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο και έλεγαν πως δέχθηκαν τηλεφώνημα από Μαξίμου με την παράκληση αντί να καταψηφίσουν, να απέχουν της ψηφοφορίας. Ο ένας δέχθηκε, ο άλλος έλεγε πως δεν είχε να χάσει κάτι (σ.σ. εννοούσε ότι δεν είχε πιθανότητες να γίνει υπουργός) και καταψήφισε το νομοσχέδιο.

***

Οι τουρκικές NAVTEX που τορπιλίζουν την ηρεμία στο Αιγαίο

‘Έγινε, όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, η συνάντηση του Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Γνωρίζετε υποθέτω, τι έγραψε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αργότερα στην πλατφόρμα Χ: «Συζητήσαμε για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν». Εκείνο όμως που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι συζητήθηκαν και αυτές οι περιβόητες τουρκικές NAVTEX, οι οποίες επαναφέρουν ανιστόρητα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Πρόκειται για εστίες έντασης ανάμεσα στις χώρες, που μπορούν να τορπιλίσουν την ηρεμία στο Αιγαίο κάτι που επεσήμανε ο Έλληνες υπουργός λέγοντας στον Τούρκο ομόλογό του ότι πρέπει να αποφευχθούν. Εάν κάτι ενοχλεί τότε μπορούμε να επικοινωνούμε και ουδείς θέλει, όπως ειπώθηκε, να ξεφύγει από το κλίμα ηρεμίας που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο». Να σημειώσω ακόμα, ότι η συνάντηση ήταν ολιγόλεπτη, έγινε στα όρθια, παρουσία διερμηνέων (αγγλικών και τουρκικών).

***

Ένας διαφορετικός Στέφανος

Τέλος στον παλαιο- κομματικό ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης και η πρόθεση του αυτή φάνηκε μεσοβδόμαδα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου άφησε τους πάντες άναυδους όταν ανέφερε πως η εκλογή των συνέδρων εν όψει του πολυαναμενόμενου συνεδρίου του κόμματος γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κατά πληροφορίες της στήλης ο κ. Κασσελάκης δεν άφησε περιθώρια αντιρρήσεων στους μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη , αφενός διότι το call κράτησε 15 λεπτά, αφετέρου διότι ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε αντίθετη άποψη θα εκτίθετο προς διαβούλευση στη βάση του κόμματος μέσω δημοψηφίσματος.

Όσοι ελέγχουν μεγάλο αριθμό συνέδρων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν δείξει την ισχύ τους τα προηγούμενα χρόνια ελέγχοντάς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αντέδρασαν. Και αυτονόητα, καθώς η πρόταση Κασσελάκη περιορίζει την ισχύ τους. Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης που σταδιακά ξετυλίγει πολιτικά χαρακτηριστικά που έως σήμερα δεν ήταν εμφανή φαίνεται πως εννοεί ότι θέλει το κόμμα του να γίνει φορέας του νέου και να απαγκιστρωθεί από το παλαιοκομματισμό του παρελθόντος.

***

Ο Κασσελάκης, οι Έλληνες του εξωτερικού και η θητεία

Τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τη ψήφιση του νόμου για ομόφυλα ζευγάρια. Ο γάμος του με τον Τάίλερ θα αναγνωρίζεται πλέον από την ελληνική πολιτεία και έτσι θα μπορεί να τον επισκέπτεται στη διάρκεια της σύντομης θητείας του. Εκείνο όμως που αλλάζει (και αρχίζει τώρα να το αντιλαμβάνεται ο Στέφανος) είναι λόγω ηλικίας και λόγω του ότι είναι Έλληνας του εξωτερικού δικαιούται τρίμηνη θητεία (20 ημέρες εκπαίδευση και εξαγορά του υπολοίπου). Το ερώτημα όμως είναι εάν εξακολουθεί να θεωρείται Έλληνας του εξωτερικού; Τι λένε οι κανονισμοί; Ό,τι μετά από παραμονή έξι μηνών στην Ελλάδα, δεν θεωρείται κάποιος κάτοικος εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος θητείας που θα εξαγοράσει θα είναι μεγαλύτερος. Όπως και νάχει το πράγμα ο χρόνος για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων πλησιάζει και με την πρώτη ΕΣΣΟ του Μαρτίου θα καταταγεί στην Θήβα, στο Πυροβολικό, μια μονάδα που έχει ήδη επισκεφθεί ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε χθες την προσχώρηση της Ελλάδος στην πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI). Πρόκειται για ένα γερμανικό σχέδιο, που ξεκίνησε το 2022, με σκοπό τη δημιουργία αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής ομπρέλας για την Ευρώπη. Αποβλέπει δε στην αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων ποικίλου βεληνεκούς από κοινού με άλλα κράτη. Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 21 χώρες (ανάμεσά τους και η Τουρκία). Αρνητικές εμφανίζονται η Γαλλία και η Ιταλία, καθόσον διαθέτουν ανάλογα συστήματα (γαλλικής και ιταλικής κατασκευής).

Εξαρχής η «Ευρωπαϊκή Ασπίδα» (ή «Ομπρέλα») αεράμυνας είχε εκληφθεί συγχρόνως και ως μια δέσμευση της Γερμανίας για ανάληψη ηγετικού ρόλου στον συντονισμό των ευρωπαϊκών δυνάμεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά την ώρα που το Βερολίνο έχει αρχίσει υλοποιεί, έστω και καθυστερημένα κατά πολλούς, τη νατοϊκή δέσμευση για αμυντικές δαπάνες στο 2%. Μέχρι πρότινος τη γερμανική πρωτοβουλία κοινής αντιπυραυλικής προστασίας στήριζαν άλλες 19 χώρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.